Logga in

Vilka kontaktlinser är bäst för mig?

Vojtěch Brtinský

Medicinskt granskad av Vojtěch Brtinský, Optometrist, den 2020-03-03. Skriven av Maria Chiara Tarsia

Vilka kontaktlinser är bäst lämpade för dina ögon, din synskada och din livsstil beror på många faktorer. Först och främst är kontaktlinser utformade för att korrigera dina synproblem så bra och så lätt som möjligt. Men de bör också vara bekväma att bära och helst inte märkas i ögonen. Törra ögon och allergier bör också förebyggas.

Idag finns det otaliga kontaktlinser tillgängliga som kan kompensera för alla synfel, krökningar och känslighet i ögat. Det gör det svårt att hitta rätt kontaktlins. Borde det vara endagslinser eller månadslinser? Vad betyder sfärisk och asfärisk linsdesign? Och vad är betydelsen av kontaktlinser av silikonhydrogel?

Lentiamo-guiden innehåller information om hur du väljer rätt kontaktlinser för dig!


Vilka typer av linser hittar jag på marknaden?

För att uttrycka det otydligt: massor! Men den första distinktionen måste vi ta hänsyn till slitetiderna. Hur länge kan de bäras på? Ett enkelt och tydligt exempel: „Endagslinser kan endast bäras en dag“/endagslinser.html Du sätter in dem när du vaknar och du kastar dem vid sänggåendet. Ingen rengöringslösning behövs, ingen specifik vård för att skydda dem. Detta gör dem särskilt lämpliga för de situationer där det inte är lätt att ställa in och trevligt, rent utrymme för att undanröja dem, som när du reser, du är på semester eller utövar sport, till exempel. Sedan finns det: Det här är linser som kan bäras under den tid som anges med deras namn, och uppenbarligen räknar dagarna ** från när du öppnar blåsan ** och tar hand om dem ordentligt med en ** bra mångsidig linsvätska för mjuka kontaktlinser **, som Solunate Multi-purpose

Sfärisk eller asfärisk? Vilket skulle vara bättre för mig?

Sfäriska linser följ hornhinnens krökning och används för att korrigera ** de två vanligaste synbristerna **: myopia and hypermetropia. Asfäriska linser har en platt kant som ger något ** tydligare och mer exakt syn, jämfört med sfäriska linser **, särskilt på synfältets kant. Vid vissa tillfällen tjänar de till att korrigera de lättare formerna av astigmatism, beroende på ögonspecialistens rekommendationer.

Och vad händer om jag vill ha linser dag och natt? Finns det ögonlinser jag kan hålla i när jag sover?

Ja, de finns. Det är de så kallade utökade linserna med kontinuerligt slitage De kan bäras ** upp till 30 dagar och 29 nätter **, hydratiserande och desinficerande dem regelbundet. Materialen som används för dessa linser låter tillräckligt med syre passera genom hornhinnan. Kom ihåg att din ögonspecialist måste ge dig klarsignalen, innan du kan använda dessa linser på ett 100% kontinuerligt sätt kan det föreslås att du till exempel tar ut dem i några timmar varje par dagar.

Om jag är astigmatisk, vad är de rätta linserna för mig?

Astigmatism är en ganska vanlig synskada där hornhinnan är krökt på ett ojämnt sätt. Mycket ofta åtföljs astigmatism av myopi och / eller hypermetropi. Din ögonläkare kan ge dig alla detaljer relaterade till ditt synstillstånd med ** rätt recept för astigmatism **. De linser som kommer att förskrivas vid astigmatism kallas toriska linser.

Jag kan inte se ordentligt på avstånd, inte heller i närheten. Finns det multifokala kontakterlinser, som glasögon?

Ja, det finns precis som linser för glasögon, de har två eller flera kontaktpunkter: ** vanligtvis en för närsynthet och den andra för framsynthet **. Så du kan till exempel läsa och köra med samma linser. Multifokala linser #fullständiga beskrivningar är moderna på bifokala linser, som var begränsade till två kontaktpunkter.

Så låt oss sammanfatta allt med detta enkla diagram:

Typ av kontaktlinser Vad fungerar det för?
Sfäriska linser Myopia eller hypermetropia
Asfäriska linser Myopia eller hypermetropia
Torska linser Myopia eller hypermetropia + Astigmatism
Bifokala/multifokala linser Myopia eller hypermetropia + Presbyopia
Toriska multifokala linser Myopia eller hypermetropia + Astigmatism och Presbyopia

Nu när du har all nödvändig information om de olika typerna av mjuka linser som finns tillgängliga, gå tillbaka till steg ett: kolla din ögonläkare och be dem om att ** konvertera dina glasögonrecept till kontakter **, så att du kan ta reda på vilka linser passar dina ögon.

Vill du ha en klarare förståelse för kontaktlinsernas terminologi? ** Besök vår "Ordlista-sida.. Om du har ytterligare tvivel eller frågor, tveka inte att skriva oss en kommentar. Vi svarar gärna.

OBS: Inget av det som ingår i den här artikeln är avsett att ersätta medicinska rekommendationer från en specialist och bör endast tolkas som ren journalistisk information.

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

    Inga frågor

    *Obligatoriska fält

    Bästsäljande produkter