Logga in

Lösningen på dimmiga glasögon när man bär en munskydd? Ögonlinser!

Jakub Odcházel, DiS.

Medicinskt granskad av Jakub Odcházel, DiS., Chefsoptiker, den 2021-02-18. Skriven av Lentiamo

Att bära munskyd är fortfarande en del av våra liv 2021. Oavsett om du finns i butiker, på kollektivtrafiken eller hos läkaren – din munskydd måste följa med. Det som är ett stort skydd å ena sidan blir ett fall för vissa människor å andra sidan. Speciellt för människor som bär glasögon.

Det ögonblick när dina glasögon dimmas upp medan du tar på dig din munskydd känner du mycket väl. Du kanske till och med har provat alla slags av anti-dimma sprayer och beläggningar och ändå händer det fortfarande om och om igen. Det är svårt att blir av med problemet.

Så vad kan du verkligen göra för att förhindra dimmig syn? Bär ögonlinser!

Hur och varför blir dina glasögon dimmiga?

Innan vi visar alternativen till glasögon under pandemin i kalla temperaturer, låt oss klargöra hur dimmiga glasögonlinser uppstår i första hand.

Dimning orsakas av kondens. Vattenånga (t.ex. från utandad andedräkt, varmt te eller en kokande vattenkanna) svalnar när den rör vid dina glasögon. De kalla linserna förvandlar sedan ångan till en vätska. Detta bildar en film på linsen, som du ser som dimma.

Denna process inträffar inte bara när du går in i ett varmt rum efter att ha varit ute i kylan utan också när du bär en munskydd.

Detta gör glasögonen ännu svårare än det redan är. Men dimmig syn kan också få allvarliga konsekvenser. Det är mycket riskabelt om du använder maskiner som kräver perfekt sikt, ger nödhjälp eller kör bil med dimmade glasögon.

Så vad är det bästa sättet att förhindra att dina glasögon blir dimmiga?

Det finns flera sätt att minska överdriven kondens. Läs vår blogg inlägg om 5 tips mot dimmiga glasögon när du bär en munskydd. I den här artikeln här vill vi dela med dig i synnerhet ett trick som kan göra ditt dagliga pandemiliv mycket lättare.

Hur man fäller munskyddet så att glasögonen blir inte dimmiga

 • Ta ett vanligt kirurgiskt munskydd
 • Vik den på längden i mitten
 • Knyt banden på båda sidor
 • Vik ut munskyddet igen
 • Vänd in hörnen
 • Sätt nu på masken. Forma tråd på masken så att munskyddet sitter tätt på ditt ansikte
hur man fäller masken

Det bästa alternativet till dimmiga glasögon? Kontaktlinser

Ja, vi vet att du älskar dina glasögon. Vi älskar dem också. Men efter att ha testat flera sprayer mot dimma kan vi säga med säkerhet att ingen av dem helt och permanent kan förhindra att dina linser förblir utan dimma.

Lentiamos kundrådgivare har därför bett många av er om era lösningar. Under processen har de funnit att det tillfälliga utbytet av glasögon med kontaktlinser verkar ge dig bästa syn och minst ansträngning.

Med kontaktlinser blir du av med dimmig syn en gång för alltid. Men inte bara det. Dagliga engångslinser är ett extremt hygieniskt och rent visuellt hjälpmedel. De tas ut ur sin 100% sterila blister när du behöver dem, sätts in i ögat och tas bort och kasseras i slutet av dagen. På grund av denna regelbundna utbyte kan inga bakterier sätta sig och föröka sig på linsen.

Vi rekommenderar kontaktlinser speciellt till medicinsk personal och personer som bär masker eller skyddskläder en stor del av dagen. Därför arbetar Lentiamo med sjukhus i Italien, Tjeckien och Slovakien, till vilka vi erbjuder gratis linser för medicinsk personal som kämpar i frontlinjen mot COVID-19.

Hur byter jag från receptbelada glasögon till kontaktlinser?

Om du funderar på att använda kontaktlinser då och då eller hela tiden, är allt du behöver göra att ta ditt glasögonrecept och konvertera din sfär till kontaktlinsdioptri.

Konvertera sfär till diopter


OBS: I de flesta fall matchar glasögonens dioptrier kontaktlinsernas dioptrar upp till +/- 3,50. Tänk på att glasögon är längre bort från ögonen än kontaktlinser. Därför använder optometristerna för högre dioptrar så kallade konverteringstabeller som avgör vilka dioptrarna på glasögonen motsvarar dioptrarna på kontaktlinserna. +4,50 dioptrar i glasögon betyder +4,75 i kontaktlinser, –9,00 dioptrar i glasögon betyder –8,00 i kontaktlinser. Tips: Konverteringstabeller är inte allsmäktiga – vi vet från praxis att dessa är riktvärden. Den så kallade subjektiva brytningen under ögonundersökningen är särskilt viktig.

Kan du inte hitta ditt glasögonrecept? Inga problem. Besök din ögonläkare eller optiker och gör en synundersökning.

När du väl har identifierat dina dioptrar är det dags att hitta lämpliga kontaktlinser. Naturligtvis vill du se till att du väljer en lins som ger optimal syn och en bekväm visuell upplevelse. På samma sätt bör du ta hänsyn till dina känsliga eller torra ögon när du väljer rätt ögonlins.

Känner dig överväldigad nu? Det behövs inte. Titta bara på Lenjoy kontaktlinser. Dessa högkvalitativa linser kombinerar häpnadsväckande visuell prestanda, långvarig komfort och optimal ögonhälsa. Med sin biologiskt kompatibla hydratiseringsteknik, halksäker yta, UV-skydd och ljusblå nyans för enklare hantering är Lenjoy 1 Day Comfort-endagslinser ett smart val för nybörjare och avancerade användare. Beställ det prisvärda startpaketet med 10 linser och få 25% rabatt på ditt första köp.

Hur sätter jag kontaktlinser in på rätt sätt?

Har du valt ögonlinser och beställt ett paket med ditt recept? Bra! Då finns det bara en sak till att göra: Lär dig hur du sätter in dina nya kontaktlinser korrekt.

Videorna nedan kommer att förklara på ett enkelt sätt hur du applicerar dina kontaktlinser korrekt.

Hur man sätter i kontaktlinser

Hur man tar bort kontaktlinserHittade det här intressant eller känner någon som kan dra nytta av det? Dela det med dem!

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

  Inga frågor

  *Obligatoriska fält

  Bästsäljande produkter