Logga in

Introduktion till solglasögon för golfspel

Vojtěch Brtinský

Medicinskt granskad av Vojtěch Brtinský, Optometrist, den 2021-07-14
Skriven av Leonie Bauer

Det är ganska lätt att hitta solglasögon för golfspelare, eftersom marknaden är full av tusentals modeller från en mängd olika märken som du kanske inte har hört talas om. Att välja det första paret med en attraktiv prislapp och i en snygg modell kommer dock inte att leda dig långt, eftersom varje modell av golfbrillor erbjuder något annorlunda.

Ett par solglasögon för golfspel måste vara motståndskraftiga mot repor, sitta tätt runt öronen, kännas bekväma och ge ett skarpare fokus, förbättrad djupseende och tillräckligt skydd mot ultravioletta strålar, solbrännskador och liknande. Låt oss gräva lite djupare i de egenskaper golfskuggor måste ha för att faktiskt vara användbara på spelplanen:

Så vad ska ett par bra solglasögon för golfspel erbjuda?

Lätt ram

Även om solglasögon inte får vara för tunga i sig kan skillnaden på ett par gram dra gränsen mellan en bekväm golfupplevelse och en smärtsamt ansträngande. De tre mest populära materialen som används vid tillverkningen av solglasögonbågar är nylon, titan och beryllium..

Nylonbågar erbjuder i allmänhet en bra balans mellan vikt och komfort samtidigt som de är ganska motståndskraftiga mot repor. Titanbågar är lite tyngre än nylonbågar, även om de fortfarande kan betraktas som "lätta". Dessutom är titanbågar motståndskraftiga mot korrosion och tenderar att vara betydligt mer hållbara.

Beryllium ligger i den gyllene mitten mellan titan och nylon och är ett bra alternativ för personer med en mindre budget.

lätt solglasögonram

UV-skydd

Skydd mot ultravioletta strålar är obligatoriskt för golfspelare som utsätts för direkt solljus i flera timmar varje pass. UV-strålar delas in i tre kategorier (från den minst cancerframkallande till den direkt dödliga) - UVA, UVB och UVC.

Det enklaste par solglasögon kan blockera en stor del av UVA-strålarna, även om en sådan modell ger lite eller inget skydd mot de andra två typerna. Solglasögon för golfspelare måste vara försedda med en anti-UV-beläggning som kan blockera UVA- och UVB-strålar.

UV-strålar och filterkategori

UVB-strålarna kan bränna huden och orsaka solbränna och cancer, så det är viktigt att hitta ett par solglasögon som skyddar ögonen ordentligt. UVC-strålarna når sällan (om ens någonsin) marken på grund av sina anmärkningsvärt korta våglängder. De absorberas och avleds vanligtvis av jordens ozonskikt.

Bärkomfort

Hur bekväma ett par solglasögon är att bära beror nästan helt och hållet på hur väl de passar en viss person. Färgade linser har en viss inverkan, men inte alls lika mycket som solglasögonens storlek och vikt. De glasögon som kan sitta på plats utan att behöva extra justeringar tenderar att kännas bekvämare.

Hittade du den information du letade efter? Varför inte beställa ett par helt nya solglasögon?

Visa alla solglasögon

Gummigrepp

Greppen påverkar både bekvämligheten och stabiliteten hos solglasögon. Den här särskilda funktionen säkerställer att bågarna förblir i linje under längre perioder. Greppen är vanligtvis installerade i sidorna; solglasögon av bättre kvalitet har gummibeklädda näskuddar som också förhindrar att materialet gräver sig in i huden.

gummigrepp i solglasögon

Förutom grepp kan du också överväga att uppgradera dina solglasögon med en glasögonhållare. Dessa tillbehör ska fästas på solglasögonen så att du kan hänga solglasögonen runt halsen. Även om denna speciella funktion inte påverkar solglasögonens prestanda är den tänkt att förlänga deras livslängd.

Spegelbeläggning

Spegelbeläggning är känd som en form av reflekterande optiskt skikt som appliceras på utsidan av linserna, vilket väsentligt minskar intensiteten och mängden ljus som passerar genom dina solglasögon.

Det är i princip en väderbeständig beläggning som förhindrar både direkt (solljus) och reflekterat ljus (som studsar från ytor). Flash-beläggningen är idealisk i kombination med tonade linser för bästa effekt, eftersom den helt blockerar allt ljus som annars skulle tillåtas passera igenom.

fördelar med speglade solglasögon

Linsfärger (tonade solglasögon)

Tinted solglasögon anses i allmänhet skilja sig från vanliga solglasögon enbart när det gäller estetik. De flesta kan dock konstatera att solglasögon med tonade linser också känns annorlunda. Varje färg erbjuder olika fördelar och presenterar olika brister:

Grå

Gråtonade solglasögon är bäst när det gäller prestanda eftersom de filtrerar ljuset på ett sätt som känns organiskt för människans näthinna. De är också mångsidiga, eftersom de är lika bra i molnigt som i särskilt soligt väder.

De främsta fördelarna med gråtonade linser är minskad ögontrötthet, mer organisk ljus- och färguppfattning och minskad bländning.

fördelar med speglade solglasögon

Gul

Gulfärgade linser blockerar blått ljus, vilket i sin tur förbättrar kontraktet, ökar drastiskt djupseende och ger en skarpare syn i alla väderförhållanden. De flesta professionella golfspelare och fiskare använder dem eftersom de ger tillförlitlig prestanda i alla ljusförhållanden.

Grön

Gröna linser överför färgerna jämnt, dämpar bländningseffekterna något, ljusar upp skuggorna något och förbättrar fokuseringen. Mörkare gröna nyanser kan dock påverka bärarens rumsliga medvetenhet och få små föremål att nästan försvinna samtidigt som större föremål blir större än de egentligen är.

De kan vara ganska användbara för golfspelare som är vana vid deras egenheter, men det är nästan säkert att ett nytt par snarare skulle hämma bärarens prestanda.

Ett bra sätt att vänja sig vid gröntonade golfsolglasögon är att använda dem i golfsimulatorer inomhus och anpassa belysningen i hemmet. Även om de säkert kommer att kännas annorlunda på en utomhusbana, får du lättare att utveckla en smak för deras fördelar och nackdelar i en mer kontrollerad miljö.

Blå

Blåfärgade linser är åskådarnas favorit. De "adderar" lite av varje när det gäller färg, djupseende och geometri, men det är just det som en golfspelare vill undvika. De är inte lika skarpa och är inte lika pålitliga som grå eller gultonade linser, men de kan användas för att njuta av att titta på en väns match.

Röd

Röda solglasögon är de minst populära bland golfspelare på grund av sin invasiva karaktär. De tenderar att försämra bärarens syn och framhäva mörkare föremål, vilket ökar kontrasten mellan vissa färgnyanser. Deras främsta fördel är den nästan absoluta absorptionen av blått ljus, vilket gör dem mer lämpliga för spelare än golfspelare.

Polariserade linser

fördelar med polariserade solglasögonI princip har polariserade linser ett kemiskt filter som blockerar allt vertikalt ljus medan horisontellt orienterat ljus tillåts passera.

Dessa linser är, jämfört med spegel-linser, annorlunda i den bemärkelsen att de släpper igenom vissa strålar, vilket resulterar i förbättrad visuell komfort, drastiskt minskad trötthet och ansträngning i ögonen, ingen bländning och en mer organisk färguppfattning.

Polariserade linser erbjuder hela spektrumet av fördelar som tonade linser erbjuder, men med en svagare betoning på enskilda aspekter av prestanda.

Hur fungerar polariserade linser?


Vi hoppas att den här korta guiden har varit till nytta för dig och att du har lärt dig något nytt om golfsolglasögon. Se till att du är säker i dessa tider som vi alla går igenom och ha en bra dag!

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

    Inga frågor

    *Obligatoriska fält

    Bästsäljande produkter