Logga in

Fem saker att tänka på vid val av linser

Vad ska du ta hänsyn till när du väljer kontaktlinser? Här är fem faktorer som med nästan 100% säkerhet kommer att komma på tal.

Vad ska du ta hänsyn till när du väljer kontaktlinser?

Enkelt uttryckt – du behöver inte (egentligen) göra någonting. Kontaktlinser bör väljas ut av din ögonläkare, på basis av en kontroll. Men även de bästa vet inte allt och de kommer därför att ställa några frågor till dig. Vet du hur du ska svara?

Fem huvudfaktorer som kommer att nämnas med nästan 100% säkerhet.

Ditt hälsotillstånd – har du allergier? Inflammation i hornhinnan? Torra-ögon-syndrom? När du väljer kontaktlinser, ta med en lista på de hälsoproblem du lider av. Det behöver inte bara gälla ögonen. Högt blodtryck, diabetes, kärlsjukdomar – alla dessa kan märkbart begränsa ditt val av kontaktlinser.

Din närmiljö – röker du hemma? Omges ditt hus av en trädgård fullt med pollen? Bor du nära en högt trafikerad väg? Det här är viktiga detaljer som din ögonläkare behöver få veta.

Din livsstil – en del människor gillar att se på tv, andra gillar att motionera. De som lägger mycket tid på sportande kommer att behöva en annan typ av kontaktlinser än bokmalar, till exempel.

Var du jobbar – åtta timmar framför en datorskärm på jobbet, fyra till på kvällen där hemma. Om det låter bekant kommer du att behöva en annan typ av kontaktlinser än de som jobbar i en miljö med klimatisering til exempel. Glöm inte att beskriva din specifika situation.

Faktorer som påverkar ögats form – ögat, och särskilt hornhinnan, är en av de mest utsatta delarna av kroppen. Varje infektion eller skada orsakar att hornhinnans böjning inte längre är helt symmetrisk vilket innebär att den inte kommer att stämma överens med böjningen på kontaktlinsen.

Har du gått igenom alla fem faktorer? Kanon, nu är du redo att välja dina linser hos din ögonläkare.

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

    Inga frågor

    *Obligatoriska fält

    Bästsäljande produkter