Solunate 50 ml linsvätska utan kostnad med Lenjoy Bi-weekly Aqua+

Logga in

Linsrecept- hur fungerar det?

Innehållsförteckning:

Hur ser ett linsrecept ut?

Vid första anblicken kan linsreceptet som du fått från din optiker vara svår att förstå eller att lägga på minnet, men de goda nyheterna är att du behöver inte memorera det om du förvarar det nära till hands tills det att du ska beställa nya kontaktlinser online. Vanligtvis innehåller linsreceptet detaljer som ditt namn, utförandedatum, styrkan du behöver, baskurva och diameter samt ytterligare parametrar om du har astigmatism eller presbyopia. Du kan se dessa specifikationer skrivna separat för varje öga, då behovet av synkorrigering kan vara olika för varje öga.


Hur mycket kostar ett linsrecept?

En ordination för kontaktlinser är helt gratis, och det är olagligt för utföraren att kräva några avgifter för att ge ut linsreceptet. Din ögonläkare kommer att ge dig linsreceptet efter en grundlig synundersökning. Du bör bara betala för synundersökningen och för ett eventuellt köp av linser, men inte för att få linsreceptet.


Behövs det ett linsrecept för kontaktlinser?

Svaret är ja, du behöver en specifik ordination för linser för att vara säker på att du köper de rätta linserna så att din syn med säkerhet kommer att förbättras när du använder dem. Även om det krävs att du har ett giltigt linsrecept innan du beställer kontaktlinser online begär vi inte att du ska skicka det till oss. Innan du beställer bör du dock säkerställa att ditt linsrecept är aktuellt och bara köpa de typer av kontaktlinser som du blivit ordinerad. Om du tappar bort ditt linsrecept behöver du inte göra en ny synundersökning utan du kan fråga din optiker om ditt linsrecept och de ska ge dig det utan någon extra kostnad.


Kan ett linsrecept utgå?

Linsrecept är giltiga i ett år, så om det gått längre tid än så sedan din senaste synundersökning behöver du ett nytt från din ögonläkare eller optiker. Om ditt linsrecept fortfarande är giltigt men du inte kan hitta det kan du beställa nya linser genom att gå efter specifikationerna på din senaste förpackning eller helt enkelt ringa vår kundsupport för att ta reda på vilka kontaktlinser du köpte senast.


Linsreceptet – vad betyder BC och DIA?

  • BC (Baskurva): baskurvan uppges oftast i millimeter och avgör på vilket sätt linsen är formad för att passa till ögats kurvatur. Denna kan också vara beskriven i ord, såsom flat, median eller steep. Vanligtvis har kontaktlinsen en baskurva på 8 till 10 millimeter.
  • DIA (Diameter): kontaktlinsens diameter bör vara i perfekt storlek för dina ögon för att ge en kristallklar syn. Diametern uppges i millimeter och bör stämma med hur breda dina ögon är. Normalt har mjuka kontaktlinser en större diameter än hårda linser, mellan 13 och 15 millimeter, istället för mellan 9 och 10 millimeter.
  • PWR/SPH (Styrka/Sfär): detta kan vara den viktigaste specifikationen för linserna, eftersom denna parameter hjälper dig att korrigera närsynthet (i detta fall börjar ditt värde med ett minustecken) eller långsynthet (och i detta fall börjar ditt värde med ett plustecken). Tecknet efterföljs av en siffra som representerar den synkorrigering som behövs. Du kan läsa mer om dessa specifikationer genom att följa denna länk.
Vad värdet representerar Måttenhet Förkortning Vidd
Kurvatur millimeter BC (Baskurva) från 8.00 till 10.00
Storlek millimeter DIA (Diameter) från 13.00 till 15.00
Styrka diopter PWR, D, SPH, dpt från –30.00 till +30.00

 


 

Kan jag beställa linser online utan ett linsrecept?

Vi litar på att du har gjort en synundersökning och blivit ordinerad de linser du beställer hos Lentiamo, så du behöver inte skicka in ditt linsrecept.

Kontaktlinser är medicinska produkter och en slumpmässigt vald lins kan faktiskt skada sin syn. Därför bör du bara köpa dem efter en medicinsk rådgivning. Om du har tappat ditt linsrecept men är säker på att det fortfarande är giltigt, kolla helt enkelt bara på din senaste linsförpackning och använd dessa uppgifter för din nästa beställning!

Vi rekommenderar att du gör en synundersökning var sjätte till tolfte månad bara för att vara säker på att parametrarna fortfarande gäller. På så sätt kan du vara helt säker att de kontaktlinser du köper kommer att passa perfekt. Justeringar är väldigt viktiga att göra eftersom synen kan förändras flera gånger under en livstid, så se till att kolla din syn regelbundet.

Efter att din optiker har gett dig sitt expertutlåtande är allt redo. Fyll bara i specifikationerna för din lins på vår webbsida och gör en beställning, vi ter sedan hand om resten!


Kan jag beställa linser med ett recept som utgått?

Ett linsrecept är giltigt i ett år. Men vi rekommenderar att du besöker din optiker oftare och gör en synundersökning. På så sätt kan du vara säker på att linserna som du ordinerats är de bästa som du kan använda för att förbättra din syn. Om din syn fortfarande är bra, kan du fortsätta att köpa kontaktlinser utifrån ditt senaste recept. Om du på något sätt inte är bekväm med användningen av dina linser, betala för ett besök hos din ögonläkare, så snart som möjligt, och upphör att bära linserna tills du har fått ett medicinskt utlåtande.


Kan jag beställa ett annat märke än det som är uppgett i mitt linsrecept?

Svaret på denna fråga är tyvärr negativt i ett avseende, men positivt i ett annat. Anledningen till att du inte kan beställa ett annat märke med samma specifikationer är att kontaktlinser inte enbart produceras i olika storlekar och styrkor, utan också i olika material beroende på tillverkare, så på så sätt kan du inte beställa ett annat märke. Men däremot har optiker ofta sina egna namn, det vill säga sina egna varumärken på linser i samma material, från samma tillverkare, och i detta avseende kan du beställa en lins med ett annat namn. Kolla i vår lista över optikernas egna varumärken för att se motsvarande lins i samma material och från samma tillverkare.
Som tidigare nämnt måste linsernas storlek stämma överens med ditt öga för att ge ditt öga den bästa synkorrigeringen. Här kan du se en jämförelsetabell över parametrarna baskurva & diameter där du kan jämföra skillnaderna i diameter, baskurva och andra parametrar för olika linser. Om du har för avsikt att byta typ av kontaktlins eller märke från det du bär nu, är din optiker den perfekta rådgivaren. Vår kundsupport finns också här för dig om du behöver mer information om dina kontaktlinser och dess användning.


Om allt är i sin ordning så här långt, då är du redo att köpa kontaktlinser!