Logga in

Fem tips som hjälper dig slippa trötta ögon (och inte bara i skolan)

Skolan är i full gång nu. Både nervösa första-klassister och erfarna elever som inte har mycket tid kvar på skolan kommer att sitta vid sina skrivbord i några månader, där mycket ny teknologi kommer att visa sig. Fler projektordukar istället för skrivtavlor och mer tid spenderad vid dataskärmen. Det är endast en tidsfråga när ögonen, som redan längtar efter en till semester, sviker eleverna – de kliar och bränner, vilket leder till huvudvärkar utan tydlig orsak. Lösningen är dock inte så svår man kunde tro…

Fem regler som hjälper dig slippa trötta ögon (och inte bara i skolan)

 • Uppdatera din "hårdvara“ ;) Unga personers syn utvecklas hela tiden och det är möjligt att glasögon eller kontaktlinser som köptes precis innan semestern inte passar längre. Kolla upp din syn hos din optiker igen, då det är mycket möjligt att du behöver nya styrkor eller en annan typ av kontaktlinser.
 • Håll dig till 20–6–20-regeln. Låt dina ögon vila med 20 minuters mellanrum – fokusera på ett ställe längre bort (runt 6 meter) i 20 sekunder. Detta kommer verkligen att hjälpa dina stackars ögon. Ta även en 15-minuters paus varannan timme.
 • Håll en säkerhetsdistans. Det är exakt som på vägen – en säker distans är det bästa sättet att undvika en olycka, och i detta fall skulle olyckan innebära ögonskada. När du läser (även om det är på din telefon, dator eller tablett), se till att texten är minst 30–40 cm från dig.
 • Jorda dig själv. Spänningar i kroppen och onaturliga kroppsställningar kan ha en negativ påverkan på din syn. Hur är det då med några timmar i skolan? Det är en hel dag. Försök alltid sitta på så vis att du berör golvet med hela fotsulan.
 • Använd ljuset rätt. Om du är högerhänt, lägg lampan på vänster sida när du läser – så att det inte blir någon skugga. Uppmärksamma även hur lampan eller fönstret speglas på dataskärmen.

Det var väl inte så svårt, eller hur? Varför sa vi då att dessa tips kan användas utanför skolan också? Eftersom de är universala, oberoende vad din ålder eller situation är – de hjälper dig på kontoret, när du läser din favoritbok eller när du slappar vid datorn.

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

  Inga frågor

  *Obligatoriska fält

  Bästsäljande produkter