Du kan beställa via telefon: 020 78 76 41

Stor solglasögonförsäljning - spara upp till 40% på trendiga solglasögon

Logga in

Hur du förstår ditt linsrecept - och viktiga parametrar!

Den som vill köpa kontaktlinser bör känna till de nödvändiga parametrarna. Kontaktlinsernas parametrar kan hittas på linsreceptet som har utfärdats av en ögonläkare (eller optiker eller oftalmolog). Det är viktigt att notera att kontaktlinsreceptet och glasögonreceptet inte är desamma.

Tänk också på att uppgifterna från optikern eller oftalmologen inte får vara äldre än ett år, eftersom ögonens parametrar förändras med åldern.

Linsparametrarna som du behöver känna till

Kurvaturen (BC)

Baskurvan på en kontaktlins beskriver linsens kurvatur i millimeter, för att ge högsta möjliga komfort vid bärandet av linser, det vill säga genom hur väl linsen sitter på ditt öga. Normalt är dessa parametrar mellan 8–10 mm.

Dioptrar / Sfär (D/dpt./S/SPH/PWR)

Sfär är kontaktlinsens styrka. Måttenheten för sfärisk styrka är en diopter, eller D. Generellt är linsens sfäriska styrka angiven med ett plustecken (+) för hyperopi och ett minustecken (-) för myopi.

Diameter (DIA)

Detta värde är linsens diameter (eller storlek). Mjuka kontaktlinser har en större diameter på 13.00 till 15.00 mm, än hårda kontaktlinser på 9 till 10 mm.

Cylinder (CYL)

Cylindervärdet behövs för tillverkningen av kontaktlinser för astigmatism. Det är ett negativt värde, som korrigerar hornhinnans kurvatur.

Axel (A/ACH/AXIS/AX)

Axelvärdet är nödvändigt vid astigmatism för att komplettera kontaktlinsens cylinder. Det beskriver den exakta positionen för hornhinnans kurvatur och uppges i intervallet mellan 0° – 180°. Vänligen notera att graden 0 också skrivs som 180. Värdet 90 betyder ögats vertikala position, och värdet 180 motsvarar den horisontella meridianen.

Addition (ADD)

Värdet addition är skillnaden mellan det dioptriska värdet för synen på långt håll och det dioptriska värdet för synen på nära håll. Värden upp till 1.25 betraktas som låga (low), upp till 2.00 som medeltal (medium) och upp till 3.00 som höga (high).

Hur fastställs ett linsrecept?

Kontaktlinsens värden avgörs av en optiker eller oftalmolog med hjälp av olika tester och mätmetoder. Tack vare en exakt ordination kan patienten köpa korrekt linser.Det är viktigt att stämma av att alla parametrar är korrekta var 6:e-12:e månad. Synen och ögonen kan förändras flera gånger under en livstid, så anpassning är viktigt. Om du upplever att din syn har förändrats, bör du omgående göra en ny bedömning av dina kontaktlinsvärden.

Skillnaden mellan ett lins- och ett glasögonrecept

De är helt olika eftersom glasögonens linser sitter ungefär 12 millimeter från dina ögon, medan kontaktlinser sätts direkt på ögonens yta. Men ändå är det nödvändigt att bestämma båda dessa värden för att göra den perfekta synen möjlig.

Så, om du bär glasögon också, var noga med att inte blanda ihop recepten när du köper nya kontaktlinser. Dessutom är mätmetoden för glasögon och kontaktlinser något annorlunda, eftersom för ett recept för glasögon behövs också avståndet mellan ögonen mätas.

Övrig information på en linsförpackning

Förutom de avgörande värdena för dina ögon, hittar du också information om vattenhalten på linsförpackningen, och även syretransmissi­onsförmåga. Ju torrare dina ögon är, ju mindre vattenhalt bör finnas i materialet. Linser med en högre vattenhalt har den negativa egenskapen att evaporera vatten för personer som använder linser länge, så att de alltså tar bort fukt från ögat. Detta betyder alltså att du ska vara uppmärksam på det rätta materialet: hydrogellinser har generellt en högre vattenhalt, som evaporerar fortare och därmed kräver mer vätska från ögats egna tårvätska. Resultatet: ögat torkar fortare. Om du har torra ögon ska du välja silikonhydroge­llinser eftersom de har en bra syregenomsläpplig­het och därmed kräver 20 procent mindre vatten.

Syrepermeabili­teten anges i värdet “Dk/t”. Ju längre linserna sitter på ögonen, ju mer syrepermeabla borde de vara. Om värdet är för lågt, kan känsliga ögon bli röda eller klia och ge en brännande känsla.

Inte alla kontaktlinsmärken passar alla patienters behov

Precis som med skor och kläder, kan måttenheterna och kontaktlinsernas egenskaper skilja sig beroende på tillverkare. Det är därför möjligt att du kan behöva förändra dina parametrar när du byter märke, och det rekommenderas starkt att du konsulterar en optiker i detta fall.

Sammanfattning

Kontaktlinsernas parametrar Måttenhet Förkortning Mer information
Styrka diopter PWR, D, SPH, dpt från –30.00 till +30.00
Baskurva millimeter BC från 8.00 till 10.00
Diameter millimeter DIA från 13.00 till 15.00
Cylinder diopter CYL, ZYL från –0.25 till –10.00, toriska kontaktlinser
Cylinderns axel grader A, AX, AXIS från 0 till 180, toriska kontaktlinser
Addition diopter ADD från 1.00 till 3.00, multifokala kontaktlinser

Tveka inte att kontakta oss för råd. Ring oss gratis på 020 78 76 41, skicka ett mejl till vår mejladress, eller skriv till oss på Facebook. Vi svarar så snart som möjligt!

Gillar du den här artikeln? Dela med dina vänner.

Kommentarer

 • Haris

  Hej, jag har varit hos optikern och fick min nya justering. men problem vara att min axel inte riktigt kunde justeras. jag har exakt samma axel på vänstra (160) och på högra (10) nu. innan hade jag samma på vänster men 180 på högra. min fråga är nu. hur kan jag säkerställa att brytningen blir bra med tanke på att jag är astigmatistiker. jag får ibland en skugga bredvid en ljuskälla när jag ser långt bort.

  Svara
  • Klára Kvičerová Lentiamo.se

   Hej Haris,

   det bästa sättet att vara säkert på att skaffa rätta linser är att få en provpar från din optiker/ögonläkare så att du slipper spendera på förpackningar med linser som du inte behöver. Jag rekommenderar att du konsulterar detta med din optiker/ögonläkare för det är omöjligt att ge något råd på avstånd tyvärr.

   Med vänliga hälsningar, Klara, Lentiamo.se Kundservice

   Svara
 • Evelina

  Hej! Jag har precis fått hem mina månadslinser men kan inte hitta någonstans på förpackning eller papper vilken lins som ska vara i höger respektive vänster? Har -0.75 och -1.00 Det borde väl stått med någonstans? Minns inte själv vad optikern sa. Mvh Evelina

  Svara
  • Henry Rosefield Lentiamo.se

   Hej Evelina,

   Tack för att du kontaktar oss.

   Vi har ingen lins som är speciellt för höger eller vänster öga och anledningen är att det finns personer med samma styrka, samt olika styrka på ögonen. Vänligen kontakta din optiker för att vara säker. Annars kan du skriva till oss och jag kan kolla upp dina tidigare beställningar och informera dig.

   Med vänliga hälsningar, Henry, Lentiamo kundservice

   Svara
 • Annsofie

  På min linsförpackning står det MF angett vid ADD, hur tydliggör jag det vid beställning? Har progressiva linser idag med +2,75 på vänster och +2,5 på höger

  Svara
  • Henry Rosefield Lentiamo.se

   Hej Annsofie,

   Tack för att du kontaktar oss.

   MF står för Multifocal och du behöver bara ange addition enligt ditt linsrecept sedan fylla i din styrka hos höger och vänstra ögat. Kombinationen 2×D – går bra för båda ögonen, 2×N – inte möjligt, D+N – går bra, man kan bara ha N på ena ögat. Med vänliga hälsningar, Henry, Lentiamo kundservice

   Svara
 • Liselotte E.

  Hej, vad ska man välja om man har ett cylindervärde på -1.00? Det verkar inte finnas hos någon tillverkare. Ska jag välja -0.75 eller -1.25?

  Svara
  • Viktoria Karlsson Lentiamo.se

   Hej Liselotte,

   Det stämmer att det inte är möjligt att välja cylinder –1.00. Men är du ordinerad linser, ska det stå på linsreceptet vilken lins och vilket cylindervärde du ska välja. Kontakta oss gärna på info@lentiamo.se och mejla en bild på ditt linsrecept, så hjälper vi dig att hitta den lins du ska beställa med vilka cylindervärden.

   Med vänliga hälsningar,

   Viktoria, Lentiamo Kundservice

   Svara
   • Liselotte E.

    Hej, tack så mycket för svaret. Jag ser nu att de har skrivit -0..75 på receptet. Men jag är fortfarande förvirrad för de har skrivit +0.50 på sfär men jag har fått linser med värdet pwr=2.25 vilket förbryllar mig då jag förstått att sfär och pwr är samma sak. Jag har ett astigmatiskt öga med presbyopi och det har varit väldigt svårt att hitta en lins som fungerar.. Toriska linser ska ju fungera men det gör de inte på mig. Jag märker ingen skillnad på en sådan och en vanlig läslins. Jag ser inte bättre på längre avstånd med en torisk lins. Undrar nu om det är för att jag får en annan styrka på pwr-värdet än värdet på det som kallas sfär på receptet. Jag får ta kontakt med en optiker igen som kan reda ut det för mig. Tack så mycket.

    Svara
    • Viktoria Karlsson Lentiamo.se

     Hej igen Liselotte,

     Det stämmer att pwr (=power=styrka) och den sfäriska styrkan är samma parameter, så har du fått fel styrka på dina linser förklarar det varför du inte ser bra med dem. Utbudet av toriska linser som också korrigerar presbyopi är inte så stort. Proclear Multifocal Toric är en sådan lins, men det är viktigt att den utifrån material och form också överensstämmer med dina ögon. Det ska stå på ditt linsrecept om du är ordinerad denna lins. Linsreceptet är giltigt under ett år, så har du ett äldre linsrecept rekommenderar vi att du går till en optiker, precis som du är inne på, och gör en ny synundersökning för linser.

     Med vänliga hälsningar,

     Viktoria, Lentiamo Kundservice

     Svara
 • Christina A.

  Hur stor betydelse är det om det på mitt recept står det 14,5 diameter och jag väljer en lins på 14,2 eller 14,3?

  Svara
  • Viktoria Karlsson Lentiamo.se

   Hej Christina,

   Det kan påverka hur linsen sitter på ditt öga, det vill säga hur åtsittande eller löst den sitter på ögat, så vi rekommenderar dig att först stämma av detta med din optiker eller ögonläkare som vet hur ditt öga ser ut, innan du byter lins. Det behöver inte ha så stor betydelse, men kan också göra en betydande skillnad, så därför rekommenderar vi dig att först kolla upp det med din optiker.

   Med vänliga hälsningar, Viktoria, Lentiamo Kundservice

   Svara

Nästa 4 kommentarer

*Obligatoriska fält

Bästsäljande produkter