Logga in

Visuella nedsättningar: Vad är hyperopi? Symtom, orsakerna och behandlingen

Alla former av synfel är obehagliga och begränsande. Med hjälp av kontaktlinser och glasögon kan du dock hantera större delen av din vardag utan problem.

Som en del av en serie om olika typer av visuella nedsättningar vill Lentiamo informera dig om nedsättningar som närsynthet (myopi), presbyopia and astigmatism.

Med den här texten vill vi berätta för dig om hyperopi, även känd som långsynthet.

Vad är hyperopi?

Personer med hyperopi kan ha synsvårigheter på alla avstånd på grund av olika faktorer som ålder, dioptrar och anpassningsförmåga.

Hyperopia, även kallad långsynthet, är ett medfödd brytningsfel. Om du är yngre än 30 år gammal, långsynt och har ett lågt dioptervärde kan du förmodligen se bra på alla avstånd. Om långsynthet inte korrigeras kan du se bra, men du överbelastar musklerna i ögonen, vilket kan leda till trötthet eller andra vanliga asthenomiska symtom som huvudvärk, ögonsmärta, suddig syn eller kvällens yrsel. Med långvarig, okorrigerad hyperopi minskar förmågan att se väl upp till ett visst avstånd avsevärt med tiden.

Människor med högre diptrier ser inte bra på både långt och nära avstånd. Omedelbar hjälp kan ges genom att använda glasögon, kontaktlinser och synkorrigeringskirurgi som LASIK.
 

Hitta kontaktlinser för hyperopi

Vilka är symptomen på hyperopi?

Om dina ögon har hyperopi, kan du lida av:

 • problem med att fokusera på närliggande föremål
 • huvudvärk
 • suddig syn
 • ansträngda ögon
 • trötthet efter läsning

Vad orsakar hyperopi?

Om dina ögon har långsynthet är ljusstrålarna inte fokuserade som de borde vara. Ur fysisk synvinkel är de kortare än normalt. Detta gör att ljuset fokuseras bakom näthinnan, vilket resulterar i suddig syn.

Normalt fokuserar hornhinnan, det tydliga yttre lager i ögat och linsen direkt på ytan på näthinnan, som sammanfogar krafter i baksidan av ögat.
 

Normal vision

Hyperopia

Hyperopia

Hyperopia

Correction

Hyperopia correction with contact lenses

Hur kan du behandla hyperopi?

Allt som krävs för att diagnostisera hyperopi är en ögonundersökning som du enkelt kan göra hos din ögonläkare eller optiker. Kontaktlinser, glasögon eller brytningskirurgi kan korrigera din vision.

Med hyperopi är receptet som din ögonläkare eller optiker ger dig ett positivt tal, till exempel +3,00. Ju högre antal, desto starkare ögonsjukdom och linser.

Besök din optiker eller ögonläkare för att ta ett ögonprov och beställ dina kontaktlinser på Lentiamo!

 

 

 

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

  Inga frågor

  *Obligatoriska fält

  Bästsäljande produkter