Sommar solglasögon försäljning!

Logga in

Vad är solglasögon med styrka och hur man köper dem online

Jakub Odcházel, DiS.

Medicinskt granskad av Jakub Odcházel, DiS., Chefsoptiker, den 2024-06-04. Skriven av Lentiamo

De flesta glasögonbärare känner till utmaningarna med att välja mellan glasögon och solglasögon på soliga dagar. Att välja en klar syn innebär ofta att man offrar solskyddet, och vice versa. Lösningen? Receptbelagda solglasögon som sömlöst blandar korrigerande glas med UV-skydd i en och samma produkt!

Lentiamos optometrist och chefsoptiker Jakub Odcházel hjälper oss att förstå några fördelar, begränsningar och vanliga frågor kring solglasögon med styrka nedan. Följ med för att se om receptbelagda solglasögon är rätt för dig!

Är du redan ute efter att köpa solglasögon med styrka?

Förvandla vilken glasögonmodell som helst till skräddarsydda solglasögon med recept hos Lentiamo: (1) Välj dina favoritbågar för glasögon, (2) Fyll i dina receptuppgifter och (3) Lägg till en toning av solglasögonen under kassaprocessen. Det är så enkelt!

Handla receptbelagda glasögon

Vad är solglasögon med styrka?

solglasögon hålls framför stadsbild i bakgrunden

Enkelt uttryckt, solglasögon med styrka kombinerar korrigeringsförmågan hos dina glasögon med UV-skyddet hos traditionella solglasögon. Det är en praktisk lösning för alla som inte kan avstå från korrigerande glasögon när de vistas ute i solskenet.

Behöver jag solglasögon med styrka?

Receptbelagda solglasögon kan vara till nytta för många glasögonbärare. De flesta transparenta dioptriska glasögonlinser innehåller ett UV-filter, liksom vissa typer av kontaktlinser. Men under vissa förhållanden är detta ofta inte tillräckligt för att skydda ögonen.

“På vissa breddgrader kan det räcka med glasögon och kontaktlinser med UV-filter under större delen av året. Men dessa enheter kan inte skydda ögonen mot bländning från solens strålar", förklarar Jakub Odcházel.

"Detta är mycket riskabelt, t.ex. vid bilkörning eftersom ögonen kan bli ännu mer ansträngda på grund av bländning i soligt väder. Och när man vistas vid vattnet eller i bergen är skyddet inte längre tillräckligt. Det största problemet med kontaktlinser med UV-filter är att de bara skyddar hornhinnan, men inte resten av ögat och ögonområdet."

Så hur kan du skydda dina ögon som glasögonbärare?

Andra typer av solglasögon för glasögonbärare

Suncovers solglasögon

Suncovers solglasögon kan användas direkt över dina receptbelagda glasögon tack vare en lätt förstorad ramkropp och tempel.

“De är speciellt utformade för att passa bekvämt över receptbelagda glasögon. Men det är viktigt att välja rätt storlek, eftersom de inte får sitta för löst. Den här metoden ger dig det nödvändiga skyddet mot UV-strålning utan att du förlorar din perfekt skarpa syn", säger Jakub Odcházel.

Glasögon med magnetiskt fäste

Magnetiska clip-on-glas för glasögon har en enkel magnetisk mekanism som fäster solglasögonens glas i bågarna.

Jakub Odcházel säger: "Det är ett prisvärt alternativ som gör att du kan kombinera glasögon och solglasögon i en och samma accessoar. Clip-ons tar dessutom mindre plats än ett par andra bågar. Nackdelen är att det bara är ett begränsat antal modeller som möjliggör den här lösningen."

Fotokromiska glasögon (självtonande glasögon)

Fotokormatiska glasögon, även kallade självtonande glasögon, fotokromatiska eller Transitions-linser, mörknar när de utsätts för UV-strålar. Graden av förändring beror på förekomsten av UV-ljus och mängden UV-ljus. 

De är vanligtvis praktiska för personer som ofta växlar mellan olika ljusmiljöer, t.ex. på jobbet. De kan också kombineras med ett blåljusfilter för extra skydd vid långvarig användning av digitala enheter.

En nackdel med fotokromiska glasögon är att de vanligtvis kommer till ett högre pris och kan kräva måttanpassning. Långvarig användning av fotokromiska linser kan också leda till ökad ljuskänslighet för vissa personer. Om du upplever obehag eller känslighet när du bär fotokromiska solglasögon är det lämpligt att rådfråga en optometrist eller ögonläkare för personlig vägledning och lösningar.

Kontaktlinser med UV-skydd + solglasögon

Om du föredrar kontaktlinser, kan du få receptbelagda linser med UV-skydd.

"När man bär enbart solglasögon kan skadlig strålning passera till ögats hornhinna runt bågarna, vilket är anledningen till att kontaktlinser med UV-skydd är vettiga. För tillräckligt skydd av resten av ögat och ögonområdet, särskilt i bergen och nära vattnet, ska du alltid kombinera linserna med solglasögon", rekommenderar Jakub Odcházel.

Visste du? Det finns en särskild kategori av självavbländande kontaktlinser med UV-skydd. Dessa är särskilt lämpliga för personer med hög ljuskänslighet. De hjälper ögat att snabbare anpassa sig till förändrade ljusförhållanden under normala dagar. Acuvue Oasys with Transitions kontaktlinser anpassar sig automatiskt till ljusförhållandena och ger perfekt skarp syn.

Fördelar med solglasögon med styrka

kvinna bär vita solglasögon och läser tidning i solsken

Även om det finns många lämpliga solskyddsmetoder för glasögonbärare, erbjuder receptbelagda solglasögon fortfarande många fördelar:

 • Skydd mot UV-strålar – Högkvalitativ, smidig passform som skyddar mot skadliga strålar och förebygger ögonskador.
 • Förbättrad syn – Reducerar bländning för bättre sikt i ljusa miljöer.
 • Komfort – Minimerar ansträngda och trötta ögon.
 • Personligt anpassad korrigering – Skräddarsydd för att korrigera synproblem.
 • Fashionabla – Snygga bågar som matchar din smak och ser ut precis som trendiga icke-dioptriska solglasögon.

Några nackdelar att tänka på? Du måste fortfarande ha med dig dina glasögon så att du inte sitter fast inomhus med solglasögon på! När ditt recept ändras måste du också uppgradera dina solglasögon med recept. Att väga för- och nackdelar kan hjälpa dig att bestämma vilken lösning som är rätt för dig.

Kan du köpa solglasögon och lägga till recept? 

Du kan köpa glasögon och få dem kompletterade med receptbelagda solglasögonlinser. Många glasögonhandlare, inklusive vi på Lentiamo, erbjuder den här tjänsten, så att du kan välja dina favoritbågar och få dem utrustade med specialanpassade solglasögonlinser som är skräddarsydda för dina synbehov.

Vill du ta med dina egna bågar för receptbelagda solglasögon? Om du vill lägga till receptbelagda solglasögonlinser till dina nuvarande icke-dioptriska solglasögonbågar (eller glasögonbågar), tala med din optiker eller ögonspecialist. De kan ofta sätta in nya glas i dina befintliga bågar, men det beror på materialets typ och kvalitet, bågarnas form och andra faktorer. Det är bäst att rådfråga dem för vägledning eller andra möjligheter.

Lägga till receptbelagda solglasögonglas till glasögon hos Lentiamo

Det är lätt att få dina egna anpassade glasögon med recept genom att följa dessa steg:

 • Steg 1: Välj önskade ramar från vår receptbelagda glasögon sektion
 • Steg 2: Välj glasögon med styrka och fortsätt
 • Steg 3: Välj solglasögon med styrka och färg på glasen
 • Steg 4: Välj typ av lins och färgton

I kundvagnen kan du lägga till dina receptuppgifter och välja dina preferenser för solglasögon inklusive specialfunktioner som spegling, polarisering, fotokromiska linser, linsfärger och mycket mer!

Vanliga frågor

Är solglasögon med styrka värda det?

För många är solglasögon med styrka absolut värt det men individuella behov, preferenser och livsstilar spelar självklart en roll.

Receptbelagda solglasögon ger klar syn och UV-skydd i ett. Faktorer som budget och hur ofta du är utomhus kan påverka ditt val. Rådgivning med en optiker kan hjälpa dig att avgöra om de är rätt för dig.

Är receptbelagda solglasögon bra?

Ja, receptbelagda solglasögon av hög kvalitet kan vara mycket fördelaktiga. De ger inte bara den nödvändiga synkorrigeringen utan skyddar också mot skadliga UV-strålar, vilket minskar risken för ansträngda ögon, bländning och långsiktiga skador på ögonen.

De finns i olika stilar och modeller, vilket gör att du kan behålla din personliga stil samtidigt som du säkerställer optimal ögonhälsa och komfort utomhus.

Avslutande tankar från Lentiamo

​​Utöver bekvämligheten med att ha synkorrigering integrerad i snygga bågar erbjuder solglasögon med styrka förbättrad visuell klarhet, minskad ansträngning för ögonen och minimerad bländning i olika utomhusmiljöer.

Oavsett om du kör bil, deltar i utomhusaktiviteter eller bara njuter av en solig dag, gör solglasögon med styrka att du kan uppleva världen med komfort och självförtroende!

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

  Inga frågor

  *Obligatoriska fält

  Bästsäljande produkter