Logga in

Vet du hur många bakterier som finns i våra hem?

Jakub Odcházel

Medicinskt granskad av Jakub Odcházel, Chef för optiker, den
Skriven av Maria Chiara Tarsia

Offentliga toaletter, restauranger, hotell, arbete, skola, buss. De flesta av oss vet att dessa platser kan vara smutsiga och förhoppningsvis alla följer de rekommenderade hygienreglerna på sådana platser. Det finns säkert inget att oroa sig för i vårt eget hem. Eller finns det? Den exceptionella situation som vi alla lever på grund avCoronavirus gör att många av oss omprövar våra vanor och de utrymmen vi lever i i ett nytt perspektiv. Men innan vi ger upp panik, låt oss lära oss några fakta som kan hjälpa oss att navigera ordentligt i denna känsliga fråga

En smutsig rengöringssvamp har samma mikrobiella densitet som människans avföring. Men det är inte bara svampen. Vårt hem kan – i termer av bakteriell kontaminering – vara en mycket farlig plats att bo på. Här är ett annat chockerande exempel: visste du det det finns fler bakterier på en lyftknapp än på en toalettstol? Det kan tyckas otroligt, fast det är sant. 

Var hittar du flest bakterier i ditt hem?

Vi kanske tror att den smutsigaste platsen i våra hus är badrummet, men en studie av NSF International Germ Householdhar visat att, överraskande, den smutsigaste platsen i huset är köket. De körde ett svabb test på 30 vanliga föremål i hushållen för 22 volontärfamiljer och fann farliga bakterier som Salmonella och E. coli i de alarmerande procentsatserna som anges nedan.

Kök

 • Bakterier hittades på mer än 75% av rengöringssvamparna
 • 45% av diskbänkar
 • 32% av köksbänkar
 • 18% av skärbrädor

Badrum

 • Bakterie förekomst bevisades på 27% tandborstehållare
 • 9% av handtagen för badrumsblandare

Saker av personligt bruk

Det handlar inte bara om hissar, kök och toaletter. Våra smartphones, tangentbord och fjärrkontroller , som hanteras ständigt och tanklöst, behöver också rengöras.


Bacterias on your smartphone

Varför? En studie publicerad på International Journal of Environmental Research and Public Health bekräftade att där finns fler bakterier på ytan av våra smartphones än på en toalettsits , 600 bakterier mot 30, vilket betyder 30 gånger mer än WC, för att vara exakt.

Hur du håller kontaktlinser rena och säkra

Kontaktlinser tillverkas med de strängaste säkerhetsåtgärderna, därför kan vi alltid vara säkra på att de kommer helt rena ur lådan. Och som vi förklarade i en tidigare artikel, kontaktlinser är säkra att bära under COVID-19-pandemin. Det är dock viktigt att följa enkla regler, till exempel:
 • Rör aldrig ögonen eller applicera / ta bort kontaktlinser om händerna inte är nytvättade
 • avstå från att ha kontakter när du upplever influensa eller förkylningssymtom.


Innan du hanterar kontaktlinser eller vidrör dina ögon och ansikte i allmänhet, rekommenderas också att använda en lämplig handrengöringsgel som förstör även de sista skadliga bakterierna och sänker infektionsrisken i ögat till försumbar 0,01%. Denna enkla försiktighetsåtgärd kan minska risken för luftvägsinfektioner med 16%.

Disposable contact lenses är uppenbarligen den enklaste lösningen. Ett nytt par varje dag, inget underhåll behövs. För dem som föredrar tvåveckors- eller månadslinser, kom ihåg att följa en desinfektionsregim varje dag med en bra multifunktionell linsvätska eller en peroxid linsvätska, för en extra grundlig rengöring.


Sist men inte minst, när vi är osäkra eller inte kan bära kontaktlinser, kan vi helt enkelt byta till våra pålitliga receptbelagda glasögon. Och vad händer om de dimmar när man använder en munskydd? Läs vår användbara tips mot dimmiga glasögon!


Så här upprätthåller du god handhygien

Hand-till-hand-kontakt är en av de vanligaste orsakerna till överföring av bakterier – statistik säger att upp till 80% av alla infektioner sprids genom beröring . Ytterligare statistik säger också att vi trots dessa hot i allmänhet inte uppmärksammar rätt handhygien. Till exempel tvättar inte 15% av männen och 7% av kvinnorna händerna även efter att ha använt toaletten. Så det är kanske bättre att vinka hej än att skaka hand!

Tvätta alltid händerna före och efter:

 • du blåser näsan, hostar eller nysar
 • du lagar mat eller rör vid icke tvättad frukt och grönsaker
 • sätter in eller tar bort kontaktlinser
 • du ta hand om ett sår eller en sjuk person
 • du använder badrummet, byter en blöja eller hjälper barnen i badrummet
 • du vidrör eller matar ett husdjur eller efter du har avyttrat deras avfall
 • hanterar sopor

och, naturligtvis, tvätta händerna när de är synligt smutsiga.

Vi vet att detta inte alls är uppmuntrande, men kom inte i panik, det finns ständiga faror runt oss och lyckligtvis finns det flera lösningar för den här. Kort sagt: använd alltid tvål, tvätta händerna i minst 30 sekunder och torka dem ordentligt.


Tvätta händerna: hur man
 • Fukta dina händer med vatten.
 • Applicera tillräckligt med tvål för att täcka dina händer.
 • Gnid din handflata mot handflatan.
 • Gnugga baksidan av din vänstra hand med din högra handflata med fingrarna sammanflätade. Upprepa sedan med den andra handen.
 • Gnugga baksidan av fingrarna mot dina handflator med dina fingrar sammanflätade.
 • Ta tag i din vänstra tumme med din högra hand och gnugga i rotation. Upprepa med vänster hand och höger tumme.
 • Gnugga fingertopparna i den andra handflatan i en cirkelrörelse, gå fram och tillbaka. Upprepa sedan med den andra handen.
 • Skölj händerna med vatten.
 • Torka dem ordentligt med en ren handduk eller med en engångshandduk.
 • I offentliga toaletter, använd engångshandduken för att stänga kranen.
Visste du att du kan få shopping på Lentiamo handrengöringsgel gratis tack vare vårt bonusprogram?

Bortsett från allt detta, kom också ihåg att inte alla bakterier och bakterier omkring oss är dåliga, det finns många som faktiskt är bra för vår kropp och vårt immunsystem . De flesta bor i oss, men de lever också i huden.

Den vanligaste är Staphylococcus epidermidis, som skyddar oss från bakterieinfektioner, så den här artikeln är inte avsedd för dig att utveckla en besatthet med rengöring och tvätt varje minut!

Håll bara balans. Du vet, allt i överskott är kontraproduktivt.Källor:

1. Eww! New Study Finds Expensive Hotels Have More Germs, https://www.yahoo.com/…0050794.html
2. Trachoma, http://www.who.int/…ts/fs382/en/
3. Facts about hand washing and hand hygiene, https://b4brands.com/…ing-hygiene/
4. NSF International Household Germ Study, http://www.nsf.org/…-summary.pdf
5. Good Bacteria Vs. Bad Bacteria: How Bacteria Can Be Healthy Too!, https://www.scienceabc.com/…healthy.html

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

  Inga frågor

  *Obligatoriska fält

  Bästsäljande produkter