Logga in

Hur slänger man kontaktlinser korrekt? Här är den kompletta guiden

/

Skriven av Maria Chiara Tarsia on 2020-03-09

Förpackningen till vår kontaktlinser består av olika delar, tillverkade med olika material. Om du någonsin undrat hur du kan slänga dina kontaktlinser och deras relaterade förpackningar är den här guiden åt dig!

Rak på sak, låt oss svara på några av de vanligaste frågorna.

Hur kan jag slänga kontaktlinser?

Kontaktlinser – oavsett om det är endagslinser, månadslinser eller andra – måste alltid kastas i soporna. Även om detta kan låta som uppenbar information, har det beräknats att ungefär 19% av linsbärarna kastar eller spolar sina kontakter i diskbänken eller toaletten, vilket är fel sätt att göra det.

Kom ihåg: kontaktlinser måste INTE kastas i toaletten eller handfat eftersom de inte smälter i vatten.

Och hur skulle man göra med förpackningen? Så här kastar du korrekt alla delar.

Som du kanske vet består förpackningen av kontaktlinser av:

  • Extern förpackning
  • Remsor
  • Lock på remsor
  • Kontaktlinser
Hur man återanvänder kontaktlinser


Den externa förpackningen (och broschyrerna lagrade inuti) är vanligtvis tillverkade av papper, därför är de helt återvinningsbara i motsvarande fack.

Remsor måste alltid separeras innan de kastas, eftersom den nedre delen är gjord av plastik och locket är vanligtvis tillverkat av aluminium.

Sist men inte minst måste kontaktlinser slängas i facket som är icke-återvinningsbart.

Och kom ihåg: varje gång du tvivlar om vilken är den rätta behållaren ska du alltid kontrollera symbolerna och numren skrivna på själva förpackningen. Dessa specialsymboler är tryckta på alla förpackningar och de är internationella, vilket innebär att du alltid kan vara säker på deras betydelse. De flesta linspaket, till exempel, visar den runda symbolen som du kan se nedan i tredje position på den andra raden. Den symbolen innebär att förpackningen kan återvinnas (men inte innehållet, nämligen själva linsen). Bilden visar också några av de mest populära återvinningssymbolerna du kan hitta på flera produktförpackningar.Återvinning symboler


När vi pratar specifikt om kontaktlinser hittar du vanligtvis symbolerna vi visar dig nedan med vår Lenjoys som en exempel:Lenjoy förpackning


För tillfället är kontaktlinser inte återvinningsbara i Europa och därför måste de kastas i den blandade skräpfacket. Detsamma gäller för dina gamla eller trasiga glasögonbågar också. Men vi ser fram emot framtiden, när – hoppas vi – vi kommer att kunna återvinna alla delar av våra visuella hjälpmedel!

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

    Inga frågor

    *Obligatoriska fält

    Bästsäljande produkter