Sommar solglasögon försäljning!

Logga in

Ta reda på vilken ansiktsform du har

Ta reda på vilken ansiktsform du har

 

Rund, oval, kantig – vår ansiktsform avgör vad som verkligen passar oss. Ta reda på vilken ansiktsform du har så att du vet vilka glasögon och solglasögon som passar dig bäst, eller hur du utformar ditt hår, dina ögonbrynen eller ditt skägg.

 

" allowfullscreen>

 

Det första steget i att välja rätt glasögon eller solglasögon är att mäta ditt ansikte.

 

Av praktiska skäl försök att inte använda en metallmåtte. Använd istället ett plastbandmått (brukar användas i skräddarsydda), eftersom det är flexibelt.

Ta en anteckningsbok, stå framför en spegel eller mobiltelefonens selfie-kamera och börja mäta, registrera varje mätning.

Steg 1. Ta dina mätningar

Mätning panna för solglasögon

Börja med pannan

Med hjälp av måttbandet mäter du pannan från hårlinjen till hårlinjen och kontrollerar att måttet placeras vid den bredaste punkten

Mätning kindben för solglasögon

Kolla in kindbenen

Börja strax bakom det yttre vinkelet på ett öga, sträck ditt måttband över näsbroen till yttervinkeln i det andra ögat. Måttet ska vara rakt och strax ovanför kindbenet.

Mätning käftlinje för solglasögon

Mäta käken

Hitta basen av din käke rätt under ditt öra. Kör ditt band längs käkens kant tills du når mitten av hakan. Fortsätt att mäta den andra sidan eller helt enkelt multiplicera det här numret med två. Inkludera detta nummer som din käftmätning i dina anteckningar.

Mätning ansiktslängd för solglasögon

Slutligen ansiktslängden

Placera spetsen på ditt mätband mitt i hårlinjen och sträck ner det tills det når spetsen på hakan. Om det används korrekt bör måttbandet springa direkt över näsan.

STEG 2. FINNS DIN FRAMSTÄLLNING

Du har förmodligen fått en rund ansiktsform om …

… dina kindben och ansiktslängd har liknande mätningar. De är större än pannan och käken, som också har en liknande mätning. Käkens vinkel är mjuk och mycket mindre definierad. Det viktigaste inslaget i denna ansiktsform är att konturerna är mycket mjuka och feminina och hakområdet är avrundat.

Sammantaget har en rund ansiktsform

 • Ansikte (topp till botten) och kindben har samma längd
 • Pannan och käken har samma mätning
 • Men panna och käft är mindre än längden på ansikte och kindben

Du har nog en fyrkantig ansiktsform om…

… alla mätningar är ganska likartade. Käkens vinkel är skarp snarare än avrundad. Haka området är bara lite vinklat och har en minimal kurva.

Sammantaget har en fyrkantig ansiktsform

 • Liknande mätningar
 • Skarp käke
 • Haka har minimal kurva

Du har förmodligen en oval ansiktsform om …

… längden på ditt ansikte är större än kinnbenets bredd, och pannan är bredare än käken. Käkens vinkel är rundad snarare än skarp. Denna ansiktsform är jämförbar med den fyrkantiga formen – men kanterna är mycket mjukare och konturen ser överlag mycket harmonisk ut. Den nedre halvan av ansiktet är något längre än den övre halvan.

Sammantaget har en oval ansiktsform

 • Längre ansikte än bredden på kindbenen
 • Din panna är bredare än käken
 • Käkens vinkel är rundad snarare än skarp

Du har förmodligen fått ett diamantformat ansikte om …

… du förbinder mitten av hårlinjen med kindbenen och linjen fortsätter till hakan. För då får du formen av en diamant. Kvinnor och män med denna form har en spetsig haka och kindbenen är den bredaste och mest framträdande delen av ansiktet. Således mäter din ansikte längd största.

Sedan, i fallande ordning:

 • kindben
 • panna
 • och minsta är käken

Du har förmodligen fått ett hjärtformat ansikte om …

… hakan är spetsig och ganska smal. Pannan är å andra sidan den bredaste delen av ansiktet. Ibland har personer med denna ansiktsform även en änks spets, dvs en spetsig hårlinje. Jämfört med det ovala ansiktet är kindbenen högre. Denna kontur beskrivs ibland som triangulär.

Sammantaget har en hjärtformad ansiktsform

 • Pekad och smal haka
 • Bred panna
 • Högre kindben

Du har antagligen fått ett triangulärt ansikte om …

… din käft är större än dina kindben, som mäter större än din panna.

Sammantaget har en triangulär ansiktsform

 • Större käft än kindbenen
 • Kindben större än panna

 

Vissa människor har en kombination av dessa typer av ansikten, som en lång ruta eller rundad hjärta. Välj den mest dominerande och använd den för att ta reda på vilka glasögon och solglasögon som passar dig bäst

 

Läs mer