Logga in

Är kontaktlinser med hög vattenhalt bättre?

Medicinskt granskad av Leonie Bauer, Chef för innehåll, den 2021-01-26. Skriven av Jakub Odcházel

Vattenhalt. En av de viktigaste parametrarna när du väljer kvalitet kontaktlinser.

Vatten berikar kontaktlinser med syre. Så ju högre vatteninnehåll, desto mer syregenomträngligt är linserna. Resultatet är ögon som andas och en behaglig bärupplevelse.

Nu kan du säga att ju mer vatten, desto bättre, men … det finns något du behöver veta!

Hur mycket vatten innehåller kontaktlinser?

Beroende på vattenhalten kan kontaktlinser delas in i tre grupper. Varje grupp betyder en något annorlunda kvalitet i kontaktlinser. Vet du vilken grupp dina kontaktlinser tillhör?

  • Hög vattenhalt (upp till 75%) – I motsats till vad många tror lockar linser med högt vatteninnehåll tårarna i ögat och gör dem därmed mer mottagliga för uttorkning. Ju högre vatteninnehåll i en kontaktlins, desto mer syre når hornhinnan. Dessutom anses kontaktlinser med hög vattenhalt vara lättare att hantera vid insättning, borttagning, rengöring och desinfektion.
  • Medelvattenhalt (upp till 60%) – Hydrogel-kontaktlinser med medelvattenhalt är lämpliga för de flesta linsbärare. De låter syre flöda till hornhinnan utan att absorbera vattnet i den naturliga tårfilmen.
  • Låg vattenhalt (upp till 40%) –Mjuka kontaktlinser med en låg vattenhalt på cirka 38% känner sig bekväma och låter dina ögon andas utan att torka ut dem.

Tips:Om du inte är säker på vatteninnehållet i dina ögonlinser, kontrollera linsernas förpackning. Här hittar du även de beståndsdelar som bildar resten av linsen, till exempel ytan.

Vilka är fördelarna och nackdelarna med kontaktlinser med hög vattenhalt?

Såsom beskrivits ovan tenderar ögonlinser med hög vattenhalt att ha hög syrepermeabilitet. Därför ger de utmärkt komfort till bärare som i allmänhet har fuktiga och okänsliga ögon.

Emellertid leder hög vattenhalt inte alltid till högre syrepermeabilitet. Endast silikonhydrogellinser kan garantera verklig syrepermeabilitet. Även om silikon är vattenavvisande.

Följaktligen har silikonhydrogel en lägre vattenhalt men många gånger syregenomsläppligheten (Dk) hos konventionella hydrogelmaterial.

Om du lider av torra ögon kan mjuka ögonlinser med hög vattenhalt vara problematiska för dig, eftersom de absorberar ögats naturliga tårfilm. Lentiamo rekommenderar därför att du bär silikonhydrogellinser, som kombinerar fördelarna med linser med lägre vattenhalt och överlägsen syrepermeabilitet. 

Ta en titt på förhållandet mellan vattenhalten och syrepermeabiliteten (Dk/t) i hydrogel- och silikonhydrogelinser

Diagram över vatteninnehåll och syregenomsläpplighet (Dk/t)

De flesta kontaktlinser är gjorda av en mjuk plast som kallas hydrogel. Hydrogeler suger upp en stor mängd vatten för att hålla linsen mjuka. Absorptionsförmågan hos hydrogelmaterial kallas också vatteninnehåll.

För personer med mer känsliga ögon är silikonhydrogellinser ett bättre alternativ eftersom de överför mer syre än hydrogellinser. Dessutom absorberar deras material vatten och hjälper till att återfukta dina ögon så att de inte torkar ut. Detta är möjligt på grund av ytbehandlingen av linsen i kombination med vätmedel inbäddade i linsmembranet och inte från vätmedel i kontaktlinsblisterförpackningen.

Jämför de mest populära kontaktlinsmärkena beroende på deras vatteninnehåll och syregenomsläpplighet (Dk/t)

Diagram över kontaktlinsmärken enligt deras vatteninnehåll och syregenomsläpplighet (Dk/t)

Varje kontaktlinsbärare har olika ögon och olika preferenser. För en person kan en hög vattenhalt ge långvarig komfort utan att torka ut, för en annan är kontaktlinser med lågt vatteninnehåll det bättre valet eftersom dessa linser inte extraherar vatten från ögonen.

Om du är nyfiken på att veta vilka kontaktlinser från vilka märken som har rätt syrepermeabilitet OCH vatteninnehåll för dig, ta en titt på vårt ark och handla dina favoritkontaktlinser på Lentiamo!

Källor:

Contact Lens Journal

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

    Inga frågor

    *Obligatoriska fält

    Bästsäljande produkter