Logga in

Hur man rengör glasögon och solglasögon

Dina glasögon har sett allt. Damm, smuts, olja, fett och mer än så. Vi vet att en liten fläck på dina glasögon kan ha stor inverkan på din syn. Även om det inte finns något idiotsäkert sätt att bli av med smutsen för gott har vi några experttrick för att hålla dina glasögon rena och din syn klar.   

Det är viktigt att komma ihåg att regelbunden och korrekt skötsel av dina glasögon och solglasögon inte bara hjälper dig att se bättre, det kan också förlänga livslängden på dina bågar och linser. Följ vår steg-för-steg-guide om hur du rengör dina glasögon för att se hur det går till. 

Det bästa sättet att rengöra dina glasögon

 1.  Tvätta händerna! Det är viktigt att använda tvål och vatten för att få bort alla naturliga oljor och smutspartiklar på händerna som kan kladda eller repa linserna. Detta säkerställer också att bakterier eller virus inte överförs från händerna till glasögonen (och ansiktet!) under rengöringsprocessen.
   
 2. Ta försiktigt bort damm och smuts. Se till att hålla glasögonen eller solglasögonen vid skalmarna när du rengör dem. Större partiklar som sand eller smuts kan tryckas in mellan linsen och ramen och vara svårare att ta bort. Spola ut de större bitarna med vatten innan du fortsätter. En tandborste med mjuk borst kan också användas mellan bågarna och gångjärnen.

 3. Tvätta med tvål och vatten. Låt kranen rinna och skölj glasen med ljummet vatten. Använd endast skonsamma flytande tvålar eller sprayer som är särskilt utformade för rengöring av glas - undvik tvålar med fuktighetskräm eller lotion eftersom de kan dra till sig mer irriterande fett. 
   
 4. Torka och prova! Torka försiktigt linser och bågar med en ren mikrofiberduk eller en annan trasa som är särskilt avsedd för glasögon. Använd aldrig ett grovt eller smutsigt tyg eftersom det kan repa linsernas yta. När de är torra kan du prova dem och se hur de ser ut! Kom ihåg: skjortor, byxor, pappershanddukar och toalettpapper är inte lämpliga rengöringstillbehör eftersom de kan repa dina linser.

Hur du rengör dina glasögonlinser

Rengöring av dina glasögonlinser är en känslig process. Det är uppenbart att stora smutsbitar kan repa linsernas beläggning, men mindre partiklar som damm kan göra lika stor skada. Sköljning med vatten är det bästa sättet att bli av med dessa besvärliga bitar. Gnugga försiktigt linserna med tvål mellan fingrarna under rinnande vatten för att avlägsna oljor och smuts. Skölj och torka noggrant för att förhindra att linserna blir strimliga.

Hur du rengör dina glasögonbågar

Även om du kanske fokuserar på att rengöra dina linser, glöm inte bågarna! Om dina glasögon har en plastbåge kan du rengöra dem med vanlig diskmedel och vatten. Det är viktigt att rengöra näsdubbarna och längs armarna - smuts och avlagringar älskar att gömma sig i sprickor som är lätta att missa.

Vanligaste frågorna

Den bästa glasrengöraren är ofta den enklaste. Undvik dessa vanliga misstag för att se till att dina glasögon håller sig som nya längre och undvik skador.   

Kan du använda våtservetter med alkohol för att rengöra dina glasögon?

Svaret: Nej! Även om det kan verka som en snabb lösning kan alkohol eller aggressiva rengöringsmedel som innehåller aceton, metanol, ammoniak eller andra lösningsmedel skada bågarna och den känsliga linsbeläggningen. 

Vilken rengöringsduk ska jag använda?

Den bästa rengöringsduken för glasögon är en ren mikrofiberduk. Den kan användas för att ta bort oönskade rester och andra partiklar på ett ögonblick. Mikrofiberdukar är det bästa att torka glasögon med efter tvätt. 

Hur du rengör dina glasögon utan spray

Kanske har du fått slut på glasögonspray eller bara sprungit ut ur huset utan den. Oroa dig inte - med mild tvål och vatten kan du få bort fläckarna från dina glasögon. Observera: Använd vatten om du inte har spray! Utan fukt kan en mikrofiberduk omfördela fettet över dina linser. Motstå suget efter att använda saliv eftersom det inte rengör dina glasögon och kan göra dem smutsigare.

Hur ofta ska du rengöra dina glasögon?

Rengör dina glasögon vid behov. Svett, fingeravtryck, tårar, sminkrester och annat skräp kan snabbt samlas på glasögonen. Om du rengör dina glasögon på rätt sätt ser du bättre och bevarar dina pålitliga glasögon.  

Ska du rengöra ditt glasögonfodral?  

Att använda ett glasögonfodral eller en påse är det bästa sättet att hålla dina glasögon och solglasögon rena och skadefria. Placera alltid glasögonen med linserna uppåt i fodralet och se till att det inte finns någon smuts inuti. Var noga med att aldrig placera linserna på en hård yta eftersom det kan leda till repor. 

Om du tyckte att den här guiden var intressant, kanske du också gillar de här: 

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

  Inga frågor

  *Obligatoriska fält

  Bästsäljande produkter