Logga in

Vad som är bra att veta om kvalitén på dina solglasögon

Sommar & solsken – vår favoritårstid kan ha sina mörka sidor också. På grund av den alltmer aggressiva UV-strålningen, är bra solglasögon oumbärliga för att skydda ögonen. Det är särskilt viktigt att ta hänsyn till följande egenskaper vid köp av solglasögon, vid sidan om modeaspekten.

Skydd mot bländning med olika filterkategorier

Många människor som bär solglasögon tror att ju mörkare glasen är, ju säkrare är det för ögonen. Men tänk på att färgen på linsen motsvarar inte nödvändigtvis solglasögonens skyddande egenskaper. Mörka färger ökar pupillens utvidgning, vilket leder till att fler skadliga UV-strålar kommer in i ögat än utan glasögon. Av denna anledning ska man alltid vara mycket uppmärksam på de så kallade filterkategorierna vid köp av solglasögon, då dessa indikerar färgtonens intensitet.

EU-kategorierna, som vanligtvis indikeras med hjälp av fem siffror, romerska (I till V) eller arabiska (0 till 4), berättar om kvalitén:

Filterkategori Linsens skuggning Användning
0 3 – 20% Ger minst skydd.
1 20 – 57% För delvis molniga dagar.
2 57 – 82% Lämpliga för normala sommardagar i Centraleuropa.
3 82 – 92% Ger ett intensivt skydd. Rekommenderas för lediga dagar vid havet, i södra Europa och för bergsvandringar.
4 92 – 97% Särskilt starkt skydd, vilket är lämpligt för höga berg och glaciärer. Solglasögon i kategori 4 är förbjudna i vägtrafik. Dessa är märkta med symbolen av en överkryssad bil.
Hur bra kvalitén på glasen än är, så kan upp till 60% av UV-strålarna nå fram till ögat ovanifrån eller från sidorna. Stora glas och breda bågar kan därför bidra till ett optimalt skydd. Dessutom kan det vara till hjälp att bära en hatt eller en keps.

UV-strålar skadar näthinnan

Om du kommer för nära solen, får du en solbränna. De ultravioletta strålarna – de så kallade UV-strålarna – ökar risken för hudcancer. Utöver detta, kan regelbundet solbadande accelerera hudens åldrande. Men det är inte bara huden som kan skadas, ögonen kan försämras också. Om oskyddade ögon blir utsatta för solen, kan en lång och intensiv strålning leda till inflammationer i bindhinnan och hornhinnan. I värsta fall kan synorganet skadas långsiktigt och ögats lins bli oklar (grå starr). Bär därför alltid solglasögon med garanterat UV-skydd!

UV-C strålar absorberas i grund och botten av jordens atmosfär, men UV-B och UV-A strålar tränger obehindrat igenom till jordens yta. Beteckningen UV400 med garanterat UV-skydd skyddar gentemot skadlig UV-B och UV-A strålning. Därutöver reducerar solglasögonen det synliga ljuset, vilket gör det mer behagligt att se i solskenet.

UV-strålar och filterkategorier
Kort och gott, termen UV400 betyder att glasögonen absorberar UV-A, -B och -C strålar, upp till en våglängd på 400 nanometer.

Andra kvalitetsegenskaper hos solglasögon

  • CE-märkning: CE-märkningen har funnits sedan 1 juli 1995 och anger att det finns ett UV-skydd på minst 380 nanometer. Den finns på insidan av armarna och indikerar att modellen följer gällande EU-standard.
  • Glasögonbågen: Som nämnt i artikeln, kan solljus också tränga in ovanifrån och från sidorna. Därför, för att kunna försäkra sig om optimalt skydd, kan något större glas och bredare armar användas.
  • Polariseringsfilter: Polariserade linser har ett speciellt överdrag som ökar sikten med hjälp av filter vid exponering för intensiva ljusstrålar. Dessa linser är designade att reducera bländningen från ytor såsom vatten, snö eller glas. Solglasögon med polariserade linser är särskilt lämpliga för bilförare.

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

    Inga frågor

    *Obligatoriska fält

    Bästsäljande produkter