Logga in

Visuella nedsättningar: Vad är myopi? Symtomen, orsakerna och behandlingen

Alla former av synskador är obehagliga och begränsande. Men med hjälp av kontakt linser och glasögon kan du hantera större delen av din vardag utan problem.

Som en del av en serie om olika typer av visuella förhållanden vill Lentiamo informera dig om funktionsnedsättnin­gar som långsynthet (hyperopi), presbyopi och astigmatism.

Idag fokuserar vi på myopi, även känd som kortsiktighet.


Vad är myopi?

Om du ser nära föremål skarpt, så att du inte har problem med att läsa med små bokstäver, men ser saker suddiga i fjärran, är du förmodligen kortsiktig. Så dina ögon lider av ett tillstånd som kallas närsynthet.

Myopi är den vanligaste orsaken till synproblem hos personer under 40 år.

Det är en vanlig synskada där objekt i närheten kan ses tydligt, men objekt i avståndet är suddiga. Det inträffar när formen på ditt öga orsakar ljusstrålar att böja (bryta) felaktigt och fokusera bilder framför näthinnan istället för på näthinnan.

Myopi kan utvecklas gradvis eller snabbt och förvärras ofta i barndomen och ungdomarna. Det tenderar att springa i familjer.

Normal syn

Myopia

Myopi

Myopia

Korrektion

Myopia correction with contact lenses


Vilka är symptomen på myopi?

Dina symtom kan inkludera suddiga syner när du tittar på avlägsna föremål, behovet av att mysa eller delvis stänga ögonlocken för att se tydligt, och huvudvärk orsakad av ögonflödet.

Myopi upptäcks emellertid ofta först under barndomen. Om du undrar om ditt barn lider av närsynthet, var uppmärksam på symtomen nedan.

Om ditt barn:

 • alltid kisar med ögonen
 • måste sitta närmare TV: n eller i klassens första rad
 • kan inte upptäcka avlägsna objekt
 • blinkar för ofta
 • gnuggar hennes eller hans ögon ofta

hon eller han är förmodligen närsynt.

Notera: Om du upptäcker något av dessa symtom hos ditt barn, vänligen kontakta en ögonläkare eller optiker och gör ett ögonprov. De kommer att hitta lämpliga kontakt linser eller glasögon för ditt barn.

Vad orsakar myopi?

Myopi uppstår när ögongloben är för lång jämfört med hornhinnans och linsens fokuskraft. Således fokuserar ljusstrålarna på en punkt framför näthinnan och inte direkt på ytan.

Närsynthet kan också orsakas av att hornhinnan och / eller linsen är för böjda för ögongulans längd. I vissa fall orsakas myopi av en kombination av dessa faktorer.

Hitta lämpliga kontaktlinser för myopiHur behandlas myopi?

Du kan korrigera närsynthet med kontaktlinser eller glasögon refraktiv operation som LASIK.

Kontaktlinser ger optimal synskärpa även vid allvarlig närsynthet. När ögats brytningsförmåga och din hornhinnans yta har uppmätts väljer din ögonläkare eller optiker en lämplig kontaktlins för ditt öga från olika typer av kontaktlinser och justerar det. Om du följer skötselinstruk­tionerna och regelbundna kontroller kan du bära kontaktlinser under lång tid utan problem.

Konkava kontaktlinser är det bästa sättet att behandla närsynthet. De fungerar genom att böja ljusstrålarna något utåt så att de kan koncentrera sig längre tillbaka på näthinnan. Recepter för konkava kontaktlinser har ett minustecken framför numret. Ju längre bortnumret är från noll, desto fler korrigeringar krävs.

Besök din optiker eller ögonläkare för att ta ett ögonprov och beställ dina kontakt linser på Lentiamo!Gillar du den här artikeln? Dela med dina vänner.

Kommentarer

  Inga frågor

  *Obligatoriska fält

  Bästsäljande produkter