Logga in

Allt du behöver veta om att bära kontaktlinser på vintern

Jakub Odcházel

Medicinskt granskad av Jakub Odcházel, Chef för optiker, den 2019-12-01
Skriven av Leonie Bauer

Vintern är här och vädret verkar bli sämre för varje dag som går under denna tid på året, så idag är det dags att diskutera hur du tar hand om dina kontaktlinser under vintersäsongen. Eftersom fuktigheten i luften är lägre under hela vintern, kan du nedan hitta alla steg för att tryggt och säkert bära kontaktlinser under de kallaste dagarna på året. För att komma till saken, här är allt du behöver veta om detta:

1. Byte av kontaktlinser

Glöm inte att byta dina kontaktlinser i enlighet med instruktionen från din ögonläkare. Beroende på ditt behov, är det nödvändigt att byta dina kontaktlinser en gång i veckan, varannan vecka eller månadsvis. Detta kommer medföra bättre syretillförsel och reducera irritation som kan orsaka oönskad (o)bekvämlighet.

2. Ta en paus då och då

Så länge som fuktigheten i luften är låg, försök att variera kontaktlinsbärandet med glasögon. Vi rekommenderar att du gör det varje gång du kommer hem trött efter en arbetsam dag på jobbet. I privatlivet hemma är det också mer avslappnande att bära glasögon och att ta av dem närhelst du känner för det. Detta reducerar obehaget som orsakas av ögonirritation, ett resultat av omfattande användning av kontaktlinser under kalla vinterdagar.

3. Avkoppling är avgörande

Håll i minnet att sömn är din bästa vän och att det hjälper dina ögon enormt mycket att vila och så reducera obehaget av torra ögon. Om du sover bättre, kommer dina ögon att acceptera kontaktlinserna mycket lättare. Om du tänker på att vila hela din kropp, kommer du att känna dig bra under hela dagen.

4. Torrare ögon, torrare hud

Som jag sa i början, under vintern blir ögon torrare. Väderförhållanden såsom frost och nederbörd, orsakar detta, men inte bara ögon genomgår denna förändring på vintern. Huden är mer utsatt för dehydrering dessa månader, så sätt alltid på kontaktlinserna innan du använder en återfuktande kräm för din hud.

5. Mycket bättre för dina ögon

Du måste komma ihåg att dina ögon är mer känsliga under alla vintermånaderna. Det är därför, om du väljer att bära kontaktlinser, som du behöver vara mer försiktig om du vill att allt ska vara bra. Under soliga vinterdagar, försök att bära solglasögon med starkt skydd, mot UV-strålar och vind. Undvik också direkt ögonkontakt med varma källor såsom eldstäder eller kaminer. Vi rekommenderar istället att du har en luftfuktare i ditt rum så att dina ögon njuter av optimal hydrering.

Tveka inte att fråga om råd om du har några frågor om att bära kontaktlinser under vintern. Rådgör också med din ögonläkare om detta ämne och följ hans/hennes råd och rekommendationer.

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

    Inga frågor

    *Obligatoriska fält

    Bästsäljande produkter