Logga in

Vintersporter för glasögonanvändare: Att tänka på i backen

Anna Sucha

Medicinskt granskad av Anna Sucha, Optometriker, den 2019-12-02. Skriven av Leonie Bauer

Det är vintertid igen. Det blir kallare utomhus och julledigheten är snart här. Många njuter av helgfirandet genom att spendera de lediga dagarna i snön, susandes ner för pisterna på skidor eller snowboard. Men visste du att majoriteten av alla skid- och snowboardolyckor orsakas av synfel?

Betydelsen av synkorrigering i backarna

Fakta: 80 procent av alla sportolyckor, som inte involverar någon annan, orsakas av synfel och perceptuella misstag, – och skidåkning är inget undantag.
Studier har visat att både prestation vid skidåkning och risken för olyckor vid skidåkning, har ett direkt samband med visuell perception.1 Detta betyder, precis som i biltrafiken, att korrekt synkorrigering också måste användas i pisten. Många bär därför sina glasögon i backen. Det kan dock hända att dina glasögon är i vägen för dina skidglasögon och din hjälm, vilket kan bli väldigt obekvämt. Glasögonen blir fort immiga, skidglasögonen sitter inte bra när de sitter över glasögonen eller så pressar hjälmen bågarna på näsan och öronen.

Många skid- och snowboardsåkare ger sig därför ut i backen utan hjälm och skidglasögon, för att kunna bära sina glasögon. Men detta äventyrar inte bara säkerheten, då de riskerar allvarliga skador i händelse av en olycka. De kan också komma att skada sina ögon, då glasögon inte vanligtvis har något tillräckligt UV-skydd. Dessutom, kan glasögon allvarligt skada ögonen om en olycka skulle ske. Solglasögon skyddar mot högre UV-strålning och kan förbättra synen, vilket också skidglasögon gör. 2

Så vad kan du göra för att skydda dig själv?

 • Använd helt enkelt kontaktlinser under dina skidglasögon.

  Skydda dig själv från olyckor och farlig UV-strålning! Kontaktlinser kan enkelt bäras under skidglasögon och din hjälm utan att de immar igen, rör på sig eller är i vägen. Samtidigt som kontaktlinserna garanterar bästa möjliga syn och förebygger mot olyckor, ger skidglasögonen skydd mot solens strålning och mot skarpt ljus.

 • Välj syrepermeabla linser

  Den fysiska ansträngningen i vintersporten medför ett större behov av syre. Hornhinnan i ögat är också påverkad av syretillförseln. Det är därför bra med kontaktlinser som tillför tillräckligt med syre till ögonen i den torra vinterluften eller de blåsiga bergssluttningarna.

 • Använd lämpliga skidglasögon eller solglasögon

  Eftersom snö kan reflektera upp till 80 procent av ljuset jämfört med bara markytor, är det avgörande att du väljer ett par solglasögon eller skidglasögon som är speciellt designade för vintersporter, bländande ljus och absorberar minst 95 procent av UV-strålarna.


1 Avermann Contaktlinsen 2 Sueddeutsche Zeitung

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

  Inga frågor

  *Obligatoriska fält

  Bästsäljande produkter