Sommar solglasögon försäljning!

Logga in

Ögonmigrän (okulär migrän): Vad orsakar retinal migrän och behandling

Ocular migraine

Plötsliga ljusblixtar, flimrande syn eller svarta fläckar. Upplever du någonsin sådana symptom? Då kan du drabbas av ögonmigrän.

Men vad är okulär migrän och hur skiljer den sig från vanlig migrän? Hur farligt är det och hur kan du förhindra ytterligare attacker?

Experterna på Lentiamo förklarar gärna bakgrunden och behandlingsalternativen för dig.

Vilka är de olika typerna av migrän?

Vi känner alla till migrän. De är vanligtvis förknippade med svår huvudvärk som kan pågå i flera timmar i sträck.

Ofta signalerar vissa symtom en migrän innan den inträffar. Detta kallas för en migräneraura. Vissa av dessa aura-symtom är mycket lika symtomen på en okulär migrän. Till exempel har många migränpatienter synstörningar innan de får en svår huvudvärk.

Okulär migrän skiljer sig mycket från migrän med aura. I de flesta fall varar ögonmigränen bara några minuter och är begränsad till symtom i ögat, vanligtvis utan huvudvärk. En okulär migrän kallas därför också för oftalmisk migrän.

En subtyp av okulär migrän är retinal migrän. Denna typ av migrän påverkar näthinnan och kan kännas igen på att den bara förekommer på ett öga.

Kan jag bära mina glasögon eller kontaktlinser om jag har ögonmigrän?

Du kan bära kontaktlinser om du har ögonmigrän. Försök dock att inte belasta ögonen extra mycket under ett anfall och försök att ge dem lite vila. Naturligtvis kan du också bära dina glasögon när du har ögonmigrän.

Om du mår bättre när du använder ögondroppar, kan du också använda dem utan problem vid ögonmigrän.

Vad orsakar okulär migrän?

De exakta orsakerna till ögonmigrän är ännu inte helt klarlagda. Man misstänker dock en cirkulationsstörning i ögat och spasmer i blodkärlen i näthinnan. Detta leder till att viktiga områden i ögat som är ansvariga för synen inte längre förses med tillräckligt med blod och syre.

Man misstänker också att nervsvaghet kan leda till okulär migrän. Nervbanorna störs och därmed försämras synen.

Okulär migrän kan också påverkas av genetiska faktorer och utlöses ofta av stimuli, så kallade triggers.

Vad utlöser ögonmigrän?

Som nämnts ovan utlöses migrän ofta av stimuli. Därför är det värt att gå till botten med orsaken. Några av dessa utlösande faktorer kan vara:

 • Sömnbrist
 • Stress
 • Alkoholkonsumtion
 • Hormonella förändringar
 • Mycket starkt, skarpt ljus
 • Förändringar i vädret
 • Starka dofter, t.ex. parfym
Att ta reda på vad som orsakade din migrän kan vara tidskrävande, men det är värt det! Om du kan undvika den utlösande faktorn kan du förebygga ytterligare migrän.

Vilka är symtomen på ögonmigrän?

Symtomen vid ögonmigrän är annorlunda än vid annan migrän. Vid ögonmigrän är symtomen huvudsakligen visuella. Mild huvudvärk och yrsel förekommer endast i sällsynta fall. Typiska symtom på okulär migrän är följande:

 • Ljusblixtar
 • Flimrande
 • Skimrande fläckar
 • Känslighet för ljus
 • Begränsningar i synfältet

Flimmer kan också uppfattas när ögonen är stängda, eftersom det har sitt ursprung i nerverna.

Vid ögonmigrän förekommer symtomen i båda ögonen. Om du bara märker symtom på ena sidan kan det vara en retinal ögonmigrän. Vid retinal migrän lider du av synfältsförlust. Beroende på hur allvarligt blodflödet störs kan du till och med drabbas av tillfällig blindhet. Mild huvudvärk är ofta en bieffekt.

Var uppmärksam på blinkande lampor! Ljusblixtar kan också vara symptom på andra ögonsjukdomar. I vissa fall är det nödvändigt att agera snabbt när du märker ljusblixtar, till exempel vid näthinneavlossning. Vid ögonmigrän är det därför lämpligt att konsultera en ögonläkare för att utesluta andra sjukdomar.

Vilka är behandlingsalternativen för ögonmigrän?

Flimmer eller blinkningar i ögonen kan vara oroväckande. Det är lätt att undra om det är något så allvarligt som en stroke eller näthinneavlossning.

I de flesta fall är dock en ögonmigrän helt ofarlig och symtomen försvinner av sig själva. Du behöver inte ta någon medicinering. Endast i några få fall ges ytterligare smärtstillande medel.

När det gäller migrän på näthinnan är oron välgrundad, eftersom det finns en liten risk för sekundära skador på näthinnan.

Om man för första gången drabbas av ögonmigrän är det lämpligt att gå till en ögonläkare för att försäkra sig om att det verkligen "bara" är ögonmigrän och inte en annan sjukdom. Läkaren gör detta genom att titta på baksidan av ditt öga med en spaltlampa för att avgöra hur friskt ditt öga är.

Vad kan jag göra hemma för att behandla ögonmigrän?

Om du lider av ögonmigrän, rekommenderar vi att du vilar lite och helst vistas i ett mörkt rum. Ta lite tid och slappna av tills symtomen har avtagit.

Kylande trasor eller kompresser på ögonen kan också hjälpa till att lindra symtomen snabbare.

Försök också att hitta den ovan nämnda utlösande faktorn för din okulära migrän för att förhindra ytterligare attacker.

Ögonmigrän under graviditeten?

Det är inte ovanligt att det första anfallet av migrän eller migräneraura inträffar under graviditeten. Symtomen omfattar vanligtvis ljusa visuella sicksacks som utgår från en liten ljus punkt. Dessa försvinner sedan igen och är ingen anledning till oro.

Andra synstörningar kan förekomma under graviditeten. Det första en kvinna bör göra är att uppsöka sin förlossningsläkare eller läkare om detta inträffar. Hos två till fem procent av gravida kvinnor kan ögonen påverkas negativt. Under synstörningar kan den blivande moderns blodtryck stiga farligt, så det är mycket viktigt att konsultera en läkare. Förutom synstörningar kan ansiktet också svullna upp. Så största försiktighet krävs vid denna tidpunkt än vid ett "normalt" anfall.

Läs mer

Vill du veta mer? Läs guiden om Lentiamo på ögonsjukdomar: en komplett guide för att få information om tillstånd som svullna ögonlock.