Sommar solglasögon försäljning!

Logga in

Rengöra glasögon - ta bort repor

En person med ett par repade glasögon

Ett par glasögon som är repade kan vara en orsak till en handfull problem. En repa på glaset kan påverka både utseendet och funktionaliteten på dina glasögon

Det finns många huskurer som hävdar att de kan återställa repade glasögon. Dessa huskurer gör dessvärre ofta mer skada än nytta. Finns det då ett pålitligt sätt att ta bort repor från dina glasögon?

Nedan avslöjar vi några av de mest populära metoderna för att ta bort repor på egen hand. Vi förklarar varför de verkar fungera och varför vi inte rekommenderar att du provar dem. Du hittar även några användbara tips om hur du kan förebygga repor på dina glasögon.

Undvik repor på dina glasögon

Först och främst är det viktigt att förstå grunderna för glaset på dina glasögon. Solglasögon och glasögonlinser kan vara tillverkade av olika material. De är vanligtvis färdiga med linsbeläggningar för att polarisera dem, minska bländning och reflektioner, blockera UV-strålar, förhindra små repor med mera. Med tiden och utan rätt skötsel är dessa beläggningar känsliga för skador.

De flesta metoder för att ta bort repor sliter på glasets beläggning. Reporna kanske är borta, men i själva verket har de kritiska delarna av linserna slitits bort. Ojämn borttagning av beläggningar kan också reflektera ljus och påverka synen.

Vill du veta hur du rengör dina glasögon för att undvika repor?

Läs vår guide för att lära dig hur du rengör glasögon och solglasögon på rätt sätt hemma.

Såhär rengör du dina glasögon

Olika metoder för att reparera repor på glasögon

Två bilder av glasögon och solglasögon med repade glas.

Även om vi inte rekommenderar att du testar dessa metoder, är det viktigt att känna till flera huskurer som verkar kunna åtgärda repade glas. Kom ihåg: dessa metoder kan ge tillfällig lindring men orsakar i slutändan mer skada i det långa loppet.

Allt som tar bort beläggningen på glaset kan minska utseendet på repor men kan leda till andra problem. Läs vidare för mer information om metoder för att ta bort repor med tandkräm, bakpulver, vax, glasetsning och solkräm.

 
Tandkrämstub och glasögon med stålram på neutral bakgrund

Kan tandkräm ta bort repor från dina glasögon?

Tandkräm är lättillgängligt och billigt. Tandkräm har dock ofta en grynig konsistens eller innehåller ingredienser som skadar glaset och tar bort deras skyddande skikt. När du använder tandkräm på dina glasögon kan reporna tyckas försvinna eftersom det repade skiktet poleras bort och avslöjar ett jämnare skikt undertill.

Glasögon tillsammans med bakpulver på neutral bakgrund

Kan bakpulver reparera repor på glasögon eller solglasögon?

Bakpulver är en annan produkt som många tror är lämplig för att polera glas och ta bort repor. Liksom många tandkrämer har bakpulver en slipande konsistens som kan leda till ytterligare skador. Den kan fånga upp och flytta damm, smuts och andra partiklar över linsen vilket resulterar i fler repor. Vissa tror också att den kemiska reaktionen i vissa fall även kan förvränga linser.

En burk med vitt vax på neutral bakgrund

Fungerar det att använda vax för att ta bort repor på glasögon?

Vax gör det svårare att se genom glas på grund av dess ogenomskinliga eller mjölkaktiga egenskaper. Vax är tjockt och inte en specialiserad glasögonbeläggning. På grund av sitt utseende kan det bli svårt att se och reporna framträder ännu tydligare om man fyller reporna med vax.

Ett par repade glasögon med trådbågar på neutral bakgrund

Kan glasetsningsprodukter förbättra repade glasögon?

Använd aldrig glasetsningsprodukter på plast- eller glaslinser för att ta bort repor. Glasetsningscremer är utformade för att skapa mikrorepor på glasprodukter, vilket ger ett grumligt eller ett "frostat" utseende. På plastlinser tar glasetsningsprodukter snabbt och ojämnt bort linsbeläggningar och avslöjar den obehandlade linsen därunder.

Solkräm på neutral bakgrund

Kan man använda solkräm för att ta bort repor från solglasögon?

Solkräm och andra gör-det-själv-grejer kan skada solglasögonens mörka färg och beläggningar som skyddar mot UV-strålar. När dessa behandlingar skadas kan linserna verka grumliga, suddiga eller oskarpa, oavsett hur väl du rengör dem.

Hur man tar bort repor från glasögon

Alla metoder för att avlägsna repor riskerat att förstöra känsliga linsbeläggningar eller förvärra reporna. Det enda sättet att ta bort repor från glasögon på ett korrekt sätt är att byta ut glaset eller skaffa nya glasögon helt och hållet. This ensures you can reap all the benefits of your spectacles or sunglasses. 

Varför det är viktigt att åtgärda repade glasögon

Kom ihåg att det är viktigt att byta ut repade linser när synen påverkas. Generellt sätt gör en liten repa ingen skada. Flera eller större repor kan däremot begränsa ditt synfält och leda till ögonspänning eller huvudvärk. Repor sprider ljuset vilket kan leda till oönskade reflektioner och ögonirritation. Detta är särskilt farligt vid körning på natten.

Vårt tips: Glaslinser är mer reptåliga än plastlinser (polykarbonat). De är hårdare och inte lika benägna att bli repade. Glaslinser är dock tyngre än moderna polykarbonatlinser. Din ögonläkare kan hjälpa dig att välja rätt lins för dig.

Tips för att undvika repade glasögon

  • Se till att dina glasögon sitter bra och inte glider av. På så sätt undviker du onödiga stötar.
  • Använd en hård, skyddande glasögonfodral med ett mjukt innerfoder när du inte har glasögonen på dig.
  • Ta tag i glasögonen vid tinningen för att minska risken för oavsiktliga repor.
  • Börja med en grundläggande rengöringsrutiner. och använd en mjuk mikrofiberduk och mild tvål eller en specialiserad rengöringslösning för linser.
  • Användkontaktlinser när du idrottar eller deltar i aktiviteter där glasögonen kan falla av.

Var extra försiktig när du rengör glasögonbågar. Vissa rengöringsmedel eller verktyg kan skada glaset om de inte används på rätt sätt.

Vanliga frågor om repade glasögon

Tar polering av glasögon bort repor?

Nej, att polera glasögon med en trasa eller ett reparationsset för glasögon tar inte bort repor. Linserna kan rengöras men reporna kan inte åtgärdas.

Kan man slipa bort repor på glasögon?

Nej, att slipa eller slipa bort repor på glasögon tar bara bort linsbeläggningen, vilket kan leda till andra problem.

Ska du köpa nya glasögon om linserna är repade?

Det beror på. Om dina linser orsakar synstörningar, hindrar dig från att se eller orsakar huvudvärk bör du överväga att köpa nya glasögon.

Avslutande ord från Lentiamo

Som du har lärt dig är det nästan möjligt att ta bort repor från linser, men inte utan att skada andra delar av glasögonen. Tänk på riskerna med att försöka ta bort repor hemma. Våra experter på Lentiamo rekommenderar att du överväger nya linser om reporna stör din syn.

Och naturligtvis kan du alltid kontakta din ögonläkare om du har några frågor om linsalternativ som är specifika för dina ögon.