Sommar solglasögon försäljning!

Logga in

Visuella nedsättningar: Vad är myopi (närsynthet)? Symtom, orsakerna och behandlingen

Jakub Odcházel, DiS.

Medicinskt granskad av Jakub Odcházel, DiS., Chefsoptiker, den 2019-12-09. Skriven av Lentiamo

Alla former av synfel är obehagliga och begränsande. Men kontaktlinser och glasögon förenklar din vardag.

Som en del av en serie om olika typer av visuella nedsättningar vill Lentiamo berätta för dig om funktionsnedsättningar som långsynthet (hyperopi), presbyopi och astigmatism.

Idag fokuserar vi på myopi, som är även känd som närsynthet.


Vad är myopi?

Om du ser nära föremål skarpt (t.ex. när du läser gemener), samt ser du suddiga avlägsna föremål (t.ex. när du kör bilen), är du förmodligen närsynt. Detta betyder att dina ögon lider av ett tillstånd som kallas myopi.

Myopi är den vanligaste orsaken till synproblem hos personer under 40 år.

Det är ett vanligt synfel i ögat där föremål på nära håll syns tydligt medan föremål på längre håll förefaller suddiga. Det inträffar när formen på ditt öga orsakar ljusstrålar att fokusera före näthinnan istället för på den när man tittar på avlägsna föremål .

Myopi kan utvecklas gradvis eller snabbt. Det är ofta genetiskt. Om du eller din partner är närsynt rekommenderar vi att ni är uppmärksamma på tidiga tecken på myopi hos era barn. Det är viktigt att låta testa deras ögon regelbundet.Normal syn

Myopia

Myopi

Myopia

Korrektion

Myopia correction with contact lenses


Vilka är symptom på myopi?

Dina symtom kan inkludera suddig syn när du tittar på avlägsna föremål, behovet av att kisa eller delvis stänga ögonlocken för att se tydligt och ibland även huvudvärk.

Som vi nämnde tidigare är myopi hos barn ofta ärftligt betingad. Om du undrar om ditt barn är närsynt var uppmärksam på dessa symtom när ditt barn:

 • alltid kisar med ögonen
 • måste sitta närmare TV: n eller i klassens första rad
 • kan inte upptäcka avlägsna föremål
 • blinkar för ofta
 • gnuggar ögon ofta

vilket kan tyda på att ditt barn är troligen närsynt.

Notera: Om du upptäcker något av dessa symtom hos ditt barn, vänligen kontakta en ögonläkare eller optiker och gör en synundersökning. De kommer att hitta lämpliga kontaktlinser eller glasögon för ditt barn.

Vad orsakar myopi?

Myopi uppstår när ögongloben är för lång i jämförelse med linsens fokuskraft. Således fokuserar ljusstrålarna på en punkt före näthinnan och inte direkt på den.

Närsynthet kan också orsakas av att hornhinnan eller linsen är för böjda för ögonglobens längd. I vissa fall orsakas myopi av en kombination av dessa faktorer.

Hitta lämpliga kontaktlinser för myopiHur behandlas myopi?

Du kan korrigera närsynthet med kontaktlinser eller glasögon och även med refraktiv operation som LASIK.

Kontaktlinser ger optimal synskärpa även vid allvarlig närsynthet. När ögats brytningsförmåga och din hornhinnans yta har uppmätts väljer din ögonläkare eller optiker en lämplig kontaktlins för ditt öga från olika typer av kontaktlinser. Om du följer skötselinstruktionerna och regelbundna kontroller kan du bära kontaktlinser under lång tid utan problem.

Konkava kontaktlinser är det bästa sättet att behandla närsynthet. De böjer ljusstrålarna något utåt så att de kan koncentrera sig längre in i ögongloben på näthinnan. Recept för konkava kontaktlinser har ett minustecken framför numret. Ju längre bort numret befinner sig från noll, desto större korrigeringen krävs.

Besök din optiker eller ögonläkare för att göra en synundersökning och beställ dina kontaktlinser på Lentiamo!Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

  Inga frågor

  *Obligatoriska fält

  Bästsäljande produkter