Kontakta oss info@lentiamo.se eller: 020 78 76 41

020 78 76 41

Beställ även via telefon:
(Mån-fre 8:30-14:00)

Logga in

Det första steget på vägen till dina nya glasögon: ögonundersökningen

ögonundersökningen Lentiamo
 

Får du en känsla av att något inte är riktigt bra med dina ögon på sistone? Är din vision suddig eller får du huvudvärk? Då är det rätt tid för en ögonundersökning!

En ögonundersökning hos en optiker kan snabbt och enkelt berätta om du behöver glasögon eller inte. Dessutom kan allvarliga ögonsjukdomar uteslutas av en ögonläkare. Läs här hur ett ögonprov utförs och hur du enkelt kan beställa dina favoritglasögon online
 

Varför är en ögonundersökning viktig?

Betydelsen av årliga ögonundersökningar går långt utöver att se till att din vision inte är suddig. Din ögonläkare (ögonläkare) kan säkerställa att du inte har någon allvarlig ögonsjukdom som glaukom, grå starr eller ögoncancer, genom att göra en djupgående ögonundersökning.

Bortsett från detta kan ihållande huvudvärk och farorna med dålig syn under körning förhindras genom ett ögonprov som också ger dig informationen om receptet för dina framtida glasögon.
 

ögonundersökningen
ögonundersökningen test

Hur ofta ska jag kontrollera ögonen?

Detta beror delvis på din ålder, men också på dina ögons tillstånd och din familjs sjukdomshistoria. Om du är yngre än 40 och inte har några ögonproblem kan din läkare rekommendera att du gör en ögonundersökning vartannat år.

Om du är 40 år eller äldre bör du ha dina ögon undersökta var 1 till 2 år.

Om du har haft ögonproblem tidigare eller riskerar att utveckla dem (om någon i din familj har haft dem), bör du se en ögonläkare minst en gång om året.

Hur fungerar ögonprover?

En ögonundersökning omfattar en serie tester för att kontrollera din vision. Din ögonläkare eller optiker kan använda olika instrument, lysa ljusa ljus direkt i ögonen och be dig titta igenom en mängd linser. Varje test under en ögonundersökning utvärderar en annan aspekt av din vision eller ögons hälsa.
 

Innan ögonundersökningen

Innan den faktiska undersökningen börjar måste din läkare eller optiker klargöra några saker. Om det är din första ögonundersökning kommer de förmodligen att ställa frågor om din synhistoria först. Dina svar hjälper dig att förstå din risk för ögonsjukdomar och synproblem. Frågorna du kommer att ställas kommer att vara ungefär följande:

 • Dessa frågor bereder dig för din ögonundersökning:

 • Vilka hälsoproblem har du haft de senaste åren?
 • Lider du av några ögonproblem?
 • Har någon i din familj ögonproblem som makuladegeneration, glaukom eller retinalavskiljningar?
 • Har du upplevt några ögonproblem tidigare?
 • Har du någonsin haft en ögonkirurgi?
 • Har du allergier mot mediciner, mat eller andra ämnen?
 • Tar du några mediciner?

 

 

Din läkare kommer att ställa dig flera frågor innan din ögonundersökning
 

 

 

Under ögonundersökningen

Därefter fortsätter din läkare eller optiker med ögonundersökningen. Om du undersöks av en ögonläkare innebär proceduren vanligtvis dessa steg:

 • Din ögonläkare mäter din synskärpa för att se om du behöver glasögon eller kontaktlinser för att förbättra din syn.
 • Du får en bedövande droppe i ögonen. Då mäts ditt ögontryck. För att göra det lättare för din läkare att undersöka insidan av ögat kommer de antagligen att utvidga dina ögon med ögondroppar.
 • Efter att ha väntat på att utvidgningsdropparna ska träda i kraft, kontrollerar din ögonläkare hälsan i dina ögon, eventuellt med flera ljus för att utvärdera framsidan och insidan av varje öga.

Efter din ögonundersökning

I slutet av din ögonundersökning kommer du att diskutera resultatet av alla tester med din läkare, inklusive en utvärdering av din vision, din risk för att utveckla ögonsjukdomar och förebyggande åtgärder du kan vidta för att skydda ditt syn.


 
Vogue glasses
Carrera glasses

Vilka test ingår i en omfattande ögonundersökning?

Flera olika tester kan utföras under ögonundersökningen. Testen är utformade för att kontrollera din vision och för att undersöka utseendet och funktionen hos alla delar av dina ögon. Några av de mest utförda och relevanta testerna är följande:

Visual aquity test
Eye cover test

Synskärpa test

 

Det vanligaste ögotestet är synskärptest . Det mäter hur tydligt ditt syn är. Under testet ska du identifiera olika bokstäver i alfabetet tryckt på ett diagram (Snellen-diagram) eller visas på en skärm. Raderna av typen blir mindre när du går ner i diagrammet. Varje öga testas separat. Läs här för att ta reda på mer om att ta detta ögonprov.
 

 

Brytningsögonundersökning

 

Refraktiv ögonundersökning är det test som din ögonläkare eller optiker använder för att bestämma ditt exakta glasögonrecept. Under en datoriserad refraktorbrytning lägger läkaren instrumentet som kallas en phoropter framför dina ögon och visar dig en serie objektivval. Då kommer de att fråga dig vilken av de två linserna som ser tydligare ut. Brytningen bestämmer din nivå på hyperopia (långsynthet) , myopia (närsynthet) , astigmatism och presbyopia.

 

Färgblindhetstest

 

I en omfattande ögonundersökning utförs ett screeningtest som kontrollerar din färgvision för att utesluta färgblindhet. Förutom att upptäcka brister i färgvision kan tester för färgblindhet också varna din ögonvårdspersonal för potentiella ögonhälsoproblem som kan påverka din färgvision.

 

Ögonskyddstest

 

Omslagstestet visar hur bra dina ögon fungerar tillsammans. Din läkare kommer att be dig titta på ett litet föremål på lite avstånd och täcka och avslöja varje öga för att se hur mycket dina ögon rör sig. Din läkare kommer också att kontrollera om ett av dina ögon vänder sig bort från målet. Detta är ett tillstånd som kallas strabismus. Du kan upprepa testet med ett närliggande mål.

 


 

Läs mer

Style råd och tips för välja rätt solglasögon och glasögon.