Logga in

Syregenomsläpplighet - svar på vanliga frågor

Har du någonsin somnat med dina kontaktlinser i efter en brådskande dag? Har du någonsin skjutit fram ersättningsdatumet några dagar eftersom du tänkt att några dagar inte betyder så mycket? Kanske inget hände första gången du gjorde det. Kanske ögonen bara brände lite: detta är för att de inte haft tillräcklig tillgång till syre. Ju oftare detta sker, desto större är risken.

Varför är syre så viktigt för hornhinnan?

Hornhinnan är en kroppsdel som andas syre och brist på syre leder till att den gradvis skadas. En av de allvarligaste följderna är hornhinneödem eller en inväxt av striae och cystor; en synlig manifestation av hornhinnehypoxi är små blodkärl (så kallad neovaskularisation).

Hur mäts syregenomsläpplighet av kontaktlinser och hur ändras den när man använder kontaktlinserna?

För att mäta syregenomsläppligheten används en –3.00 kontaktlins, genomsläppligheten mäts i Dk/t. “Dk” står för genomsläpplighet och “t” för tjocklek. Ju högre siffran är, desto mer syre släpps igenom kontaktlinsen; i alla fall efter första appliceringen. Ju äldre linsen är, desto mer proteiner och fetter samlas på linsen och dessa kan blockera porer som överför syre till hornhinnan. Till slut når syrebristen kritiska nivåer och ögonen börjar kvävas. Detta är orsaken till att det är så viktig att hålla sig till ersättningsperioderna – månadslinser bör ersättas månatligen, tvåveckorslinser varannan vecka, osv.

Hur får jag veta vad mina linser har för genomsläpplighet?

I den detaljerade beskrivningen av kontaktlinser i vår e-butik, klicka på „Parametrar“. T.ex. syregenomsläpplighetsvärdet av Biofinity-linser är 160 Dk/t. Detta betyder att de är bland linserna med den högsta syregenomsläppligheten, vilket betyder att de passar för ständig användning.

Finns det ett optimalt värde för syregenomsläpplighet?

Det finns fyra nivåer:

 • Under 20 Dk/t – lågt värde – dessa kontaktlinser tillverkas inte längre.
 • 21 – 49 Dk/t – mellanhögt värde – ett värde som ofta förknippas med endagslinser, som inte hotas av smutsuppbyggning på linsytan.
 • 50 – 99 Dk/t – högt värde – standard för mjuka kontaktlinser i nutiden.
 • Over 100 Dk/t – mycket högt – kontaktlinser med ett värde över 100 passar linser med ständig användning.

Undrar du över något? Kommentera gärna under inlägget. Vi svarar gärna på dina frågor.

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

 • Raúl G.

  Varför bör en lins röra sig på ögat?

  Svara
  • Viktoria
   Lentiamo.se

   Hej Raul

   Kontaktlinser bör röra sig en aning på hornhinnan på grund av tårarnas filmersättning, hornhinnans naturliga syretillförsel och för att inte orsaka blåmärken på hornhinnan. Linsen ska kunna röra sig lite grann men inte för mycket så det skapar obehag för bäraren.

   Svara

*Obligatoriska fält

Bästsäljande produkter