Logga in

Träffa Markéta Lichterová, vår dataanalytiker

<il>Det är kul när en stor man står framför dig och vill strypa dig och du förväntas sparka honom i skrevet.</il> Nej, Markéta Lichterová, vår nya dataanalytiker, stöder inte våld gentemot män. Uppenbarligen, gillar hon dem men hon har också en något ovanlig hobby – Krav Maga, en typ av krigskonst. Vad tycker hon mer om, vad är hennes jobb egentligen och hur kom hon att jobba för oss? Fortsätt läs för att få veta mer.

Fem frågor till Markéta

Hur kommer det sig att du hamnade på Lentiamo och hur ser din arbetserfarenhet ut så här långt? Efter min examen, funderade jag på vad jag skulle göra. Jag hade erfarenhet av skatterådgivning (mitt huvudämne) men jag ville också prova på någonting nytt. Och eftersom jag var lite galen i skolan och valde statistik som mitt sekundära ämne, var det bara ett steg ifrån dataanalys. Jag ville arbeta med data och skapa någonting, så jag gjorde ett försök och det fungerade. Jag blev tvungen att lära mig många nya saker, såsom hur man använder analysverktyg, men man är tvungen att lära sig nya saker på alla nya jobb och jag måste erkänna att jag gjort stora framsteg sedan jag började här för ett år sedan. Och det bästa är att jag kan alltid gå framåt.

Dataanalytiker, det är ett ganska nytt yrke. Kan du berätta för oss vad du gör och hur din arbetsdag ser ut? Jag tror att de flesta människor inte vet vad jag gör, inte ens min familj ☺ Min dag börjar som den gör för de flesta – jag får en uppgift, såsom “analysera försäljningen av solglasögon” – en enkel uppgift med många lösningar. Jag kan analysera bästsäljande produkter utifrån antal sålda artiklar, utifrån avkastning eller vinstmarginal. Jag kan också dela upp dem utifrån tillverkare, typ av bågar, färger, vilket kön de är gjorda för, storlek och så vidare. Jag kan fokusera på deras säljbarhet i olika länder. Det slutliga resultatet kan bli en rapport med tjugo grafer och tiotals tabeller som jag måste göra en presentation av.

Om några av våra läsare beslutar sig för att också “arbeta med data”, vilken typ av skola skulle du rekommendera? Kan man studera analys på universitetet? Jag själv är i grunden självlärd, men jag skulle nog välja en skola som kombinerar statistik med IT. Det finns mängder av kurser i dataanalys och flertalet statistiska metoder. Jag kan helhjärtat rekommendera allihop. Det finns också många kurser online som är tillgängliga gratis, där man bara behöver registrera sig. Det var så jag började och först efter att ha gått en kurs hos Czechitas vågade jag söka mitt första jobb i den här branschen.

Låt oss prata om dina hobbies. Böcker, dans, resor…och Krav Maga, som är ett självförsvarssystem utvecklat av den Israeliska säkerhetspolisen. Vem skulle du rekommendera det för och har du någonsin använt det i verkliga livet? Jag gillar att krypa upp i soffan med en bok, speciellt på vintern. Just nu läser jag Game of Thrones – Storm of Swords. Jag måste säga att det är inte något lättsmält – speciellt när boken faller på huvudet efter att man slumrat in. Jag älskar också att resa och att dansa. Jag var förtjust i salsa och liknande stilar, jag kan verkligen koppla av när jag dansar. Och jag kan garantera dig att efter att ha spenderat en natt på att dansa, kan du känna varenda muskel i kroppen nästa morgon. Och Krav Maga? Jag gick till min första träning för mer än ett halvår sen och det var ett bra beslut! Jag är mer självsäker nu och det känns som att jag kan reagera bättre i vissa situationer, även om jag aldrig har behövt använda det i verkliga livet, som tur är. Vi lär oss försvar mot en förövare som attackerar med kniv, hur man sparkar en motståndare, hur man försvarar sig mot stryptag och hur man stryper rätt. Jag kommer ofta hem med blåmärken och jag har blivit slagen över munnen några gånger. Men att boxas med boxhandskar, det är nånting!

En obligatorisk fråga på slutet – vad skulle du säga till våra kunder? Jag gör det enkelt – Jag hoppas att du tycker om att shoppa hos oss och att du alltid är nöjd. Det är det hela.

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

    Inga frågor

    *Obligatoriska fält

    Bästsäljande produkter