Bli stjärnan på sommarens festivaler med färgade kontaktlinser. Rabatter inuti 👉

Logga in

De bästa fiskeglasögonen 2024

Jakub Odcházel, DiS.

Medicinskt granskad av Jakub Odcházel, DiS., Chefsoptiker, den 2023-04-27. Skriven av Lentiamo

Innehåll

Från utrustningen i din fiskelåda till betet på din lina. Fiskeutrustning kan påverka din fångst för dagen. Kom ihåg att en utav den viktigaste utrustningen är ett par bra fiskeglasögon.

Oavsett om du letar efter solglasögon för karpfiske eller undrar vilken färg på glaset som är bäst för flygfiske så har vi koll på det. I den här guiden utforskar vi solglasögon för fiske och lyfter fram de bästa universella linserna för fiske, samt de bästa solglasögonen för grunt vatten, havsfiske och kustfiske.

Hitta Lentiamos bästa rekommendationer och läs några vanliga frågor. Låt oss dyka in!

Bästa glasögonen för fiske

en person som anglasögon och fiskar

De bästa glasögonen för fiske ska ge skydd mot skadliga UV-strålar, minska bländning och förbättra sikten på vattnet. Visste du att olika linser fungerar bättre än andra under vissa förhållanden? Läs om egenskaperna hos olika linsfärger och linstyper för att förstå vilket par som är rätt för dina behov. Hitta de bästa polariserade solglasögonen och icke polariserade linserna i vår guide.

De universiella: gråa linser

Smith HOOKSHOT 807 6N 62

Grå linser är ett bra universellt val för fiske, då de effektivt dämpar starkt ljus fungerar de bra på öppet vatten och överallt där bländande ljus och reflexer studsar mot ytor. Den gråa färgen bevarar dessutom exakta färger för en mer naturlig synupplevelse.

Grå är bland de mörkaste linsfärgerna som finns, vilket innebär att de kanske inte är det bästa alternativet för mörka morgnar eller kvällar. De bästa polariserade solglasögonen för fiske kan också erbjuda bra skydd mot stark bländning.

Den här mångsidiga glasfärgen är lämplig för en mängd olika väderförhållanden. Skydda dina ögon och minska tröttheten i ögonen på soliga eller mulna dagar med grå linser.


Bäst för grunda vatten: Bruna eller bärnstensfärgade linser

Oakley Sylas OO 9448 26 57

Bruna linser är bra för att öka kontrasten och förbättra djupseendet. Av den anledningen är bruna linser idealiska för kustfiske eller fiske på grunt vatten. De ger den nödvändiga kontrasten mellan sandiga eller leriga bottnar och fiskar som är svåra att se. Eftersom de har högre ljusgenomsläpplighet är bruna och bärnstensfärgade linser också utmärkta för svagt ljus eller molniga förhållanden. Tyvärr kan deras varmare nyans förvränga vissa färger.

Alla erfarna sportfiskare vet att polariserade solglasögon bör övervägas även för fiske på grunt vatten. Polariserade linser minskar bländningen på vattenytan och gör att du kan se rakt ner i djupet. Bruna polariserande glas fungerar bra för att minska bländning i skimrande strömmar eller floder för flugfiske.

Bruna linser är perfekta för alla dina behov vid grunt fiske!


Bäst för havsfiske: Blå linser

Arnette Bushwick 0AN 4256 01/22 62

Blå linser är populära i förhållanden med full sol eller där det förekommer kraftig bländning, till exempel på stora sjöar eller hav. När du är ute på öppet vatten kan solen reflekteras av vågor och skapa spridda ljus. Blå spegelglas är idealiska för att reflektera ljuset bort från ögonen och motverka bländning.

När det gäller att öka färgkontrasten är blå linser inte lika bra som andra linsfärger. De erbjuder främst bättre distinktion mellan objekt på ljusa eller vita bakgrunder.

Vid fiske på öppet vatten eller vid plattfiske i ljusa vatten bör du överväga blå speglade eller polariserade solglasögon för bättre sikt och ökad komfort.


Bäst för sötvatten eller kustnära saltvatten: Gröna linser

Cébé ACROSS CBS004

Gröna linser minskar bländning och ger bra kontrast på molniga eller mulna dagar. De ger bra färgbalans i varierande ljusförhållanden. I sötvatten eller i lugna områden längs en havsstrand är gröna linser utmärkta för att lysa upp skuggor som skapas av stenar, gräs eller träd.

Du kommer att kunna navigera i föränderliga miljöer och se fiskar tydligt med gröna linser.

Vad bör du tänka på när du köper fiskeglasögon?

en fiskare på knä i vatten som bär solglasögon

Polariserande glas

Polariserade solglasögon för fiske erbjuder avgörande fördelar för alla sportfiskare. Deras antireflexegenskaper gör att du kan se under vattenytan så att du enkelt kan upptäcka fiskar bland ogräset. Polariserade linser ger bättre sikt på ljusa och mulna dagar.

Överväg polariserade eller speglade glasögon för effektiv ljusreducering som håller dig bekväm och skyddad ute på vattnet. De bästa polariserande solglasögonen kan göra en stor skillnad på din fisketur.

Färg på glasögonglasen

På samma sätt är objektivegenskaper som polarisering viktiga att ta hänsyn till, färg på glasen (linserna) kan ha en inverkan på din fiskeupplevelse.

Glaslinser är mycket reptåliga och ger utmärkt optisk klarhet, men är tyngre och ömtåligare än andra material. Polykarbonatlinser är lätta och mer slagtåliga, vilket gör dem till ett populärt val för solglasögon för fiske.

Tips: Leta efter hydrofoba beläggningar som stöter bort vattendroppar och förhindrar kladd på solglasögon för fiske. Eliška, optometrist på Lentiamo, rekommenderar denna linsfunktion för dess förmåga att hålla linserna renare under en längre tid.

UV-skydd

Fiske kan innebära långa dagar på vattnet. Leta efter solglasögon med högt UV-skydd som skyddar ögonen mot 100% av UVA- och UVB-strålarna. Inte nog med att dina ögon är skyddade, den omgivande huden kan också dra nytta av det extra UV skydd.

Glasögonbågens material

Med solglasögon för fiske mer än andra sportglasögon, var noga med att välja material som tål långvarig exponering för sol och andra element som saltvatten. Nylon eller högkvalitativt polykarbonat är att föredra framför rostbenägen metall eller plast av låg kvalitet som kan korrodera eller förvrida sig.

Passform

Solglasögon för fiske ska sitta bekvämt och tätt utan att glida när de är blöta. Leta efter solglasögon med tjocka bågar, stora linser eller breda skalmar för bra täckning och högt solskydd.

Att ha rätt storlek kan avgöra komforten. Solglasögon som passar din ansiktsform kan också påverka hur bågarna känns på ditt ansikte.

Avslutande ord från Lentiamo

Oavsett vilken typ av fiske du ägnar dig åt är solglasögon viktiga för att du ska känna dig säker och bekväm. I den här guiden får du råd om de bästa linsfärgerna för fiske och information om bågar, linsfunktioner och mycket mer.

Se till att du har med dig dina solglasögon nästa gång du ger dig ut för att kasta ut linan.

Vanliga frågor

Är det värt att investera i ett par fiskeglasögon?

Rätt par solglasögon för fiske hjälper dig att se klart och skyddar dina ögon. Polariserade solglasögon för fiske gör att du kan se djupare ner i vattnet och upptäcka fiskarna som simmar under ytan. För roligare dagar på vattnet och en bättre fångst är det nästan oumbärligt med solglasögon av hög kvalitet.

Är polariserade solglasögon bättre för fiske?

Polariserade solglasögon är extremt fördelaktiga vid fiske. De tar bort reflexer och minskar bländningen på vattenytan så att du kan se djupare ner i vattnet. De bästa polariserande solglasögonen för fiske förstärker kontraster och färger för en bättre bild av vad som finns under ytan.

Vilken färg på glaset (linserna) är bäst för fiske?

Olika linsfärger fungerar bättre under olika förhållanden, men grå polariserande linser är ett bra universalalternativ. Grå linser ger sann färgupplevelse och ljusreducering på ljusa eller mulna dagar.

Vid svagt ljus fungerar bruna eller bärnstensfärgade polariserande linser bra eftersom de ger kontrast samtidigt som de skyddar.

Vad är nackdelen med polariserande solglasögon?

Den största nackdelen med polariserande solglasögon är hur de påverkar din förmåga att läsa av LCD-skärmar. De kan förvränga displayen på fiskmätare, GPS, elektroniska kompasser och radaranordningar. Polariserande glas gör att du ser bättre under vattenytan, men de kan vara obekväma om du ofta använder digitala skärmar.


Read more

Intresserad av andra sporter? Kolla in fler guider för de bästa MTB-glasögonen.

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

    Inga frågor

    *Obligatoriska fält

    Bästsäljande produkter