Logga in

De sju falska myterna om kontaktlinser som du kan tro är sant

Vi vet alla att ett träd inte kommer att växa in i magen, bara för att du av misstag har svält en körsbärssten. Men kanske inte alla vet hur många falska myter som finns när det gäller användningen av kontaktlinser.

Vem kan bära dem och vem kan inte … Finns det ögonsjukdomar eller andra sjukdomar som gör det omöjligt att bära kontakter? Daniel Szarvas, den professionella kontaktologen som samarbetar med Lentiamo, är villig att avmystifiera de vanligaste berättelserna vi hör om världen av „kontaktlinser“

1. Kan kontakterna endast bäras av dem som behöver korrigera en liten mängd dioptror?

Lenti a contatto e ameropie gravi
 

Enkel desinformation är mycket ansvarig för att många människor aldrig försöker fördelarna med att bära kontaktlinser, vilket är synd.

Kontaktlinser kan bäras av 90% av de människor som lider av dålig syn.

Det kan sägas att nästan alla erkända visuella patologier har motverkats av motsvarande typer av kontaktlinser. De vanligaste synfel som kan korrigeras är: myopia/ närsynthet, hypermetropia / långsynhet, presbyopia, och astigmatism

När vi nämner dioptrar täcker kontaktlinser ett stort område, därför kan till och med en extrem korrigering på 18 dioptrer vara möjlig.

2. Är det möjligt att använda kranvatten för att rengöra kontaktlinser?

Mai utilizzare l'acqua per pulire le lenti
 

Vissa tror att linsvätska hos kontaktlinser är ett bedrägeri som organiseras av läkemedelsföretag för att få dem att spendera mer pengar. Detta är helt fel.

Instruktioner för att undvika att använda kranvatten för att skölja linser och linsfodral ska tryckas på broschyren enligt lag, säger Daniel Szarvas.

Varför? Eftersom ”kranvatten innehåller en mängd mikroorganismer”. Vissa är oskadliga, medan andra kan bli en allvarlig hälsorisk för ögonen. Det farligaste för våra ögon är amöber som trivs i vattenvärmare och pannor. När de når linsen eller fallet kan de vara ansvariga för infektioner och i de mer extrema fall till och med leda till blindhet.

Kranvatten innehåller också ospecificerade mängder mineraler och klorid, som kanske inte skadar ögonen direkt, men ändå försämrar linserna. Därför, när du köper linser, glöm inte att också få en bra kvalitet allt i ett linsvätska.

3. Kan människor som lider av diabetes bära kontaktlinser?

Diabete e lenti a contatto: si può?
 

Detta är en gammal historia som har funnits i medicinska kretsar länge, även om tack vare en forskning som inleddes 2013 sakta börjar saker och ting förändras.

studien har visat att kontaktlinser inte är farliga för diabetiker som följer rätt behandling. Var dock uppmärksam: ”att följa rätt terapi” enligt denna forskning är den avgörande punkten.

Diabetespatienter kommer troligtvis att ha problem med ögonen, och om de inte följer rätt diet kommer sockernivåerna att ha plötsliga höjder och lågheter vilket får blodkärlen att dra sig samman och utvidgas. Därför kommer ögat att drabbas av svängande dioptror – någon gång ganska extremt – och det kan vara alltför krävande för synen.

4. Är det obligatoriskt att bära glasögon under körning?

Lenti a contatto per guidare
 

Detta beror på lagarna i landet där du kör ett fordon och vad som står på ditt körkort. Men eftersom lagar och gatukod ändras, då och då rekommenderas att du besöker transportstyrelsens hemsida relaterade till frågan:

5. Är det möjligt att bära kontaktlinser medan du sover?

Dormire con le lenti a contatto
 

Om du bär linser som ska användas under en längre tid kan du hålla dem in under din sömn.

Tack vare de specifika materialen som de är gjorda med, är det inte nödvändigt att ta ut dem varje gång du sover. Silikon-hydrogel har utmärkt syregenomsläpplighet, vilket innebär att även de mest känsliga ögonen kan andas naturligt med denna typ av linser, säger Daniel Szvarvas. Det är dock nödvändigt att ta bort dem ett par gånger i veckan (beroende på typ) för att tvätta dem noggrant med en lösning och sedan applicera dem igen.

Och vad händer om linserna inte ska användas kontinuerligt? Här förklarar vi vad som kan hända om du somnar när du bär kontakter

6. Ju högre vatteninnehåll, desto bättre är linserna?

Dormire con le lenti a contatto
 

När kontaktlinser är smörjade verkar de vara lättare att applicera och bekvämare att bära.

Dehydratiserade ögon kliar och bränner, vilket gör bärande kontaktlinser outhärdliga. Det är därför många kunder föredrar kontakter med en hög andel vatten.

Var dock uppmärksam: ju högre vatteninnehållet, desto mindre permeabilitet för syre. Ögon måste andas: syre måste gå igenom linsen för att nå hornhinnan.

På grund av detta ** är det alltid viktigt att diskutera permeabilitet och hydrofilicitet med en specialist ** som kan föreslå rätt linser att bära.

7. Gör dator / TV-skärmar skadade synen?

Gli schermi danneggiano la vista?
 

Skärmar av något slag, vare sig de är TV, dator eller smartphone, ** har inte någon negativ inverkan på ögonen när det gäller dioptrar **. Det är dock tillrådligt att vara särskilt försiktig

Till exempel bör de som tillbringar mer än fem timmar om dagen framför en datorskärm överväga valet av att använda en vätningslösning för att förhindra uttorkning av ögonen, och därmed undviker den brinnande, kliande känslan**.

Det främsta skälet är att när vi tittar på en skärm tenderar vi att blinka mindre, vilket innebär att ögonen blir mindre hydratiserade.
 

Kära kund hos Lentiamo, vi hoppas att äntligen har besvarat några av de långa frågor som du har undrat för länge … men nu har vi en fråga åt dig: Är du medveten om någon annan falsk myt, när det gäller kontaktlinser?
 

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

    Inga frågor

    *Obligatoriska fält

    Bästsäljande produkter