Kontakta oss info@lentiamo.se eller: 020 78 76 41

020 78 76 41

Beställ även via telefon:
(Mån-fre 8:30-14:00)

Logga in

Svullna ögonlock: vilka är symptomen, orsakerna och behandlingsalternativen?

Puffy eyes

Har du någonsin vaknat upp med svullna ögon? Du är inte ensam. Var och en av oss har förmodligen märkt att vi har klibbiga, röda ögon när vi vaknar och troligen inte tänkt så mycket på det. Men vad är det egentligen som orsakar svullna ögonlock? Och när ska du gå till doktorn?

Vad orsakar svullna ögonlock?

Svullna ögonlock kan orsakas av olika saker. Ofta är de ofarliga och kan behandlas med huskurer, men vissa orsaker till svullna ögonlock kräver ett besök hos ögonläkaren.

Om du ofta drabbas av svullna ögonlock rekommenderar vi att du går till botten med varför det uppstår. Här är några frågor som du kan ställa dig själv:

Använder jag ny kosmetika eller ögonmakeup?

  • Använder jag ny kosmetika eller ögonmakeup?
  • Bär jag mina kontaktlinser för ofta och för länge?
  • Är mina ögon mycket torra, kanske på grund av att jag har arbetat länge vid en dator?
  • Kan det vara en bieffekt av mediciner eller något hormonellt?
  • Är min kost ohälsosam eller är maten jag ätit för salt?

Vissa personer påverkas sällan eller inte alls av dessa utlösare. Om så är fallet kan orsaken vara sömnbrist eller ökad alkoholkonsumtion föregående kväll. En förkylning eller allergi samt torr luft kan också orsaka svullna ögon.

Vilka är de olika typerna av svullna ögonlock?

Du kan drabbas av ögonlocksinflammation, som orsakas av igensatta körtlar. Nedan görs en distinktion mellan stye (vagel), chalazion (kronisk vagel) och inflammation i ögonlocksranden. Dessa förekommer ofta bara på ett öga åt gången.

  • En stye, även kallad vagel och hordeolum, är en bakteriell infektion i ögonlocksranden. En stye leder till en ansamling av pus, som kan uppstå på övre eller nedre ögonlocket.

Eyelid with stye

  • En kronisk vagel, kallas också chalazion och orsakas av tilltäppta körtlar i ögonlockets kant. En knöl utvecklas, som kan bli stor som en ärta.

Eyelid with chalazion

  • Inflammation i ögonlocksranden, även känd som blefarit, orsakas av att sekret samlas upp i körtlar i ögonlocksranden.

Eye margin inflammation

Ett svullet ögonlock kan också orsakas av en olycka eller ett så kallat "svart öga", som avtar efter några dagar.

Kan jag bära kontaktlinser med svullna ögonlock?

Det rekommenderas att undvika att bära kontaktlinser vid svullna ögon. Särskilt om du lider av någon av ovanstående typer av inflammation bör kontaktlinser inte användas under några omständigheter.

Hjälper det mot svullna ögonlock att bära glasögon?

Om du har svullna ögonlock rekommenderas att bära glasögon för att lindra dina ögon. Dessutom skyddar glasögon dina ögon från yttre påverkan, t.ex. pollen.

Om du lider av hösnuva rekommenderar vi att du bär välsittande solglasögon, särskilt om du vistas utomhus.

Vilka är symptomen på svullna ögonlock?

Ett svullet öga åtföljs ofta av olika symtom. Dessa symtom indikerar orsaken till det svullna ögat. Ofta försvinner symtomen efter en kort tid, men om du drabbas ofta eller om svullnaden kvarstår i flera timmar bör du kontakta en ögonläkare.

Ofta lider personer med svullna ögon av klibbiga ögon, upplever klåda eller har en känsla av brännande ögon. En del har blivit mer ljuskänsliga till följd av detta, och beroende på hur svullet ögonlocket är kan detta påverka synen. Bindehinnan kan vara röd och det kan bildas flingor på ögonlocken.

Vid en stye uppstår ofta tryckkänsliga ögonlock och smärta. Det kan kännas som om det finns ett sandkorn i ögat. En kronisk vagel däremot är smärtfri men man kan känna det ökade trycket från de svullna ögonlocken.

Vid ögonlocksinflammation är ögonlocken ofta klibbiga och röda, plus att du kan få andra symtom som lätt vattniga och känsliga ögon.

Vilka är behandlingsalternativen för svullna ögonlock?

Den bästa behandlingen för svullna ögonlock beror på orsaken. I vilket fall som helst är det lämpligt att inte anstränga ögonen ännu mer. Därför bör kontaktlinsbärare avstå från att bära kontaktlinser tills vidare. Du bör också vara försiktig med kosmetika och ögonmakeup. Det är bäst att undvika dem helt och hållet så att ingen ytterligare irritation utvecklas.

Om dina ögonlock bara är lätt svullna eller om du redan vet orsaken kan du behandla svullna ögonlock med huskurer. Ett svalt kompress hjälper ofta till att minska svullnaden. Det är också mycket viktigt att dricka mycket vätska så att lymfedräneringssystemet fungerar som det ska.

Men om du inte märker någon förbättring eller om du känner smärta och lider av extremt röda ögon, bör du uppsöka en läkare. Beroende på orsaken kan de skriva ut ytterligare läkemedel. Om du till exempel lider av en allergi förskrivs ofta antihistaminer eller andra mediciner. Fuktgivande ögondroppar hjälper också till att lindra symptomen.

Behandling av en stye/vagel

Vid en stye ges också medicinering, till exempel i form av en ögonsalva, som förhindrar att bakterieinfektionen sprids. I de flesta fall går svullnaden ner av sig själv efter några dagar. Vid kraftig smärta eller tryckkänsla kan ögonläkaren vidta ytterligare åtgärder mot ansamling av vätska.

Behandling av en kronisk vagel

En kronisk vagel försvinner vanligtvis av sig själv. För att snabbare få bort sekretstockningen hjälper ofta varma kompresser eller ögonlocksmassage. I vissa fall, ofta av estetiska skäl, kan en kronisk vagel avlägsnas med ett mindre kirurgiskt ingrepp.

Behandling av ögonlocksinflammation

Vid ögonlocksinflammation är det viktigt att se till att hygienen är god och att ögonlocksinflammationen rengörs ordentligt. Varma kompresser kan öppna de tilltäppta körtlarna igen. Din optiker ger dig gärna råd.

Vad kan jag göra för att förebygga svullna ögonlock?

Ta väl hand om dina ögon genom att tillämpa god ögonhygien, särskilt om du bär kontaktlinser. Tvätta alltid händerna innan du rör vid ögonen. En hälsosam livsstil och ett stärkt immunförsvar kan också bidra till att förebygga svullna ögon.

Om du regelbundet lider av svullna ögonlock är det lämpligt att konsultera en ögonläkare.

 


 

Läs mer

Vill du veta mer? Kolla in Lentiamo-guiden på ögonsjukdomar: en komplett guide för att läsa om ämnen som röda ögon till ögonmigrän.