Trustpilot 4.6/5.0

Logga in

Ta bort repor från glasögon

hur tar man bort repor från glasögon

Att få en repa på dina glasögon kan vara en stor utmaning. Förutom att det hindrar ditt synfält utgör det ett säkerhetsproblem när du kör bil eller cyklar..

Så vad gör du om dina glasögon är repade? Finns det några medel som du kan använda för att smörja in glaset så att reporna försvinner? Eller ska du be en optiker om råd? Behöver du till och med ett helt nytt par glasögon?

Slösa inte mer tid på dessa frågor. Här är gratis råd från optikerna på Lentiamo. De har sammanställt allt du behöver veta om repade linser!

Är det dåligt att ha repor på glasögonen?

En liten repa på glasögonen är visserligen irriterande och kanske till och med störande, men i de flesta fall skadar den inte ögats optiska system.

Det är dock möjligt att skadan eller repan är så störande att den kan orsaka huvudvärk eller ögonvärk om den lämnas obevakad. Detta beror på att den skapar ljusspridning som irriterar ögonen. Detta gör att de tröttnar snabbare.

Dessutom utgör reflektioner från repor en ökad fara i vägtrafiken.

Letar du efter ett par högkvalitativa glasögon?

Ett brett utbud av glasögon väntar på dig hos Lentiamo!

Handla för damglasögon

Köp herrglasögon

Hur man får bort repor från glasögon och solglasögon

repade glasögonlinser

Tar tandkräm bort repor från dina glasögon?

Tandkräm kan fylla mindre repor och göra dem mindre synliga.

MEN: även om många webbplatser hävdar att tandkräm är lösningen på repade linser, rekommenderar vi inte att du använder tandkräm på linser. Det kan faktiskt orsaka ännu mer skada på dina glasögon.

Slipkemikalier i tandkräm kan skrapa linsernas yta och orsaka ytterligare skador genom att tvätta bort speciella linsbehandlingar, UV-skydd eller toning.

Detta kan till och med skada den mörka färgen och beläggningen på solglasögon som hjälper till att skydda ögonen mot UV-strålar. När dessa behandlingar är skadade kommer dina glasögon troligen att misslyckas med att korrigera din syn och verka grumliga, suddiga eller oskarpa, oavsett hur väl du rengör dem..

Vill du veta hur du rengör dina glasögon för att undvika repor på linserna?

Läs vår guide och lär dig hur du rengör dina glasögon och solglasögon hemma.

Hur rengör man glasögon

Kan du använda bakpulver för att ta bort repor från dina glasögon eller solglasögon?

Precis som med tandkräm rekommenderar våra optiker aldrig att du använder bakpulver på dina repade linser, eftersom det kan orsaka ännu mer skada.

Varför? Användning av bakpulver kan deformera dina linser och ta bort viktiga ytbehandlingar. På grund av den skadade linsytan kommer dina glasögon inte längre att fungera som de ska. När ytan är skadad kan linserna bli ogenomskinliga eller oklara, vilket försämrar synen ytterligare.

Om du bär solglasögon skadar bakpulver färgerna och beläggningarna som skyddar dina ögon från UV-exponering.

Med andra ord kan huskurer verka som en snabb lösning. Men i det långa loppet riskerar dina glasögon att skadas permanent. Därför är det bäst att besöka din optiker för att få reporna på dina glasögon eller solglasögon kontrollerade av ett proffs.

Vad sägs om etsningsprodukter för glas för att avlägsna repade beläggningar?

Vanligtvis har glasögon och solglasögon någon form av ytbehandling på linserna, antingen för att polarisera dem, för att skydda dem från lätta repor eller för att reflektera. Dessa beläggningar skadas ofta av repor och lämnar glaset undertill intakt.

Vissa produkter som används för att etsa glas kan därför användas på glasögonlinser för att helt avlägsna dessa beläggningar utan att skada plastlinser, inte glaslinser.

Observera att linser av glas kommer att förstöras helt av dessa produkter och kommer inte längre att ge vissa funktioner som är relaterade till beläggningarna, t.ex. polarisering!

Vad gör man då med repade glasögon?

Om du märker en liten repa på dina glasögon som inte påverkar din syn, rekommenderar vi att du låter det vara. Det är bäst att vidta åtgärder för att förhindra ytterligare repor så att dina glasögon är välskötta i framtiden.

Hur du undviker repor på linser

Det finns flera saker du kan göra redan när du köper glasögonen för att förhindra repor på linserna. Noggrann och regelbunden rengöring är till exempel viktigt för att undvika repor.

Gör så här först: Innan du besöker en optiker eller tillämpar någon ytbehandling bör du rengöra dina glasögon noggrant med en mikrofiberduk som är lämplig för glasögon. Använd minimalt tryck och glasögonrengöringsmedel.

Generellt sett bör du följa dessa tre steg om du vill undvika repor på dina linser:

  • Använd ett skyddande fodral med mjukt innerfoder när du inte har glasögonen på dig.
  • Ta tag i glasögonen vid bågarna och inte vid bågarna för att minska risken för oavsiktliga repor.
  • Använd en mjuk mikrofiberduk och en specialiserad reningsvätska för linser.

Vårt tips: Linser av glas är mer reptåliga än linser av plast (polykarbonat). De är hårdare och mindre känsliga för repor. Glaslinser är lite tyngre än moderna polykarbonatlinser, men om du är orolig för repor bör glas vara ditt val.

När är det lämpligt att köpa nya glasögon?

I vissa fall finns det dock inget sätt att undvika nya glasögon. Överväg att köpa ett nytt par om dina linser:

  • orsakar synstörningar
  • hindrar din syn
  • ger dig huvudvärkVill du ha mer information om glasögonlinser och de senaste trenderna inom glasögon?

Läs Lentiamo glasögon guide!