Bli stjärnan på sommarens festivaler med färgade kontaktlinser. Rabatter inuti 👉

Logga in

Röda ögon: Lista över vanliga orsaker och botemedel

Red eyes

Är röda ögon något att oroa sig för?

Alla har upplevt röda ögon någon gång i livet. De kan vara ofarliga och stanna kvar tillfälligt. Ibland är dock röda ögon ett tecken på en allvarligare ögonsjukdom. I vilket fall som helst bör du kontrollera dina ögon regelbundet och kontakta din ögonläkare om du har smärta eller andra symtom som följer med dina röda ögon.

Innan det blir ett problem beskriver optikerna på Lentiamo gärna orsakerna till och behandlingsalternativen för röda ögon!

Hur uppstår röda ögon?

I ett friskt öga är ögats bindhinna och sklera vitaktiga. I ett irriterat eller överansträngt öga vidgas blodkärlen för att ge bättre blodflöde till ögat. Detta är ögats naturliga skyddsmekanism och det är det som gör att ögat ser rödaktigt ut.

Red eyes vs. clear eyes

Ibland har du en aning om varför dina ögon är röda. Om du till exempel har burit din kontaktlinser mer än vanligt, kan du märka att dina ögon blir röda, men det blir snabbt normalt igen när du har tagit bort dem. Röda ögon ska inte vara ett permanent tillstånd. Det är viktigt att hitta orsaken och behandla den.

Orsaker till röda ögon

Röda ögon kan ha många olika orsaker. De kan uppstå då och då eller vara kroniska. Om orsaken är okänd kommer ögonen att fortsätta att belastas i onödan. Båda ögonen eller bara ett kan drabbas.

Här är några orsaker till röda ögon:

 • Brist på sömn
 • Torr luft (t.ex. på grund av luftkonditioneringssystem).
 • Hög UV-exponering på grund av extremt solljus vid havet eller högt uppe i bergen.
 • Bristande blodkärl som kan orsakas av en kraftig nysning eller hosta.
 • Skador på bindhinnan eller konjunktivit (även känd som rosa ögon) orsakade av virus eller bakterier.
 • Inflammation av iris eller hornhinnan.
 • Allergier (t.ex. pollen, djurhår, kosmetika).
 • Kontaktlinser, för långvarig användning av kontaktlinser eller dålig hygien av kontaktlinser.

Röda ögon är ett symtom vid vissa ögonsjukdomar, t.ex. inflammation i bindhinnan, hornhinnan, sklera eller ögonlocken, glaukom eller ögonherpes samt tumörer. Sådana fall bör utvärderas av din ögonläkare för att du ska få bästa möjliga behandling.

Om du har drabbats av en skada på ögat - till exempel från ett vasst föremål - och det har resulterat i ett rött öga, bör du omedelbart kontakta din ögonläkare.

Symtom på röda ögon

Som namnet på problemet antyder är rodnad i ögonen det vanligaste symptomet på röda ögon. Övriga medföljande symtom beror på orsaken. Du kan uppleva att det bränner eller kliar. I vissa fall kan det förekomma vattniga ögon och svullna ögonlock.

Om det är en bakterieinfektion kan även vitaktiga flytningar och klibbiga ögon förekomma. Vissa personer blir också mer ljuskänsliga eller upplever mild smärta i ögonen.

Allergier orsakar ofta röda ögon som kommer med en rinnande näsa.

Att identifiera symtom kan vara till hjälp för att ta reda på vad som orsakar dina röda ögon. Beroende på orsaken är det lämpligt att kontakta en ögonläkare, särskilt om du känner något av följande symtom:

 • Svår smärta.
 • Suddig syn eller ljuskänslighet
 • Feber
 • Illamående och kräkningar

Vad hjälper mot röda ögon?

Inserting eye drops

Behandlingar för röda ögon kan variera mycket. Om dina röda ögon beror på sömnbrist är tillräcklig vila lösningen. Om du lider av allergier ska du försöka hitta den irriterande faktorn och undvika den. Om du har en pollenallergi kan välsittande solglasögon hjälpa.

Om du lider av smärta och har kraftigt röda ögon kommer din ögonläkare att ta en detaljerad anamnes. Det är viktigt att ta reda på vad som har lett till detta och vad exakt de medföljande symtomen är. En undersökning av ögats främre segment kan ge klarhet. Detta kommer att hjälpa din läkare att föreslå den bästa möjliga behandlingen för dig.

Olika ögonsalvor, droppar eller geler används ofta för att bekämpa röda ögon. Vid bakteriell konjunktivit används ofta antibiotiska salvor och droppar. Om det däremot rör sig om en allergi förskrivs antihistaminer.

De bästa ögondropparna för röda ögon

Om dina ögon känns alltför torrakan ögondroppar eller geler minska obehaget. Läs vår medicinskt granskade artikel om De 10 bästsäljande ögondropparna.

Vårt urval av ögondroppar

Huskurer för röda ögon

Undrar du vad du själv kan göra för att förebygga röda ögon? Prioritera alltid god hygien och rör bara ögonen efter att du har tvättat händerna. Undvik att gnugga eller klia dig för mycket. Dessutom känns kylande kompresser ofta behagliga på ögonen. Slutligen hjälper det också att dricka mycket vatten mot torra, röda ögon.

Det är viktigt att få tillräckligt med vila samt att undvika starka vindar och extremt solljus. Ett par solglasögon av hög kvalitet från din optiker skyddar dina ögon från överdriven UV-exponering och kan förebygga röda ögon.

Röda ögon med kontaktlinser

Om du bär kontaktlinser och har röda ögon är det bäst att bära glasögon för att lindra dina ögon.

Om kontaktlinser ständigt orsakar röda ögon bör du gå till din optiker. De kommer att undersöka dina ögon och linser. Dålig hygien för kontaktlinser eller om du bär kontaktlinser för länge är ofta orsaken. Följ alltid din optikers anvisningar om förvaring och rengöring av dina kontaktlinser.

Är röda ögon farliga?

Generellt sett utgör röda ögon inget hot mot din hälsa om de inte har andra medföljande symtom. Ofta är ögonen bara torra. Att tillfälligt avstå från alkohol, få mer sömn, dricka regelbundet vatten och speciella ögondroppar kan hjälpa. Om du trots dessa åtgärder lider av röda ögon och märker allvarlig smärta eller vätskor, bör du omedelbart uppsöka din ögonläkare.

 


 

Läs mer

Vill du lära dig mer om ämnen som gråstarroperation or svullna ögonlock? Läs mer om dem i Lentiamo-guiden på ögonsjukdomar.