Njut av fri frakt till 28 maj - gäller alla beställningar av kontaktlinser, solglasögon och glasögon!

Logga in

Hur du vet om Ray-Ban-solglasögonen är förfalskade -
en detaljerad guide i fem steg

Snygga, moderna, populära – Solglasögon från Ray-Ban är eftertraktade 2019.

Så länge de är äkta.

Men många frågar sig: Hur kan man urskilja äkta Ray-Bans från förfalskade?

Vår webbutik garanterar att solglasögonen är äkta genom certifieringen från Ray-Ban. Men om du vill kolla dina Ray-Bans hemma, så kan denna guide hjälpa dig med hur du urskiljer äkta Ray-Bans från falska.

1) Kolla om förpackningen är komplett

Låda, fodral, microfiberduk och ett informationshäfte – allt detta ska ingå i en förpackning med äkta Ray-Ban. Även om en enda del fattas är det (högst troligtvis) en förfalskad produkt. Hursomhelst, även om allt är med ska du ändå vara försiktig. Du kan avgöra om det är en förfalskning genom att kolla efter fler detaljer:

Ray-ban Ovan bild visar hur en förpackning med äkta Ray-Ban's ser ut. Genom att kolla flera detaljer, kan du avgöra om glasögonen är äkta eller förfalskade:
 • Loggan på framsidan av lådan från en förfalskad vara är tryckt i dålig kvalitet, och lossnar om du drar med ett finger över.
 • På en förfalskad produkt finns det ingen etikett på sidan av lådan med information om tillverkaren och solglasögonens modell.
 • Det finns ingen logga på fodralet för förfalskade solglasögon. På loggan för äkta Ray-Bans ska det stå: 100 % UV Protection – Ray Ban – Sunglasses By Luxottica (eller liknande).
 • Det finns inte heller någon logga på mikrofiberduken hos förfalskade produkter – alla äkta solglasögon har en röd Ray-Ban logga här.

2. Kolla bågarna

Frame check 1

Kolla efter olika detaljer på dem. Det skall finnas en kod på den vänstra innersidan av bågarna, som identifierar numret och färgen på glasögonmodellen. Koden börjar alltid med bokstäverna RB och fyra siffror, följt av ytterligare siffror och bokstäver.

Frame check 2

När det kommer till bågarnas högra innersida, kolla efter frasen “Made in Italy” eller “Hand Made in Italy”, eller efter bokstäverna CE (vilka dock inte finns på alla modeller). Om du köper receptbelagda Ray-Ban glasögon, kommer enbart en logga att finnas på bågarnas högra innersida. 

Originalsolglasögon från Ray-Ban har följande information:

 • Modellserie. (t.ex. RB 4246 på insidan av den vänstra armen)
 • Modellnummer (t.ex. RB 4246 990 51)
 • Linsernas bredd och näsbryggans längd [vilka ska överensstämma med näsbryggans ingravering (t.ex. 51 □ 19)]
 • Kod för typ av linser (t.ex. 3N)

Ovan använda exempel var Ray-Ban Clubround RB 4246 990 51

130 mm Width

135 mm Temple length

50 mm Lens height
58 mm Lens width
14 mm Bridge width

3: Glöm inte glasen och nässadlarna

Frame check 1
Glasen, eller linserna, i äkta solglasögon bör ha en logga i glaset – nässtöden ska ha en påtryckt logga.
Frame check 1
Linserna har antingen en logga på den högra sidan (solglasögon) eller på den vänstra sidan (receptbelagda glasögon i plast).

4. Tänk på skyddet för dina ögon

Var noga och köp bara Ray-Ban glasögon från certifierade återförsäljare. Solglasögon som är väldigt billiga har ofta bara ett tvivelaktigt skydd mot strålning, och som till och med kan försämras med tiden.

Utan UV-filter, orsakar mörka linser att pupillerna vidgar sig, och därmed släpper in fler skadliga UV-strålar in i ögat än om du inte bar solglasögon alls. Resultatet kan bli en smärtsam inflammation i bindhinnan och hornhinnan.

category of UV filter for sunglasses

En sådan inflammation kännetecknas av röda, vattniga och brännande ögon, liksom smärta och stor känslighet mot bländande ljus. Dessa symptom utvecklas sex till åtta timmar efter att ögonen utsatts för solljuset. Men, vanligtvis innebär detta inte någon permanent skada.


5. Titta efter CE-märkningen

Efter flera årtionden kan UV-strålning skada ögonlinsen och bidra till grå starr. Denna sjukdom kommer smygande och leder till en oklar syn, och som en grå och bländande slöja över ögonen. Skadan kan inte gå tillbaka av sig själv, men däremot kan grå starr opereras.

Det är därför viktigt, innan ett köp görs, att kolla om glasögonen har en CE-märkning, vilket är obligatoriskt i Europa. Med denna märkning, indikerar tillverkaren att glasögonen har ett UV-skydd för ljus med en våglängd på upp till 380 nanometer. Skadligt ljus kan dock ha upp till 400 nanometer i våglängd. En ytterligare UV400– märkning upplyser om att all strålar upp till och med denna våglängd är blockerade.

Men tänk på att det finns två väldigt lika märkningar som representerar två helt olika saker. Den europeiska CE-märkningen (som indikerar en överensstämmelse med hälso-, säkerhets- och miljöskyddsstan­darder för produkter som säljs inom området för det europeiska ekonomiska samarbetet) och den kinesiska CE-märkningen (som står för “China Export” (Kina export), vilket innebär att produkten tillverkats i Kina) ser nästan identiska ut.

Source: ybw.com

Källa: ybw.com

Kom ihåg – Var aktsam och köp enbart Ray-Ban glasögon från certifierade återförsäljare. Och kom ihåg – när priset verkar vara för bra för att vara sant är det troligen en förfalskning. Vill du undvika risker? Köp Ray-Ban solglasögon i vår e-shop.

Gillar du den här artikeln? Dela med dina vänner.

Leonie är chef för innehållet på Lentiamo. Hon forskar på medicinskt innehåll, diskuterar komplexa frågor med våra optiker och skapar pedagogiska texter för vår blogg, ordlista och olika guider. Hennes specialitet är att göra komplexa oftalmologiska frågor begripliga.

Kommentarer

 • Sebastian

  Hej, Tack för en mycket bra artikel. På vissa produkter kan man hitta en säkerhetsetikett med hologram, så som här www.hologram.intrycko.se Har inte Ray-Ban sådana?

  Svara
  • Klára Kvičerová Lentiamo.se

   Hej Sebastian!

   Tack för att du tog kontakt. Vissa RayBan solglässes har säkerhetsetikett men inte alla. Även när de alla kommer från RayBan ursprungliga tillverkaren.

   Med vänliga häslningar, Klara, Lentiamo.se Kundservice

   Svara
 • Maria

  Hej! Vad innebär märkningen ´´T´´där det normalt står– made in...?

  Svara
  • Klára Kvičerová Lentiamo.se

   Hej Maria!

   T är förkortning av namnet på fabriken.

   Med vänliga häsningar, Klara, Kundservice Lentiamo.se

   Svara
 • Henry Rosefield Lentiamo.se

  Hej Björn W.

  BL står för Bausch & Lomb som skapade märket Ray-Ban år 1936. Med vänliga hälsningar, Henry, Lentiamo kundservice

  Svara
 • Björn W.

  Hur är det med ingravering i ena glaset (RB) jag har ett par rayban med ingraveringen (BL) är de äkta och vad står då BL för?

  Svara
  • Bengt

   Bausch & Lomb kontaktades 1929 av en löjtnant John MacCreaday som under en flygning reagerat på det solljus som han utsatts för och ville att Bausch & Lomb skulle ta fram en glasögonmodell som skyddade mot solljuset. Arbetet ledde fram till [1] de så kallade Anti-Glare linserna som filtrerade ljus i vissa våglängder. 1936 sattes dessa linser i ett par plastbågar och Ray-Ban lanserades som ett varumärke under Bausch & Lomb. Bausch & Lomb sålde Ray-Ban till det italienska företaget Luxottica 1999.[1]

   Svara
  • Henry Rosefield Lentiamo.se

   Hej Björn,

   Tack för att du kontaktar oss. BL står för Bausch & Lomb som skapade märket Ray-Ban år 1936. Sedan skapades en rad populära Wayfare och Pilot kollektion av solglasögon. Med vänliga hälsningar, Henry, Lentiamo kundservice

   Svara

*Obligatoriska fält

Bästsäljande produkter