Du kan beställa via telefon: 020 78 76 41

Logga in

4 skäl till att använda solglasögon är viktigare än du tror

Jakub Odcházel

Medicinskt granskad av Jakub Odcházel, Chef för optiker, den 2020-04-24
Skriven av Leonie Bauer

Bärande av solglasögon blir mer och mer populärt. Med en god anledning. Solglasögon med sina många färger, former och material understryker vår karaktär och hjälper oss att förbättra vår personlighet. Så de har blivit en av våra favorittillbehör.

De skyddar våra ögon från allvarliga ögonsjukdomar och är det bästa skyddet mot skadliga solstrålar. För vuxna och barn, vare sig det är sommar eller vinter! 

Ta reda på vilka funktioner i solglasögon som skyddar våra ögon och varför varumärkes solglasögon är dyrare men också mycket mer skyddande.

1.Solljus kan orsaka allvarliga ögonsjukdomar

Som namnet antyder bär vi solglasögon för att skydda oss från solen och dess UV-strålning. Precis som vår hud måste skyddas mot överdriven sol genom att använda solskyddsmedel och långa kläder, måste våra ögon också skyddas. Detta beror på att solstrålning har dödliga konsekvenser för vår hornhinna och näthinnan.

Om för mycket ofiltrerat solljus når våra ögon, särskilt i ung ålder, kan allvarliga sjukdomar utvecklas, vilket kan leda till fullständig blindhet eller till och med cancer.

Notera: En vuxenlins kan ta upp UV-ljus i viss utsträckning så att den inte kan komma in i ögat.

Barns ögon är emellertid särskilt sårbara: Under de första åren av livet når 90% av UVA och över 50% av UVB-strålarna näthinnan, och vid mellan 10 och 13 år 60% respektive 25%. Det är först i åldern 18 och 20 som UV-strålarna kan filtreras av linsen. Läs våra 7 skäl till varför barn behöver bära solglasögon.


The damaging effets of UV rays on your eyes

Här är en översikt över de vanligaste ögonsjukdomarna orsakade av solljus

Grå starr


Grå starr är del av ögonets naturliga lins. Det är den vanligaste orsaken till synförlust hos personer över 40 och är också den främsta orsaken till blindhet runt om i världen. Dessutom, med ålder, inkluderar riskfaktorer för grå starr ultraviolett strålning. För att förhindra grå starr bör du bära solglasögon som blockerar 100 procent av solens UV-strålar. Emellertid garanteras inte fullständigt förebyggande av grå starr genom solglasögon, eftersom sjukdomen också kan utlöses av fysiologiska faktorer, utom exponering för solen.

Makuladegeneration


Makuladegeneration inträffar när den lilla centrala delen av näthinnan, kallad makula, slitnar. Retina är den ljusavkännande nervvävnaden på baksidan av ögat. Det orsakar vanligtvis inte blindhet men kan orsaka allvarliga synproblem. Flera kända studier har föreslagit att exponering för sol kan vara en riskfaktor för makuladegeneration och att hudkänslighet för solljus och irisfärg spelar en central roll för att bestämma makuladegeneration.

Ögoncancer


De flesta melanom påverkar huden, men vissa utvecklas i andra delar av kroppen, inklusive ögat. Ögoncancer (okulärt melanom) utvecklas i de pigmentproducerande cellerna som ger ögon färg. Exponering för UV-ljus kan öka risken för melanom i konjunktiva. Detta melanom förekommer på ytan av ögat.

Vilka solglasögon skyddar dig från allvarliga sjukdomar orsakade av solen?

Inte alla solglasögon är lika effektiva. Vare sig de är vintage, billiga, dyra eller polariserade kan de göra sitt jobb för att skydda våra ögon eller inte.

De flesta solglasögon har idag UV-skydd inbäddade i linsen snarare än belagda över det, och de flesta ansedda märken listar UV-skydd på sin etikett. Leta efter en etikett som säger „100% skydd mot både UVA och UVB“ eller „100% skydd mot UV 400.“

2.Snögällning, sand och vind orsakar smärtsam irritation i ögat

Även om de flesta av oss tror att solglasögon bara skyddar mot solen, ger de också en sköld mot många andra riskfaktorer.

Snö


Precis som solglasögon skyddar oss mot UV-strålning från solen, hjälper de oss också mot UV-strålning och reflekterat ljus från snön .

Snö reflekterar 80% av UV-strålar från solen och kan orsaka ett tillstånd som kallas snöblindhet, där bländning från solen faktiskt bränner hornhinnan (hornhinnan blixtbränna). Om du åker, snowboard eller vandrar i snön (när som helst på året), använd solglasögon. Se till att de täcker och skyddar botten på ögonen på grund av snöens reflekterande natur.

Sand


Sand kan också orsaka allvarlig irritation och smuts i ögat. Använd därför alltid solglasögon när du ligger på stranden eller spelar volleyboll. Läs mer om vad som annars skadar dina ögon på stranden. 

Vind


I slutändan kan vind irritera och torka ut ögonen. Därför ger solglasögon skydd i särskilt blåsiga situationer. Om du är benägen att torka ögon under blåsiga förhållanden kan du överväga att använda ögondroppar .

3. Våra ögon behöver särskild vård när de återhämtar sig efter operationen

Vissa av oss väljer att genomgå ögonkirurgi för att bekämpa synskador, för att se utan hjälp av glasögon eller kontaktlinser . En ofta utförd operation är LASIK . Korrigeringen uppnås med en speciell laser som omformar hornhinnan i syfte att ändra fokuskraften.

Med tiden förbättras ögonen stadigt. Så det är möjligt att gå tillbaka till arbetet några dagar efter operationen och gå tillbaka till dagliga rutiner. Patienter kan uppleva obehag under de första dagarna, till exempel mild irritation och ljuskänslighet eller bländning i miljöer med svagt ljus.

I de allra flesta fall är dessa problem tillfälliga och försvinner helt inom tre till sex månader. Under denna tid bör ögonen skyddas strikt mot solljus, smuts och väderpåverkan. Det bästa sättet att uppnå detta är genom att bära solglasögon av hög kvalitet.

4. Billiga linser med låg kvalitet gör större skada på dina ögon än att inte bära glasögon alls

Även om solglasögon från stormarknaden, klädaffär, bensinstation eller från leverantörer på stranden är mycket vanliga och billiga, rekommenderar vi starkt mot dessa billiga linser. Tyvärr ger billiga solglasögon ofta inte tillräckligt solskydd och kan därför leda till allvarliga ögonsjukdomar.

Anledningen till detta är enkel: de mörka tonade linserna i solglasögon, vare sig dyra eller billiga, utvidgar våra elever. Som ett resultat ser vi bättre i mörkare ljusförhållanden. Våra elevers utvidgning kan dock få allvarliga konsekvenser om de mörka linserna inte erbjuder inbyggt UV-skydd. Solens strålar kan tränga in i ögats insida obehindrat och orsaka sjukdomar som grå starr eller ögatcancer (se ovan).

Därför ska du alltid ha solglasögon av högkvalitativt märke som har en etikett som garanterar 100% UVA- och UVB-skydd.

Är du övertygad? Bläddra sedan i vårt enorma urval av solglasögon av hög kvalitet. Lentiamo erbjuder glasögon av högsta kvalitet, de mest prestigefyllda varumärkena och med de bästa UV-filter.Gillar du den här artikeln? Dela med dina vänner.

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

    Inga frågor

    *Obligatoriska fält

    Bästsäljande produkter