020 78 76 41

Beställ även via telefon:
(Mån-fre 8:30-14:00)

Logga in

Linsmaterial till solglasögon

solglasögon linsmaterial

Materialet i dina solglasögon är en viktig del som du bör överväga när du handlar solglasögon. Det kommer inte bara att avgöra linsens motstånd, men den ger dig också bättre syn.

Detta är vad du behöver veta:

  • Glas linser har en oöverträffande kvalite, men kommer att vara mest dyrt material för dina solglasögon. Glas är också tyngre och kommer att krossas om den är bruten. Även om glaslinser är kvalitetsmässigt det bästa valet är de ej lämpliga för alla aktiviteter.
  • CR39 (Plast) är tunnare, billigare och väger hälften så mycket som glas. Idag använts materialet bland annat för solglasögon och allmänt bruk. CR39 erbjuder mycket bra optisk prestanda även för hög receptbelagda. Dessutom har den ett bra skydd mot repa på grund av ett hårt lager.
  • Polykarbonatlins på solglasögon är lättare, även om detta material inte ger den exceptionella optik av glaslinser. Polykarbonat är upp till 10 gånger mer slagstarkare än plast eller glasögon och det ger 100% skydd mot solens skadliga UV-strålar.
  • Vi rekommenderar dig att håll dig borta från akryllinser, om du inte är beredda att köpa nya ganska ofta. De är minst hållbara och optiskt klar. Utöver det, när de utsätts för värme tenderar de att varpa. Akryl är känt för att vara överkomligt, men det degenererar också snabbt.
  CR-39 Polykarbonat Glas
Optisk kvalitet Bra Bra Mycket bra
Vikt Standard Lätt Ganska tungt
Tjocklek Standard Tunn Tjocklek
UV skydd Mycket bra Mycket bra Mycket bra
Skydd mot repa Bra Mycket bra Mycket bra
Stöttålig Kan splittras Splittras inte Splittras
Pris Inte dyrt Standard Ganska dyrt

Så vilket linsmaterial är bäst för solglasögon?

CR-39 lenses

Generellt, om du letar efter solglasögon som du kan bära varje dag för olika aktiviteter, CR-39 linser är ett perfekt val för dig.

Även om CR-39-linser fortfarande kan splittras när tillräckligt med kraft appliceras, är de mycket mer slagtåliga än glaslinser. Hittills är plastlinser fortfarande mycket populära och används ofta av många människor runt om i världen. Den främsta fördelen med att använda plastlinser idag är att de är det billigaste linsmaterialet som är tillgängligt.

Polykarbonatlinser

Om du vill använda dina solglasögon, främst av sportskäl, du bör undvika CR-39 och glaslinser eftersom de inte är spridda och därför inte rekommenderas för aktiv sport. I stället bör du välja Polykarbonatlinser eftersom de består av anmärkningsvärt stark plast som väger minst och är mest slagtålig. Detta gör materialet till ett perfekt val för robusta solglasögon.

Glas linser

Om klarhet och motverkande av repa är i fokus för dig, Tänk på vad ordet „solglasögon“ ursprungligen innebar – rätt, linser gjorda av glas. Varför? Hittills har det inte förekommit några andra material som har kunnat matcha glaslinser när det gäller tydlighet, motverkande av repa och förmåga att motstå extrema temperaturer. Glasögon splittras dock mycket mer farligt än plastlinser. Dessutom kan de endast monteras i full ramade glasögonramar. Därför begränsar glaslinser ramarna av ramar som du kan välja mellan. Sist men inte minst, människor som har känsliga näsor ät det inte bra med tunga glasögon.

Läs mer

Stil råd och tips för att välja rätt solglasögon