020 78 76 41

Beställ även via telefon:
(Mån-fre 8:30-14:00)

Logga in

Solglasögon och färgen på glaset

Choosing the right sunglasses lens colour

Här är anledningarna till varför solglasögonens färg på glaset har en betydelse

Förutom att förbättra ditt utseende skall glaset på dina solglasögon fungera som en sköld som skyddar dig från UV-strålar. Nedan kan du ta reda på vilken färg som passar olika situationer.

Vad är UV-strålning och varför ska dina solglasögon skydda dina ögon från dem?

UV-strålar är också kända som ultraviolett strålning, en typ av elektromagnetisk strålning, som främst är ansvariga för solbrännskador. Det är ingen hemlighet att överdriven UV-strålningsexponering kan orsaka flera problem för dina ögon: allvarliga brännskador eller till och med cancer. UV-strålning på sommaren är farlig för oss, men var medveten om att det ljus som reflekteras av snö är ännu starkare än solens strålar vid havet på sommaren.

Vad ska du titta efter när du köper solglasögon?

Leta efter ett par solglasögon som blockerar minst 99% av UVB-strålarna och minst 95% av UVA-strålarna. Se till att du kontrollera reptåligheten av linserna om du vill ha dem i mer än en säsong. Kom ihåg att polariserade glasögon ger överlägsen solskydd och med gummi på armarna gör dem lättare att bära.

Så vilken är den rätta färgen på glaset på dina solglasögon?

Färgen på glaset som du väljer, beror på vilken användning som du har av solglasögonen samt under vilken väderförhållanden, till exempel, om du spenderar din tid på havet eller på bergen.

Men en sak att tänka på är att färgen på glaset som sitter på solglasögonen inte har något att göra med den mängd skydd som solglasögonen erbjuder.

 

Grå färg på glaset

Grå färg på glaset

Grå färg på glaset ger minskad ljusstyrka som är bra för dina ögon, utan att påverka kontrast eller snedvrida färger.

 

Mörk grön glas

Mörk grön glas

Samma sak gäller Mörk grön glas, som är idealiska för körning. Det beror på att grå och grönt glas inte ger en förändrad färguppfattning. Intressant nog, Denna funktion är även till hjälp när du lider av en synnedgång som hypermetropi.

Röda och oranga glas

Röda och oranga glas

Om du gillar sport och älskar snö, borde du definitivt välja röd orange eftersom de färgerna blockerar det blå ljuset, vilket blir mycket starkt på vintern, särskilt på soliga dagar. Färgerna har en avslappnande effekt på ögonen och används för permanent optisk korrigering av synen.

Bruna glas

Bruna glas

Bruna glas har samma fördelar som röda och orange. Plus, de är särskilt användbara eftersom brunt är den föredragna färgen av dem som lider av myopi.

Gulfärgade glas

Gulfärgade glas

Gulfärgade glas är mycket populära hos jägare, som dra nytta av kontrast när man tittar på mål mot himlen, speciellt under starka ljusförhållanden. dock, Dessa typer av linser är farliga och till och med olagliga i vägtrafiken eller i någon annan verksamhet som kräver färgigenkänning.

Lila glas

Lila glas

Om ditt jobb eller hobbies inkluderar många utomhusaktiviteter, bör du välja Lila glas.

Koppar färgade glas

Koppar färgade glas

Koppar färgade solglasögon kommer att accentuera kontrasten mellan himmel eller gräs mot en golfboll.

Blå glas

Blå glas

Blå och grön solglasögon kommer att förbättra kontrasten med en gul tennisboll. Blå linser ger i synnerhet en bättre skillnad mellan vitt och svart och de rekommenderas för personer som lider av myopi.

Läs mera

Styling råd och tips för att välja rätt solglasögon

Find out what your face shape is

Ta reda på vilken ansiktsform du har

Classic, timeless sunglasses shapes and frames

Klassiska, tidlösa solglasögon former och bågar

Why kids need to wear sunglasses

Varför barn behöver bära solglasögon