Bli stjärnan på sommarens festivaler med färgade kontaktlinser. Rabatter inuti 👉

Logga in

Hur man läser ett glasögonrecept: Lär dig mer om OD vs. OS

person med glasögon som läser på en skärm

Innehåll

När det gäller glasögon terminologi är OD och OS två enkla men viktiga förkortningar. Du kanske vet att de hänvisar till höger öga och vänster öga, men vet du varför?

Vill du ha en förklaring till ditt recept? I denna artikel, hjälper Lentiamo optiker Barbora Keřková oss att definiera vanliga förkortingnar som OD och OS som finns på ditt glasögonrecept. Har du förståelse för dessa termer blir det enklare få rätt glasögon och kontaktlinser. Följ med här för att bättre förstå vad dessa termer betyder.

Vad betyder OD och OS?

OD, OS

OD betyder "höger öga" och OS betyder "vänster öga". som är en förkortning av de latinska termerna oculus dexter och oculus sinister. OU är en annan förkortning som du kanske har sett på ditt recept. Det kommer från den latinska termen oculus uterque, som betyder "båda ögonen". Ganska enkelt, eller hur?

När du ser OD, OS eller OU på ditt recept anger de helt enkelt vilket öga korrigeringen är avsedd för.

exempel på ett glasögonrecept

Förstå ditt glasögonrecept

Efter en synundersökning, kommer optikern kunna fastställa lämpliga värden för olika aspekter av ditt recept. Förutom OD och OS finns här några andra vanliga förkortningar som du kan ha nytta av för att förstå ditt recept:

Sfär (SPH)

SPH står för "sfär". Sfär hänvisar till den mängd linsstyrka som krävs för att korrigera långsynthet eller närsynthet (eller båda). Det mäts i dioptrier i steg om 0,25.

Sphere använder dioptrier som måttenhet och använder positiva symboler (+) för långsynthet och negativa symboler (-) för närsynthet. Om ett öga kräver korrigering för närseende och det andra kräver korrigering för avstånd, kommer du att se båda symbolerna på ditt recept.


Cylinder (C, CYL) & Axis

CYL står för "cylinder". C eller CYL på ett glasögonrecept anger mängden av linseffekt krävs för att korrigera eventuell astigmatism. Ju högre siffra (en siffra längre bort från 0,00), desto större astigmatism korrigering krävs. På samma sätt som SPH mäts det i dioptrier i steg om 0,25.

"Axel" mäts i grader (0 till 180 grader) och avser en position där astigmatismen finns på hornhinnan av ditt öga. Både parametrarna CYL och Axis används tillsammans för astigmatism.


Addition (ADD)

ADD står för "addition". ADD hänvisar till om förstoring behövs för en multifokal eller progressiv lins, som oftast används för att korrigera presbyopi. Det är alltid ett positivt tal (+) och mäts i steg om 0,25 dioptrier.

ADD är vanligtvis densamma för höger och vänster öga. I vissa fall kan tillägget vara olika. Bredvid ADD kan du hitta förkortningen D (dominant öga) eller N (icke-dominant öga).


Prisma & Bas

"Prisma" används för strabism (problem med ögoninriktningen) eller dubbelseende. I glasögon är det prisman som böjer ljuset så att den faller korrekt på näthinnan i varje öga.

"Bas" är den tjockaste kanten på prismat. Den anger var prismat måste placeras för att rikta ljuset på rätt sätt. BI, BO, BU eller BD kan användas för att ange om basen ska vara "in" eller "ut", eller "upp" eller "ner".


Distans & närsynthet

Distans avser förmågan att se och urskilja detaljer hos föremål på ett visst avstånd, mäts ofta med hjälp av ett så kallat Snellen-tavla Resultaten registreras som en bråkdel. Till exempel betyder 6/12 att en person kan se ett föremål tydligt på 6 meters avstånd jämfört med vad en person med normal syn kan se på 12 meters avstånd. Distansskärpa registreras också ofta som decimal. Till exempel, 6/7.5 skulle visas som 0,8. 

Närskärpa är förmågan att se och urskilja detaljer i föremål på nära håll, och mäts vanligtvis med hjälp av läsmaterial som hålls på ett normalt läsavstånd.

Båda är viktiga för synbedömningen och kan påverkas av olika faktorer, inklusive brytningsfel (såsom närsynthet eller långsynthet), åldersrelaterade förändringar i ögat (såsom presbyopi) och ögonsjukdomar eller tillstånd.


Pupilldistans (PD)

PD står för "pupillavstånd". Detta är avståndet mellan pupillernas mittpunkter. Den mäts i millimeter och bestämmer den korrekta positionen för glasögonlinser. Det går snabbt och enkelt att mät ditt pupillavstånd själv om det behövs!


Plano (PL)

PL står för "plano", eller linser utan korrigering. PL används för glasögonrecept och innebär att ett öga eller en lins inte behöver fokuseringskraft för att se på avstånd eller nära.

Andra egenskaper för dioptriska glasögon

För många glasögonbärare kommer ditt recept sannolikt att se ut som det som beskrivs ovan. Din optiker kan dock lägga till några specialfunktioner för att säkerställa den bästa synkorrigeringen som är skräddarsydd för dina behov.

 • AR-beläggning: Antireflexbehandlingar (AR) gör att mer ljus kan passera genom linserna i stället för att studsa mot dem. Det studsande ljuset skapar oönskade reflektioner som gör det svårt att se någons ögon på foton eller i videosamtal online. AR-beläggningar är också utformade för att minska ansträngningen för ögonen och öka synskärpan.
 • UV-skydd: Added UV-skydd i dina linser hjälper till att förhindra att dina ögon skadas av solens UV-strålar.
 • Blåljusblockerande linser: Dessa linser har en unik beläggning som skyddar ögonen från artificiellt ljus genom att reflektera blått ljus som avges från digitala enheter.
 • SV: SV står för "single vision". En enkelslipad lins korrigerar synen för ett avstånd (nära eller långt) inom den enskilda linsen
 • TF eller MTF: TF eller MTF står för "multifokal". Multifokala glas har mer än en styrka i ett och samma glas (t.ex. både när- och långsynthet).
 • BF: BF står för "bifokal". Bifokala linser har två separata recept i en lins. En för avståndsseende (längst upp på linsen) och en för närseende (längst ner på linsen). Ofta kan du se en synlig linje som skiljer de två åt.

Övrig information om recept: Ditt namn, datum då receptet utfärdades, receptets utgångsdatum (om något), förskrivarens namn, kontaktnummer och underskrift.

Vanliga förkortningar för kontaktlinsrecept

Det finns några förkortningar på en linsrecept som inte finns med på ett glasögonrecept. Det innebär att din ögonspecialist måste skriva ut ett recept med ytterligare information, t.ex. linsstorlek och krökning, innan du kan beställa kontaktlinser. Dessa mått säkerställer korrekt passform och klar sikt. Rekommendationer om linsens material läggs ofta till för komfort och säker användning.

Medan båda innehåller värden som behövs för att korrigera närsynthet, långsynthet och astigmatism (vid behov), kommer recept för kontaktlinser också att innehålla följande:

BC

BC står för “baskurva” är det mått som beskriver hur kupade dina linser är för komfort och stabilitet.

DIA

DIA står för "diameter" och avser linsens bredd. Det mäts i millimeter.

Visste du att? Din optiker kan också rekommendera ett visst märke, material eller linstyp. Detta kan vara i form av en handskriven anteckning på ditt recept.

Är mitt linsrecept "komplicerat"?

Generellt sett behöver en person med en "komplicerad" eller stark ordination en högre dioptrikorrigering (för SPH, CYL eller ADD). De med mildare recept behöver i allmänhet en lägre korrigering.

Ett dioptrimått på 0,00 innebär att ingen korrigering behövs för att se klart. Ju längre bort ett värde är från noll, desto "starkare" är en förskrivning. Detta innebär att +2,50 är "sämre" än t.ex. +0,50.

 

dioptrivärden för myopi och hyperopi

 

När det gäller synskärpa World Health Organization använder fyra riktmärken för att klassificera svårighetsgraden av synnedsättning från lindrig till blindhet:

 • Mild – synskärpa sämre än 6/12 till 6/18
 • Moderate – synskärpa sämre än 6/18 till 6/60
 • Severe – synskärpa sämre än 6/60 till 3/60
 • Blindness – synskärpa sämre än 3/60

Även om dioptri och synskärpa är viktiga faktorer för att fastställa styrkan i ett recept, är de inte de enda faktorerna. Olika länder fastställer specifika kriterier för legal blindhet, vilket är en beteckning som ges till personer vars synnedsättning når en viss nivå.

Enligt en studie från 2016 som publicerades av Amerikanska akademin för oftalmologi, antalet människor som lider av myopi (närsynthet) beräknas öka från 1,4 miljarder till 5 miljarder fram till 2050, som drabbar ungefär hälften av världens befolkning. Och dessa siffror förväntas stiga.

Hur köper man dioptriska glasögon online?

Att köpa glasögon online är enklare än du kanske tror. Hos Lentiamo kan du välj dina favoritbågar och lägg till ditt recept detaljer på ett av tre sätt:

 1. Ladda upp recept
 2. Ange värden manuellt
 3. Konvertera värden från kontaktlinsrecept

Du kan använda den virtuella spegelfunktionen för att se hur många glasögon ser ut på dig. Titta bara efter symbolen för virtuell provning på tusentals glasögonbågar för receptbelagda glasögon eller solglasögon!

Redo att hitta ditt perfekta paret?

Upptäck vårt stora utbud av de senaste glasögonmodellerna från alla dina favoritmärken.

Köp glasögon

Avslutande ord från Lentiamo

Nu när du vet att OD och OS avser höger respektive vänster öga kan du bättre förstå dina glasögon- och kontaktlinsrecept. Vi hoppas att den här översikten över ögonterminologi och förkortningar har hjälpt dig att lära dig hur du läser ditt recept och gör det lättare för dig att hitta dina nästa glasögon eller kontaktlinser.

Läs mer

Hitta fler tips om passform och stil i våra praktiska glasögonguide.