Logga in

Hitta det perfekta glasögonparet med rätt glaslinser

Glasses lenses
 

Du har haft en ögonundersökning ,har ditt glasögon recept framför dig och skulle äntligen vilja beställa din nya glasögon? Det finns några saker att tänka på.

Precis som styrkan i en lins eller dess ram spelar en viktig roll i komfort och syn, så gör även glaslinserna. Och det finns en hel del olika varianter av dem. Men oroa dig inte, Lentiamo Glasses Guide hjälper dig att förstå de olika typer av linser och i slutändan kommer att vara en stor hjälp när du väljer dina linser!

 

Vilka typer av glaslinser finns tillgängliga?

Glasögon är ett komplext visuellt hjälpmedel som består av olika komponenter. Den viktigaste är linsen. När allt kommer omkring är det faktiskt denna faktor som avgör om du är nöjd med dina glasögon eller inte.

Ta en titt på de olika typerna, materialen och beläggningarna av våra glaslinser!

 
Single vision linser

 

Single-vision linser

Single-vision linserär den vanligaste typen av receptlinser. De ger ett enda synfält eller en enda styrka över hela linsen för att korrigera närsynthet (myopi), långsynthet (hyperopi) och astigmatism.

Single vision linser är tillgängliga antigen för läsning eller anvstånd.

 
Bifokala linser

 

Bifokala linser

Vissa behöver glasögon för både läsning och avstånd. Istället för att ha separata synglasögon för varje applikation kan bifokaler vara ett mer bekvämt alternativ.

Bifokala linser är indelade av en synlig linje: ett större område för avståndssyn med ett mindre segment för läsning.

Första gången bärare av bifokala linser kan behöva lite tid att vänja sig med dessa linser. Detta beror främst på att du måste lära dig att flytta ögonen mellan linsens avstånd och lässegment.

Du bör veta att bifokala linser är en äldre typ av glaslinser. I dag använder optiker vanligtvis progressiva linser.

 
Bifokala linser

 

Progressiva linser

Skillnaden mellan bifokala och progressiva linser är att det inte finns någon synlig linje mellan de enskilda visuella områdena hos de progressiva. De har en sömlös, osynlig design där kraften förändras „progressivt“ över hela linsen. Progressiva linser är också bekvämare att bära än bifokala linser.

Det primära visningsområdet i ett progressivt objektiv är för avstånd, med ett område längst ner på linsen för nära syn eller läsning, och ett område för mellanliggande syn i mitten.

Således kombinerar progressiva linser tre recept i ett glasögonpar. På så sätt kan du göra närbildsarbete (t.ex. läsa en bok), arbeta på medelavstånd (t.ex. kolla in en webbplats på en dator) eller distansvisa (t.ex. körning), utan att behöva byta glasögon. Med progressiva linser kan du alltså se tydligt på alla avstånd. De kallas ibland multifokala glaslinser .

 
Non-dioptric aesthetic lenses

 

Icke-dioptriska estetiska linser

För dig som bara köper glasögon av modeskäl erbjuder vi glasögon med klara linser. Dessa linser har ingen kraft och bärs bara av estetiska skäl. I Lentiamo e-butik kan du enkelt lägga till klara linser till din valda ram i det första steget i köpprocessen. Du kan också ha ett blått ljusfilter applicerat på linsen för att ge ytterligare skydd för dina fashionabla glasögon (läs om „Blue Cut“ -filtret nedan).

 

Med detta har vi sammanfattat de tre viktigaste typerna av glaslinser. Men vilka andra faktorer spelar en roll i valet av den bästa linsen? Rätt, linsmaterialet.

 

Vilka linsmaterial är bäst?

CR-39 linser

Ett mycket populärt och allmänt använt linsmaterial är CR-39, en speciell plast.

CR-39-linser föreskrivs ofta för sin komfort, hållbarhet och slagmotstånd. Detta lätta material har utmärkt optik och passar bäst för milda recept.

Polykarbonatlinser

Polykarbonat är en plast som är lättare och mer slagfast än CR-39, vilket gör det till ett föredraget material för solglasögon för barn, skyddsglasögon samt idrott. Polykarbonatlinser erbjuder 100% UV-skydd.

Idag finns det emellertid ett nyare och lättare linsmaterial med liknande slagegenskaper som polykarbonat. Det kallas Trivex®.

Trivex® linser

Trivex linser är ljus- och slagtålig och de erbjuder 100% UV-skydd. Trivex-linser ger också skarpare centrala och perifera syn än andra plastlinser. På Lentiamo kan vi producera dina glasögon med antingen Trivex, CR-39 eller Högt index-linser.

 

Högt index linser

Linsindexet är ett tal som beskriver hur tjocka eller tunna linserna är. Ju högre ett linsindex är, desto tunnare är linsen. Så tunnare linsen är, desto lättare är dina linser och desto mer UV-skydd ger de. Du hittar de olika indexen under namnen MR 8 (1,60) – Högt index, MR 10 (1,67) – Högt index och MR 174 (1,74) – Högt index.

Tunnare linser är också snyggare och kan tillgodose många slags synbehov, inklusive högre recept.

Följande tabell visar de vanligaste indexen och deras respektive UV-skydd i nanometer. För att lära dig mer om UV 400 filter, vänligen klicka här.

  • 1.5 „låg-index“ (CR-39) – UV 380 nm
  • 1.53 Trivex – UV 400 nm
  • 1.59 Polykarbonat – UV 400 nm
  • 1.6 Högt-index MR 8 – UV 400 nm
  • 1.67 MR 10 Högt-index – UV 400 nm

Observera att linser av polykarbonat och MR 174 endast kan köpas i vår optikbutik i Prag, Tjeckien.


 

Titta nu på egenskaperna hos CR-39, MR (1.60; 1.67; 1.74) och Trivex® glaslinser och indexnummer:

 
  CR-39 MR (1.60; 1.67; 1.74) Trivex®
Optisk prestanda Mycket bra Bra Excellent
Tunnhet Standard Extremt tunn Mycket tunn
UV filter Bra Excellent Excellent
Styrka och hållbarhet Bra Mycket bra Excellent

 

 

Nu när du har lärt känna de bästa glasmaterialen vill vi visa dig de olika typerna av beläggningar och förfiningar.

 

 

 

Vilken linsbeläggning passar bäst för dina glasögon?

UV beläggning

Vill du se bra och under tiden skydda dina ögon från solljus? Inga problem med UV-skyddande beläggningar på dina receptbelagda glasögon. På Lentiamo kan du använda en BlueCut UV420 nm-beläggning på din CR-39-lins. Detta ger dig utmärkt UV 420-skydd.

Anti-reflexbeläggning

På Lentiamo kan du beställa en speciell antireflexbeläggning för dina glasögon utan kostnad. Det anti-reflekterande lagret med hård beläggning förhindrar oönskad bländning och repor. Det ger också grundläggande skydd mot vatten och smuts.

Superhydrofob beläggning

Dessutom erbjuder vi den så kallade Superhydrofoba beläggningen med anti-reflex och anti-repa egenskaper. Det erbjuder vatten- och smutsavvisande finish av hög kvalitet. Dessutom blir vården av glaslinserna mycket enklare.

Dator „Blue Cut“ filter

Särskilt skydd ges också av Dator „Blue Cut“ filtret. Det blockerar skadligt blått ljus som släpps ut från olika skärmar. Dessa kan få allvarliga konsekvenser för dina ögon, din sömnkvalitet och ditt välbefinnande. BlueCut-filtret med UV 420 nm ger också reflektions- och repskydd, hydrofob behandling och ett UV 420-filter.

Om du vill köpa ett trendigt par datorglasögon som endast ger ett blått ljusfilter, kolla in Meller Blue light glasögon.

Anti-dimma beläggning

Om du vill ha ett antidimskikt på dina glaslinser, Lentiamo kan beställa en beläggning från Essilor-företaget. Det kallas Optifog®. Dessutom kan du köpa anti-dim gel och applicera den på dina linser själv.

Anti-dim-beläggningar kan appliceras på plast-, polykarbonat- och andra glaslinser. Observera dock att antidimbeläggning endast kan köpas i vår optikbutik i Prag, Tjeckien.


 

Läs mer

Style råd och tips för välja rätt solglasögon och glasögon.