Bli stjärnan på sommarens festivaler med färgade kontaktlinser. Rabatter inuti 👉

Logga in

Hur du förstår ditt linsrecept - och viktiga parametrar!

Den som vill köpa kontaktlinser bör känna till de nödvändiga parametrarna. Kontaktlinsernas parametrar kan hittas på linsreceptet som har utfärdats av en ögonläkare (eller optiker eller oftalmolog). Det är viktigt att notera att kontaktlinsreceptet och glasögonreceptet inte är desamma.

Tänk också på att uppgifterna från optikern eller oftalmologen inte får vara äldre än ett år, eftersom ögonens parametrar förändras med åldern.

Linsparametrarna som du behöver känna till

Kurvaturen (BC)

Baskurvan på en kontaktlins beskriver linsens kurvatur i millimeter, för att ge högsta möjliga komfort vid bärandet av linser, det vill säga genom hur väl linsen sitter på ditt öga. Normalt är dessa parametrar mellan 8.2–9.0 mm.


Dioptrar / Sfär (D/dpt./S/SPH/PWR)

Sfär är kontaktlinsens styrka. Måttenheten för sfärisk styrka är en diopter, eller D. Generellt är linsens sfäriska styrka angiven med ett plustecken (+) för hyperopi och ett minustecken (-) för myopi.


Diameter (DIA)

Detta värde är linsens diameter (eller storlek). Mjuka kontaktlinser har en större diameter på 13.00 till 15.00 mm, än hårda kontaktlinser på 9 till 10 mm.


Cylinder (CYL)

Cylindervärdet behövs för tillverkningen av kontaktlinser för astigmatism. Det är ett negativt värde, som korrigerar hornhinnans kurvatur.


Axel (A/ACH/AXIS/AX)

Axelvärdet är nödvändigt vid astigmatism för att komplettera kontaktlinsens cylinder. Det beskriver den exakta positionen för hornhinnans kurvatur och uppges i intervallet mellan 0° – 180°. Vänligen notera att graden 0 också skrivs som 180. Värdet 90 betyder ögats vertikala position, och värdet 180 motsvarar den horisontella meridianen.


Addition (ADD)

Värdet addition är skillnaden mellan det dioptriska värdet för synen på långt håll och det dioptriska värdet för synen på nära håll. Värden upp till 1.25 betraktas som låga (low), upp till 2.00 som medeltal (medium) och upp till 3.00 som höga (high).


Hur fastställs ett linsrecept?

Kontaktlinsens värden avgörs av en optiker eller oftalmolog med hjälp av olika tester och mätmetoder. Tack vare en exakt ordination kan patienten köpa korrekt linser.Det är viktigt att stämma av att alla parametrar är korrekta var 6:e-12:e månad. Synen och ögonen kan förändras flera gånger under en livstid, så anpassning är viktigt. Om du upplever att din syn har förändrats, bör du omgående göra en ny bedömning av dina kontaktlinsvärden.

Skillnaden mellan ett lins- och ett glasögonrecept

De är helt olika eftersom glasögonens linser sitter ungefär 12 millimeter från dina ögon, medan kontaktlinser sätts direkt på ögonens yta. Men ändå är det nödvändigt att bestämma båda dessa värden för att göra den perfekta synen möjlig.

 

Så, om du bär glasögon också, var noga med att inte blanda ihop recepten när du köper nya kontaktlinser. Dessutom är mätmetoden för glasögon och kontaktlinser något annorlunda, eftersom för ett recept för glasögon behövs också avståndet mellan ögonen mätas.

Övrig information på en linsförpackning

Förutom de avgörande värdena för dina ögon, hittar du också information om vattenhalten på linsförpackningen, och även syretransmissionsförmåga. Ju torrare dina ögon är, ju mindre vattenhalt bör finnas i materialet. Linser med en högre vattenhalt har den negativa egenskapen att evaporera vatten för personer som använder linser länge, så att de alltså tar bort fukt från ögat. Detta betyder alltså att du ska vara uppmärksam på det rätta materialet: hydrogellinser har generellt en högre vattenhalt, som evaporerar fortare och därmed kräver mer vätska från ögats egna tårvätska. Resultatet: ögat torkar fortare. Om du har torra ögon ska du välja silikonhydrogellinser eftersom de har en bra syregenomsläpplighet och därmed kräver 20 procent mindre vatten.

 

Syrepermeabiliteten anges i värdet „Dk/t“. Ju längre linserna sitter på ögonen, ju mer syrepermeabla borde de vara. Om värdet är för lågt, kan känsliga ögon bli röda eller klia och ge en brännande känsla.

Inte alla kontaktlinsmärken passar alla patienters behov

Precis som med skor och kläder, kan måttenheterna och kontaktlinsernas egenskaper skilja sig beroende på tillverkare. Det är därför möjligt att du kan behöva förändra dina parametrar när du byter märke, och det rekommenderas starkt att du konsulterar en optiker i detta fall.

Sammanfattning

Kontaktlinsernas parametrar Måttenhet Förkortning Mer information
Styrka diopter PWR, D, SPH, dpt från –30.00 till +30.00
Baskurva millimeter BC från 8.2 till 9.0
Diameter millimeter DIA från 13.00 till 15.00
Cylinder diopter CYL, ZYL från –0.25 till –10.00, toriska kontaktlinser
Cylinderns axel grader A, AX, AXIS från 0 till 180, toriska kontaktlinser
Addition diopter ADD från 1.00 till 3.00, multifokala kontaktlinser

 

Tveka inte att kontakta oss för råd. Ring oss gratis på 020 78 76 41, skicka ett mejl till vår mejladress, eller skriv till oss på Facebook. Vi svarar så snart som möjligt!

 

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

 • Anette G.

  Det står axel 005 på mina toric multifocal. Men hittar inte det när jag kollar.

  Svara
  • Jessica Lentiamo.se

   Hej Anette, tack för din fråga. Du får gärna skicka ditt linsrecept så kan vi kolla på det härifrån. På denna länk har vi alla toriska linser i axel 5 °.

   Länk: https://www.lentiamo.se/kontaktlinser/toriska/axel-5.html

   Svara
 • Peter

  Hej, vad är det för skillnad på D och N linser? Jag förstår att D är Dominta ögat. Men vad är skillnaden om jag skulle använda en N på mitt dominanta öga?

  Svara
  • Jessica Lentiamo.se

   Hej Peter, om skillnaden mellan dioptrierna för båda ögonen är för stor finns det en risk att man inte kan se med N. Detta är dock något som din optiker ska skriva ut åt dig, så utgå från ditt linsrecept.

   Svara
 • Linda B.

  Acuvue Oasys for Astigmatism Hydraclear plus

  Jag kan inte beställa följande lins
  D -6,50
  CYL/AXIS 2,75 090

  Med vänlig hälsning Linda

  Svara
  • Jessica Lentiamo.se

   Hej Linda, tusen tack för ditt meddelande. Det stämmer då produktionen av Acuvue Oasys for Astigmatism kontaktlinser med vissa parametrar har upphört. Dessa versioner kan inte längre beställas, utan vi säljer i dessa fall endast de som vi har kvar i vårt lager.

   Svara
 • Katrin

  Hej, på min recept står det axe 6 och respektive 7, hur ska jag ange siffror när jag beställer kontaktlinser? Man får bara välja typ 10,20,30......180.
  Tack på förhand.
  Mvh
  Katrin

  Svara
  • Jessica Lentiamo.se

   Hej Katrin, tusen tack för ditt meddelande. Kan du snälla skicka ditt linsrecept till info@lentiamo.se så hjälper vi dig.

   Svara
 • Marie B.

  Hej! Beställde nyss linser och mitt märke är ersatt med ett annat lite billigare men styrkan jag behöver finns inte (-6,75) det finns -6,5 och -7,0 vilken bör jag ta för att få optimal skärpa?

  Svara
  • Jessica Lentiamo.se

   Hej Marie, du kan skicka ditt linsrecept till info@lentiamo.se så kan vi kolla på det härifrån. Att ändra styrka är inte att rekommendera.

   Svara
 • Moa

  Hej. På mitt linsrecept står det AX 010 är det detsamma som 10? Hittar inga linser för astigmatism som har 010 i AX…
  Tacksam för svar

  Svara
  • Viktoria Lentiamo.se

   Hej Moa

   Precis. 010 är det samma som axel 10.

   Svara
 • Kjelle

  Hej!
  Jag gjorde en beställning av endagslinser men förväxlade AXIS för höger och vänster lins. H-skulle vara 90 och vänster 80, men det blev tvärtom som sagt, kan jag ändå använda linserna eller ska jag returnera dem?

  Svara
  • Viktoria Lentiamo.se

   Hej Kjelle

   Det beror på värdet av cylindern och var cylindern kommer att vända sig mot hornhinnan. Ibland kan cylindern svänga till den lägre eller högre axeln. I det här fallet är det dåligt om cylindern vänder till den högre axeln. Du kommer att se men det kommer nog inte vara så bra som det ska.
   Jag kan inte se att du köpt linserna av oss så jag vet inte din cylinder. Om du önskar mer hjälp kan du maila oss dina parametrar. Annars kan du alltid kontakta din optiker för att få svar.

   Svara
 • Meya M.

  Hej!
  Vad betyder visus och binokulär visus? Är det samma sak som cylinder och axel?

  Svara
  • Viktoria Lentiamo.se

   Hej Meya

   Det är inte samma sak som cylinder och axel. Visus betyder synskärpa med eller utan korrektion och benämns på olika sätt. Däremot är det ingenting som behöver anges när man köper linser eller glasögon. Så egentligen är det något som du inte behöver bry dig om.

   Svara
 • Clara N.

  Hej! Jag har haft acuvue Oasys linser för astigmatism men nu vill min optiker prova linser utan astigmatism, min baskurva på mina gamla linser och mitt nya recept är 8,6 men det verkar vara gå att beställa 8,4 eller 8,8, ska jag då går upp eller ner i baskurvan?

  Svara
  • Klára Lentiamo.se

   Hej Clara!

   Tack för din fråga. Baskurva är form av din ögonglob. Denna parameter brukar inte ändras. BC 8,8 betyder mer rund ögonglob och BC 8,4 betyder plattare ögonglob. Om man väljer andra BC än vilken BC ens öga är, kommer förmodligen lins inte sitta på ögonglob och istället ska röra sig runt öga eller kommer inte in alls. Vi rekommenderar att du behåller BC 8,6 om det är vad du brukar ha och linserna satt bra.

   Mvh, Klara

   Svara
 • Anneli

  Hej!
  Jag håller just nu på att prova ut linser och jag är så förvirrad. Väntar nu på mitt tredje par. Jag har trott att jag hade sk "monovision" linser och har ibland bara gått med en lins och trott det var OK. (Gör inge skillnad på synen med 1 eller 2 eller inga... ser lika dåligt med viket som. "Ålderssynt". Hoppas på mitt tredje par). Men nu sist sa optikern att det var progressiva linser jag har. Men varför har jag då bara styrka på den ena?

  Svara
  • Klára Lentiamo.se

   Hej Anneli!


   Tack för din fråga! Får vi se ditt giltigt linsrecept (inte äldre än
   12 månader) för att kunna förstå din situation bättre? Du är välkommen
   att skicka detta till info@lentiamo.se


   Progressiva linser (också kända under namnet multifokala) används för
   både nära håll samt avstånd (hyperopi och myopi) så att du kan både läsa med de och
   se på t.ex. TV. Det är möjligt att ha perfekt syn på ett öga och behöva
   använda multifokal lins på det andra.


   Mvh, Klara


   Svara
 • Haris

  Hej,

  jag har varit hos optikern och fick min nya justering. men problem vara att min axel inte riktigt kunde justeras. jag har exakt samma axel på vänstra (160) och på högra (10) nu. innan hade jag samma på vänster men 180 på högra. min fråga är nu. hur kan jag säkerställa att brytningen blir bra med tanke på att jag är astigmatistiker. jag får ibland en skugga bredvid en ljuskälla när jag ser långt bort.

  Svara
  • Klára Lentiamo.se

   Hej Haris,


   det bästa sättet att vara säkert på att skaffa rätta linser är att få
   en provpar från din optiker/ögonläkare så att du slipper spendera på
   förpackningar med linser som du inte behöver. Jag rekommenderar att du
   konsulterar detta med din optiker/ögonläkare för det är omöjligt att ge
   något råd på avstånd tyvärr.


   Med vänliga hälsningar, Klara, Lentiamo.se Kundservice


   Svara
 • Evelina

  Hej!
  Jag har precis fått hem mina månadslinser men kan inte hitta någonstans på förpackning eller papper vilken lins som ska vara i höger respektive vänster? Har -0.75 och -1.00
  Det borde väl stått med någonstans? Minns inte själv vad optikern sa.
  Mvh Evelina

  Svara
  • Henry Lentiamo.se

   Hej Evelina,


   Tack för att du kontaktar oss.


   Vi har ingen lins som är speciellt för höger eller vänster öga och
   anledningen är att det finns personer med samma styrka, samt olika styrka på
   ögonen. Vänligen kontakta din optiker för att vara säker. Annars kan du
   skriva till oss och jag kan kolla upp dina tidigare beställningar och
   informera dig.


   Med vänliga hälsningar, Henry, Lentiamo kundservice


   Svara
 • Annsofie

  På min linsförpackning står det MF angett vid ADD, hur tydliggör jag det vid beställning? Har progressiva linser idag med +2,75 på vänster och +2,5 på höger

  Svara
  • Henry Lentiamo.se

   Hej Annsofie,


   Tack för att du kontaktar oss.


   MF står för Multifocal och du behöver bara ange addition enligt ditt
   linsrecept sedan fylla i din styrka hos höger och vänstra ögat.
   Kombinationen 2×D – går bra för båda ögonen, 2×N – inte möjligt,
   D+N – går bra, man kan bara ha N på ena ögat. Med vänliga hälsningar,
   Henry, Lentiamo kundservice


   Svara
 • Liselotte E.

  Hej, vad ska man välja om man har ett cylindervärde på -1.00? Det verkar inte finnas hos någon tillverkare.
  Ska jag välja -0.75 eller -1.25?

  Svara
  • Viktoria Lentiamo.se

   Hej Liselotte,


   Det stämmer att det inte är möjligt att välja cylinder –1.00. Men är
   du ordinerad linser, ska det stå på linsreceptet vilken lins och vilket
   cylindervärde du ska välja. Kontakta oss gärna på info@lentiamo.se och mejla en
   bild på ditt linsrecept, så hjälper vi dig att hitta den lins du ska
   beställa med vilka cylindervärden.


   Med vänliga hälsningar,


   Viktoria, Lentiamo Kundservice


   Svara
   • Liselotte E.

    Hej, tack så mycket för svaret. Jag ser nu att de har skrivit -0..75 på receptet. Men jag är fortfarande förvirrad för de har skrivit +0.50 på sfär men jag har fått linser med värdet pwr=2.25 vilket förbryllar mig då jag förstått att sfär och pwr är samma sak. Jag har ett astigmatiskt öga med presbyopi och det har varit väldigt svårt att hitta en lins som fungerar.. Toriska linser ska ju fungera men det gör de inte på mig. Jag märker ingen skillnad på en sådan och en vanlig läslins. Jag ser inte bättre på längre avstånd med en torisk lins. Undrar nu om det är för att jag får en annan styrka på pwr-värdet än värdet på det som kallas sfär på receptet. Jag får ta kontakt med en optiker igen som kan reda ut det för mig. Tack så mycket.

    Svara
    • Viktoria Lentiamo.se

     Hej igen Liselotte,


     Det stämmer att pwr (=power=styrka) och den sfäriska styrkan är samma
     parameter, så har du fått fel styrka på dina linser förklarar det varför du
     inte ser bra med dem. Utbudet av toriska linser som också korrigerar presbyopi
     är inte så stort. Proclear Multifocal Toric är en sådan lins, men det är
     viktigt att den utifrån material och form också överensstämmer med dina
     ögon. Det ska stå på ditt linsrecept om du är ordinerad denna lins.
     Linsreceptet är giltigt under ett år, så har du ett äldre linsrecept
     rekommenderar vi att du går till en optiker, precis som du är inne på, och
     gör en ny synundersökning för linser.


     Med vänliga hälsningar,


     Viktoria, Lentiamo Kundservice


     Svara
 • Christina A.

  Hur stor betydelse är det om det på mitt recept står det 14,5 diameter och jag väljer en lins på 14,2 eller 14,3?

  Svara
  • Viktoria Lentiamo.se

   Hej Christina,


   Det kan påverka hur linsen sitter på ditt öga, det vill säga hur
   åtsittande eller löst den sitter på ögat, så vi rekommenderar dig att
   först stämma av detta med din optiker eller ögonläkare som vet hur ditt öga
   ser ut, innan du byter lins. Det behöver inte ha så stor betydelse, men kan
   också göra en betydande skillnad, så därför rekommenderar vi dig att först
   kolla upp det med din optiker.


   Med vänliga hälsningar, Viktoria, Lentiamo Kundservice


   Svara

Nästa 4 kommentarer

*Obligatoriska fält

Bästsäljande produkter