020 78 76 41

Beställ även via telefon:
(Mån-fre 8:30-14:00)

Logga in

Gråstarroperation: Behandling och återhämtning

Grauer Star OP

Oavsett om du är personligt drabbad eller inte har du förmodligen hört talas om grå starr eller kataraktoperationer. Katarakt är en grumling av ögats lins som vanligtvis blir märkbar vid hög ålder. I värsta fall kan grå starr leda till blindhet om den inte behandlas.

För att förhindra detta avlägsnas den grumliga linsen kirurgiskt och ersätts med en konstgjord lins. Denna operation har blivit ett rutinförfarande. Den tar i allmänhet mindre än en timme och utförs i öppen vård.

Hur behandlas grå starr?

Grå starr utvecklas gradvis under flera år och märks ofta först i hög ålder. Tyvärr finns det inga mediciner eller icke-kirurgiska behandlingsalternativ för att stoppa utvecklingen av grå starr.

Lämpliga kontaktlinser eller glasögon kan fördröja operationen något. Men när synen är alltför begränsad finns det inget sätt att undvika ett mindre kirurgiskt ingrepp. Detta rekommenderas av ögonläkare eftersom det kan återställa synen helt och hållet.

Kataraktoperationen är ett rutinförfarande och tar cirka 30-45 minuter. Den har en hög framgångskvot när det gäller att förbättra din syn. Om du är vid god hälsa och kan utföra den efterföljande eftervården hemma, utförs kataraktoperationen i öppen vård.

Efter operationen kommer dina ögon att vara mycket ljuskänsliga och det kommer att ta några dagar innan din syn anpassar sig ordentligt till de nya linserna. Patienterna hoppas ofta på perfekt syn omedelbart, men det kan ta lite tid. Ta det därför långsamt och ta hand om dina ögon. Lämpliga synhjälpmedel, till exempel glasögon eller solglasögon, kan vara till hjälp.

Hur fungerar en gråstarrsoperation?

Vid en gråstarrsoperation avlägsnas den grumliga linsen och ersätts med en konstgjord lins.

En lokalbedövning kommer att ges så att du bör kunna gå hem samma dag. Ett litet snitt, cirka 3 mm, görs sedan i hornhinnan. Det finns två allmänt kända förfaranden:

Det vanligaste ingreppet är extrakapsulär linsutdragning där den naturliga linskapseln stannar kvar i ögat. Linsens kärna och linsbark blir flytande med hjälp av ultraljud och sugs sedan bort. Den konstgjorda linsen sätts sedan in i linskapseln. Med denna metod uppstår vanligtvis inga komplikationer och den nya konstgjorda linsen har en stabil passform.
En annan typ är intrakapsulär linsutdragning där hela linsen, inklusive linskapseln, avlägsnas från ögat. Denna metod kräver ett större snitt i hornhinnan och sklera så att linsen kan dras ut ur ögat. Detta kan orsaka fler skador i ögat och det är inte garanterat att den nya linsen behålls. Idag utförs denna process mer sällan.

Efter operationen kan du få ett ögonskydd eller en plastsköld som vanligtvis kan tas bort dagen efter operationen. Din läkare kommer att informera dig om alla efterbehandlings- och återhämtningssteg som är specifika för ditt fall.

I allmänhet känner du ingen smärta. Du kanske märker att dina ögon känns lite annorlunda eftersom det finns en ny främmande kropp. Ditt öga vänjer sig snabbt vid känslan. Dina ögon kan också kännas kliande. Detta kommer att avta efter några dagar. Om du märker några andra komplikationer eller upplever svår smärta ska du omedelbart besöka din ögonläkare.

Vilka implantat används vid kataraktkirurgi?

Det finns olika linsimplantat.

  • Monofokala linser är standardlinser som gör att du kan se tydligt både på nära håll och på avstånd. För att se bra på alla avstånd behöver du ytterligare glasögon.
  • Däremot finns det multifokala linser som ger tydlig syn på nära håll och på avstånd.

Fråga din ögonläkare vilken lins som är bäst för dina ögon och din synnedsättning.

Får jag sjukledighet för operation av gråstarr?

Att återgå till arbetet beror på hur din operation av grå starr ser ut och hur ditt arbete ser ut. Det är en medicinsk operation och din läkare kommer att ge dig råd om detaljerna i din återhämtning och vad du kan förvänta dig.

Vad bör jag veta om återhämtning efter en gråstarrsoperation?

Viloperioden efter operationen är särskilt viktig. Ge dig själv och dina ögon tid att vila de första två veckorna efter operationen. Viloperioden hjälper din nya lins att sätta sig i ögat och förbättra din syn.

Undvik att lyfta tunga föremål och undvik att böja dig framåt så att du inte utsätter ögonen för alltför stort tryck. Att läsa mycket kan vara tröttsamt för ögonen. Var försiktig med damm, kosmetika eller andra små partiklar som kommer nära ögat. Gnugga inte ögonen. Kör inte bil förrän läkaren meddelar att du är klar för att sätta dig bakom ratten igen.

Är det lämpligt att bära glasögon för att behandla grå starr?

I de tidiga stadierna av grå starr kan glasögon förbättra synen och eventuellt fördröja operationen. Om linsens grumling är i ett avancerat skede är det dock endast ett byte av ögonlinsen som kan återställa synen.

Efter gråstarrsoperationen är det viktigt att skydda ögonen med lämpliga glasögon.

Den konstgjorda linsen i ögat behöver en viss anpassningstid, varvid den slutgiltiga synkorrigeringen kan fastställas efter cirka 5-7 veckor. Under denna tid bör du bära ett tillfälligt synhjälpmedel. Därefter är det viktigt att du får ett nytt recept och låter tillverka nya linser. I de flesta fall ändrar en operation korrigeringen helt och hållet.

Ska jag ha solglasögon efter min gråstarrsoperation?

Vid grå starr vänjer sig ögonen under lång tid vid en grumlig, ljusreducerad syn. Efter operationen kan allting verka mycket ljust och bländande. Därför bör du också tänka på att bära solglasögon av hög kvalitet. Särskilt när du är utomhus bör du ha ett bra solskydd för ögonen.

Läs mer

Vill du lära dig mer om olika ögonproblem? Läs mer i ögonsjukdomar: En komplett guide för att lära dig mer om ämnen som glaukom eller röda ögon.


Källa

1. NHS, Cataract surgery