Trustpilot 4.6/5.0

Logga in

Polariserade vs Speglade solglasögon

The view through polarised sunglasses

Polariserade solglasögon. Alla har hört talas om dem men ingen vet verkligen vad de gör eller hur de fungerar. Inte konstigt att våra kunder fortsätter att ställa frågor som „är polariserade linser bättre för mina ögon?“, och „ser polariserade solglasögon annorlunda ut än konventionella?“

Detsamma gäller speglade solglasögon. Överallt på gatorna ser vi fashionistas med speglar på ögonen, men vi vet inte exakt om linserna erbjuder andra fördelar utöver deras stilfaktor. 

Vill du lära känna fördelarna med polariserade och speglade linser? Vi har gjort jämförelsen. 

Vilka är fördelarna med polariserade solglasögon?

Polariserade solglasögon ser ut som alla andra solglasögon från utsidan.

Men när du sätter på dem ser du omedelbart vad som är annorlunda om dessa linser: De har en speciell film som blockerar reflekterade horisontella ljusstrålar och gör att vertikalt ljus passerar till ögonen. Vertikalt ljus ger tydlighet och kontrast till omgivningen vilket resulterar i tydlig syn och ren färg.

Framför allt är glansbegränsning det mest synliga med polariserade linser. De blockerar effektivt starka bländningar och ytreflektioner, vilket blir särskilt tydligt när man tittar på vattnet.

Polarised sunglasses

Antireflexegenskaperna tränger igenom alla koncentrerade solstrålar som reflekteras från vattenytan, så att du kan se under vattenytan. Om vattnet är klart ser du sannolikt fisk och annat marint liv.

Hur fungerar polariserade linser?

När en polariserad lins tillverkas, appliceras en väsentlig kemisk substans. Detta ämne är laminerat i ett vertikalt mönster som omvandlar ljuset. Mönstret blockerar i sin tur det horisontella ljuset för att undvika bländning, liknar en slutare.

Vi ser bländning när ljusvågor slår på reflekterande ytor som en sjö, en snötäckt sluttning eller en glänsande bil. Ytan är horisontell, så ljuset reflekteras horisontellt. När vi bär polariserade solglasögon blinkar ytan genom att filtrera ut horisontella ljusvågor som inte passar genom det vertikala kemiska mönstret.

How do polarised lenses work?

Obs! Polariserade linser kan göra bilderna mörkare. Om bländningen elimineras kommer bildinformationen att bli mer synliga och färgglada och kan lindra ögonbelastningen. 

Hur vet jag om mina solglasögon är polariserade?

Om du vill veta om dina solglasögon är polariserade, kan du ta reda på det i tre enkla steg.

  1. Vänd datorns skärm till sin ljusaste inställning och öppna en vit skärm.
  2. Sätt på dina solglasögon.
  3. Luta huvudet 60 grader åt vänster eller höger. Om solglasögonen är polariserad kommer skärmen att bli svart på grund av att antirefleksegenskaperna avbryter varandra.

Om en sida inte fungerar kan du försöka luta huvudet mot andra sidan. Om det inte fungerar, så är solglasögonen inte polariserad. 

Vilka är fördelarna med speglade solglasögon?

Speglade solglasögon skiljer sig från normalt tonade eller polariserade solglasögon i deras prestanda och utseende. Men precis som polariserade linser erbjuder speglade nyanser ett utmärkt ögonskydd förhindrar dina ögon från ansträngning att se.

De spegelbelagda linserna, även kallade flashbeläggningar, begränsar mängden ljus som kommer in i dina ögon vilket gör att du känner dig bekvämare.

Mirrored sunglasses
Speglade solglasögon


Speglar är mycket reflekterande beläggningar som appliceras på framsidan av solglasögon för att minska mängden ljus som kommer in i ögat. Detta gör dem speciellt fördelaktiga för aktiviteter i mycket ljusa förhållanden, till exempel skidåkning på en solig dag. Solglasögon med spegla linser har också en beläggning som gör dem mer resistenta. Å andra sidan har de risk för färgförfalskning.

Hur fungerar speglade linser?

Speglat glas använder både traditionell färgning och en speciell reflekterande optisk beläggning som kallas spegelbeläggning. Denna beläggning minskar mängden ljus som passerar genom linserna 10–60%.

Speglade linser använder vanligtvis flera olika beläggningar och används tillsammans med andra antireflekterande beläggningar. En liten reflekterande film av metall deponeras vanligen först, och sedan används andra plastbeläggningar för att skydda den och minska glans, vilket ger en spegelliknande finish.

Och vad sägs om anti-reflekterande beläggning?

En annan term som ofta förekommer i samband med speglade solglasögon är den av „antireflektiva linser“, som ställer frågan: "Är inte andra linser reflekterande?”

På framsidan av linsen är de. När du bär solglasögon stoppas reflektionerna huvudsakligen av färgskärmen på linsens framsida. Det är dock på baksidan av linsen där du behöver lite hjälp från en anti-reflekterande beläggning (AR). AR reducerar det ljus som reflekteras från solglasögonets baksida. Annars kommer ljuset att studsa tillbaka i dina ögon och störa din syn.

Med en AR på solglasögon får du extra komfort och tydlighet genom att minska suddiga bilder på linsens baksida.1

Redo att hitta din nya favorittillbehör?Källa:

1Zeiss