020 78 76 41

Beställ även via telefon:
(Mån-fre 8:30-14:00)

Logga in

Glasögontrender 2023: bågarna för både kvinnor och män

Två solglasögon och två glasögon uppställda på neutral bakgrund

Innehåll

Glasögon finns i många olika typer utav former och storlekar. Det kan vara dags att uppgradera dina glasögon om du har fått ett nytt recept eller bara känner för en förändring! 

Det är svårt att veta vilka glasögon som är trendiga 2023 eller vilket par som passar dig bäst. Därför har vi på Lentiamo valt ut de senaste glasögonbågarna så att du inte behöver göra det. Här är åtta av våra favorittrender för 2023. Läs vidare för att se hur vi valde de senaste trenderna glasögon för kvinnor och män om varje glasögon och ger dig våra rekommendationer nedan.

Planerar du också att köpa ett par nya solglasögon? Läs då vår översikt över solglasögontrender 2023.

Hur vi valde de senaste glasögontrenderna för 2023...

  • Undersökning - Vi har granskat designtrender, sökt i sociala medier och gått ut på gatorna för att se vad kändisar, influencers och vanliga modeälskare bär.
  • Bästsäljare - Vi har granskat våra bästsäljare för att se vilka glasögon som har blivit populärast hittills i år.
  • Kundomdömen - Vi har också tagit del av recensioner för att se vad kunderna tycker om några av våra stilredaktörers favoriter.

Trendiga glasögon för kvinnor 2023

Glasögontrender för kvinnor inkluderar klassiska former som runda eller cat eye och djärva looks som unika och färgglada bågar. Ta reda på vilka glasögon för kvinnor som är på modet i år!

1. Cat-eye glasögon (även kallade harlequin glasögon)

Det är något med cat-eye glasögon som vi inte kan få nog av. Är det de uppåtvända kanterna? Den tydligt feminina silhuetten? Oavsett vad så ser vi att cat eye-glasögon och solglasögon är trendiga 2023. Prova cat-eye bågar med subtila vinklar och enklare linjer i år.

Vi såg först hur kattiga glasögon blev populära med klassiska glamourstjärnor som Marilyn Monroe på 50-talet. Hennes karaktär i "How to Marry a Millionaire" (1953) hade klassiska cat-eyes med uppåtgående hörn.

Styletips för cat-eye glasögon:

Årets trendiga cat eye-glasögon är något mer minimalistiska. Titta efter rundade bågar eller kantlösa kattögonglasögon år 2023.

Kul fakta!

Den ursprungliga cat-eye modellen designades av Altina Schinasi i början av 1920-talet efter att hon märkte att det saknades snygga glasögon för kvinnor. Schinasi, som var överväldigad av de maskulina standardalternativen, utformade sin design efter de delikata kurvorna i italienska Harlekinmasker.

Våra rekommendationer för kattiga glasögon:

Runda glasögon i ny tappning

Det finns inget grundläggande med cirkulära specifikationer. Varför är de trendiga i år? Runda glasögon är trendiga 2023 i fler material, större storlekar och ljusare färger än någonsin tidigare.

Iris Apfel glasögon är ett bra exempel på trendiga runda glasögon. De är stora och djärva och allt annat än vanliga. Kommer modeikonen och designern att påverka dig att prova något nytt?

 

Stylingtips för runda glasögon:

Runda glasögon är snygga på nästan alla och passar till alla stilar. De kan mjuka upp kantiga drag som t.ex. fyrkantiga käklinjer eller framträdande kindben. Om du har ett runt ansikte ska du vara medveten om att kanterna på dessa glas kan få ditt ansikte att se rundare ut.

Kul fakta!

Alla känner till Harry Potters glasögon. Ett par av de berömda glasögonbågarna som bars av Daniel Radcliffe var på aktion i slutet av 2022. De utmärkande runda glasögonen förväntades säljas för över 20 000 pund!

Våra rekommendationer för runda glasögon:

3. Ljusa och färgglada bågar

Kom ihåg att glasögon är en kraftfull accessoar. Det är dags att omfamna färg eftersom ljusa, djärva och färgglada glasögon är trendiga 2023. Att bära livfulla bågar är ett utmärkt sätt att införliva trendiga glasögon i din garderob.

Var annars ser vi djärva nyanser i år? Greta Gerwigs efterlängtade Barbie-film med Margot Robbie och Ryan Gosling i huvudrollerna påminner oss om att vi inte behöver skygga för ljust, maximalistiskt mode. Stilen "Barbiecore" innehåller en mängd heta rosa, blå och neongröna färger.

Stylingtips för färgglada glasögon:

Är du inte säker på om du vill vara så djärv? Färgglada bågar är mer mångsidiga än många tror. De passar utmärkt till färgglada kläder och kan också ge intresse åt neutrala plagg. Färgglada glasögon kommer garanterat att bli en viktig del av garderoben.

Kul fakta!

Årets Pantone-färg 2023 är Viva Magenta 18-1750. Djärva och vågade färger kan hjälpa dig att uttrycka dig själv i år. Varför inte prova nya glasögon för att förändra din look?

Våra rekommendationer för färgglada glasögon:

4. Retro 70-tal

Glasögon och solglasögon i 70-talsstil är trendiga för alla kön och åldrar. Aviator och pilotglasögon, överdimensionella bågar och varma färger finns överallt där vi tittar.

Många kändisar som Jennifer Aniston och Kendall Jenner har setts bära 70-talsglasögon.

Stylingtips för att bära retro 70-talsglasögon:

Du behöver inte ta fram de utsvängda jeansen och ponchos (om du inte vill). Glasögon i 70-talsstil passar till alla kläder och ger en fantastisk vintagekänsla. Prova aviators i metall om du vill ha en polerad look för kontoret eller en fest!

Kul fakta!

På 1970-talet började man mer än någonsin tidigare bära glasögon som en fashionabel accessoar och inte bara som ett viktigt synhjälpmedel. Många olika modeller uppstod under denna tid. Detta kan vara en av många anledningar till att vi återvänder till glasögon i 70-talsstil - de satte tonen för många år av glasögon framöver.

Våra rekommendationer för retro 70-talsglasögon:


Trendiga glasögon för män 2023

Trenderna för herrglasögon 2023 lutar åt klassiska silhuetter med djärvare, ljusare färger. Skyggas inte för en statement accessoar i år.

1. Metallbågar

Metallbågar är enkla och diskreta, men ändå helt eleganta. Dessa minimalistiska metallbågar snabbt blir allt populärare år 2023. Oroa dig inte - intressanta färger, överdimensionerade silhuetter och trendiga former som aviators eller geometriska ramar är fortfarande trendiga som förra året.

Från John Lennon till Harry Potter har runda glasögon med metalbågar dykt upp i viktig popkultur genom åren. Den här glasögontrenden kommer säkert att finnas kvar ett tag till.

Våra stylingtips för metallbågar:

Sikta på enkla runda, rektangulära eller ovala bågar 2023. Detta kommer att hjälpa dig att få både en chic och sofistikerad look. Glasögon med metallbågar är perfekta för jobbet eller för att slappna av hemma.

Kul fakta!

Historiker är överens om att de första moderna versionerna av glasögon uppfanns på 1200-talet i Italien. Glasögonbågar tillverkades vanligtvis av trä, läder eller metall på den tiden. Så metallglasögon är inte bara trendiga år 2023, utan har också varit ett praktiskt glasögonbågsmaterial i århundraden!

Våra rekommendationer för metallbågar:

2. Djärva och överdimensionella glasögon

Om inte enkla metallbågar inte är något för dig är överdimensionella glasögon trendiga för män år 2023. Det finns ett brett utbud av tjocka bågar och unika färger som hjälper dig att sticka ut.

Kanadensisk skådespelare, författare och producent Dan Levy är allmänt känd för sin roll i succéserien Schitt's Creek. Du kanske också känner igen honom (och hans far Eugene Levy) på deras djärva glasögon. Levy föredrar eleganta överdimensionerade glasögon med grova bågar.

Stylingtips för överdimensionella glasögon

Även om oversized-glasögon kan vara mycket större än vanliga glasögon ska de sitta i ansiktet som vanliga glasögon. Helst ska bågarna inte sträcka sig över ögonbrynen. Kom ihåg att dina pupillavstånd är en viktig faktor för att dina linser ska vara bekväma och effektiva.

Kul fakta!

Om du vet vilken glasögonform som passar dig, kan den överdimensionella versionen också fungera bra. Kom ihåg att "överdimensionerad" betyder något annat för varje ansiktsstorlek och ansiktsform! Prova olika stilar för att se vad du tycker bäst om.

Våra rekommendationer för överdimensionella glasögon:

3. Tortoise glasögon

En annan välkänd glasögonstil som är populär i år är det tortoise glasögon. Lätt att känna igen och snyggt, detta marmorerade mönster är trendigt 2023.

Den engelska skådespelaren och komikern Romesh Ranganathan har alltid trendiga herrglasögon. Du kan se honom bära ett antal färger och mönster, inklusive en modern och färgstark variant av tortoise glasögon. 

Stylingtips för tortoise glasögon

Det klassiska tortoise mönstret är perfekt för både formella och alldagliga tillfällen. Färgpaletten kan sträcka sig från mörka bruna och svarta färger till guld och bärnstensfärger. I vilket fall som helst passar de neutrala färgerna till ett brett spektrum av hudtoner och hårfärger.

Kul fakta!

En gång i tiden tillverkades tyvärr ramar av tortoise bågar av riktiga sköldpaddor. Som tur är har detta förbjudits i många delar av världen. Glastillverkningen har kommit långt under de senaste årtiondena. I dag kan vi fatta andra miljövänliga beslut som att köpa medvetna glasögon.

Våra rekommendationer för tortoise glasögon:

4. Klassiska kvadratisk båge

Varför är denna traditionella modell trendig? Bara för att något har funnits ett tag betyder det inte att det är tråkigt! Markerade kvadratiska bågar är trendiga för män 2023 eftersom de passar nästan alla och är ett tidlöst stilval.

Skådespelaren och ägare till Wrexham AFC Ryan Reynolds fväljer klassiska former för sina glasögon. På senare tid har han haft svarta rektangulära bågar med Wayfarer-prägel.

Stylingtips för att bära kvadratiska glasögon:

Rektangelns bågar kan ändras med olika färger, kantlinjer och material. Om du älskar hur rektangulära bågar ser ut i ditt ansikte kan du prova trendiga halvbågiga glasögon eller en ljus färg.

Kul fakta!

Kvadratiska glasögon kan få ditt ansikte att verka smalare. Rektangulära bågar tenderar att sträcka sig längre än sidorna på ett runt ansikte. De ger dimension och förlänger dragen.

Våra rekommendationer för markerade kvadratiska bågar

Avslutande ord från Lentiamo

Oavsett om du bär glasögon ibland eller om du använder glasögon dagligen förbättrar rätt glasögon din syn och kan öka ditt självförtroende.

Vi älskar att hålla oss uppdaterade med de senaste trenderna inom glasögon! Men vi vill också att du ska leta efter glasögon som du älskar (även om du inte tycker att de är trendiga). Använd den här glasögonguiden som inspiration för att ta hand om din ögonhälsa i år.