Kontakta oss info@lentiamo.se eller: 020 78 76 41

Logga in

Vikten av att bära solglasögon för ögats hälsa

Jakub Odcházel, DiS.

Medicinskt granskad av Jakub Odcházel, DiS., Chefsoptiker, den 2020-04-24. Skriven av Lentiamo

Solglasögon får dig inte bara att se bra ut och må bra, de är också otroligt viktiga för att bevara dina ögons allmänna hälsa. Ögonen är extremt känsliga och utsatta för sjukdomar och skador precis som alla andra delar av kroppen.

Solglasögon av hög kvalitet är ett nödvändigt och viktigt skyddsverktyg. Lär dig mer om hur skadliga UV-strålar och kan leda till ögonsjukdomar och se hur ett par solglasögon kan bevara dina ögons hälsa.

Solljus kan orsaka allvarliga ögonsjukdomar

Huden måste skyddas mot UV-strålar och det gäller även ögonen. Solstrålning har ödesdigra konsekvenser för våra hornhinnor och näthinnor. Om för mycket ofiltrerat solljus når ögonen, särskilt i ung ålder, allvarliga sjukdomar, blindhet och cancer kan utvecklas. 

En vuxen lins kan absorbera UV-ljus i viss utsträckning innan det kommer in i ögat. Barnens ögon är dock särskilt sårbara. Under de första levnadsåren når 90% av UVA-strålarna och över 50% av UVB-strålarna näthinnan. Mellan 10 och 13 års ålder är det 60% respektive 25%. Det är först mellan 18 och 20 års ålder som UV-strålarna kan filtreras av linsen.

Solglasögon kan hjälpa till att främja återhämtning av ögonen

Solljus och skräp kan störa läkningen efter vanliga korrigerande ögonoperationer som LASIK- och kataraktoperationer. På samma sätt som du bär ett plåster över en skråma för att hålla smuts och bakterier borta, fungerar solglasögon som en sköld för att främja en snabb och smidig återhämtning efter ögonprocedurer.

Naturligtvis är det alltid viktigt att konsultera din ögonläkare för att diskutera rätt eftervård för din situation. 

Solglasögon ger skydd mot väder och vind

Alla vet att det är viktigt att bära solglasögon under soliga dagar, men det är också viktigt att bära dem under vanliga dagsljustimmar även när det är molnigt. 

Snö reflekterar 80% av solens UV-strålar och kan orsaka ett tillstånd som kallas snöblindhet. Detta är när bländning från den reflekterade solen faktiskt bränner hornhinnan (corneal flash burn).

Vind kan torka ut och irritera ögonen när som helst på året. Den driver också upp sand och damm. Detta kan irritera ögonen, men kan också repa dem och leda till ytterligare obehag och problem.  

Vad du ska tänka på när du köper solglasögon

Alla solglasögon är inte likadana. Oavsett om de är vintage, billiga, dyra eller polariserade kan de skydda dina ögon eller inte. Här är vad du ska vara uppmärksam på:

Solglasögon av hög kvalitet med UV-skydd

De flesta solglasögon idag har UV-skydd inbäddad i linsen snarare än överdragen. De flesta välrenommerade märken anger UV-skydd på sin etikett. Leta efter en etikett som säger "100% skydd mot både UVA och UVB" eller "100% skydd mot UV 400".

Solglasögon av hög kvalitet behöver inte vara dyra

Solglasögon kan vara prisvärda och samtidigt skydda dina ögon. Det är viktigt att skilja på billiga solglasögon och solglasögon som är utformade med tanke på ögats hälsa. Till exempel, Lentiamos solglasögon har utvecklats av optiker och har ett UV-filter i kategori 3 för att erbjuda ett högkvalitativt skydd till ett överkomligt pris.

Detta är några viktiga överväganden när du fattar beslutet att skydda dina ögon. Bläddra i vårt urval av solglasögon. Hitta välkända märken med de bästa UV-filtren för att skydda dina ögon.

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

    Inga frågor

    *Obligatoriska fält

    Bästsäljande produkter