Logga in

UKCA-märkning på solglasögon: vad innebär det?

Skriven av Lentiamo on 2023-06-09

 

Många produkter, inklusive glasögon, har nu den nya UKCA-märkningen. Hur kommer det sig att det är viktigt för dig när du ska köpa ett par nya solglasögon?

 

 

I januari 2020 upphörde Storbritannien officiellt att vara medlem i Europeiska unionen, som ett resultat av folkomröstningen 2016 som gick till historien som "Brexit". Detta var början på UKCA-märkningen.

 

 

Vad betyder UKCA-markeringen på glasögonbågen?

 

 

Markeringen innebär att solglasögonen uppfyller en viss kvalitetsstandard.

 

 

 

Akronymen UKCA står för UK Conformity Assessed. Eftersom det anses vara en  medicinsk produkt - såväl som en modeaccessoar — solglasögon ingår i förteckningen över produkter som omfattas av statligt reglerade märkningar.

 

 

Från och med den 1 januari 2021, behöver alla glasögonmärken som vill distribuera sina produkter på den brittiska marknaden ha UKCA-markeringen. Glasögonbågar som tillverkats före detta datum kan distribueras i Storbritannien men endast under CE-märket, i enlighet med reglerna före Brexit. Många internationella glasögontillverkare använder för närvarande både CE- och UKCA-logotypen på sina nyare produkter som distribueras i både EU och Storbritannien.

 

 

Ersätter UKCA CE?

 

 

Ja och nej, produkter som för närvarande kräver en CE-märkning måste fortsätta att finnas på bågen när de distribueras på EU-marknaden. På samma sätt måste produkter som är avsedda för distribution i Storbritannien och som tillhör de relevanta kategorierna ha med UKCA-markeringen. När det gäller flera tillverkare, båda märkena kan förekomma. Det innebär att produkten uppfyller kvalitetskraven i båda länderna och därför kan distribueras i EU och Storbritannien.

 

 

Jimmy Choo solglasögon med CE-märkning

 

 

UKCA är med andra ord obligatoriskt för den brittiska marknaden (England, Skottland och Wales) för att intyga att ett antal produkter uppfyller kraven. Nordirland följer dock en annan regim. De observerar de bestämmelser som redan finns på plats avseende CE-märkning för att upprätthålla en viss territoriell kontinuitet när det gäller marknad och varor med Republiken Irland.

 

 

Varför är UKCA- och CE-märkningarna viktiga för att avgöra solglasögonens kvalitet?

 

 

 

Både CE-märkningen och UKCA-märkningen intygar att de solglasögon du har köpt uppfyller de strängaste tillverkningskraven. Det innebär att solglasögon som har dessa markeringar är tillverkade av högkvalitativa material och att det skydd mot UV-strålning som de erbjuder är verkligt och i linje med rekommendationerna från ögonspecialister.

 

 

Kort sagt, genom att köpa UKCA- och CE-märkta glasögon kan du vara säker på att du har en äkta medicinsk produkt som skyddar dina ögon från solens skadliga strålar.

 

 

Vad är skillnaden mellan CE- och UKCA-märkning?

 

 

För närvarande skiljer sig inte kvalitetskraven för att erhålla UKCA-märket nämnvärt från de som gäller för CE-märket. Det är därför många glasögonmärken som marknadsför sina produkter i både Storbritannien och EU har valt att använda båda märkena. Faktum är att de två logotyperna ofta kan ses sida vid sida på glasögonbågar av hög kvalitet och solglasögon, som bilden nedan visar.

Jimmy Choo solglasögon med UKCA- och CE-märkning

 

Är du på jakt efter ett par nya solglasögon som är UKCA & CE-godkända?

Lentiamo har hundratals solglasögon av högsta kvalitet som väntar på dig.


Utforska UKCA-godkända solglasögon

Source

1. GOV.UK, Using the UKCA marking

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

    Inga frågor

    *Obligatoriska fält

    Bästsäljande produkter