Sommar solglasögon försäljning!

Logga in

Polariserade vs solglasögon med spegelglas: vad ska man välja?

foto med fokus på en person som bär solglasögon

Om du kan välja mellan polariserade eller solglasögon med spegelglas, vet du då vilka du skulle välja? Att förstå skillnaden mellan dessa två typer av linser kan hjälpa dig att avgöra vilka som passar dig bäst. (Spoiler varning: även om de är olika behöver du inte välja det ena eller det andra!) 

Oavsett om du vill veta mer om de egenskaperna hos de polariserade glasögonen eller spegelglasets estetiska egenskaper har experterna på Lentiamo tagit fram allt du behöver veta. Lär dig mer om skillnanden mellan dessa två typer av solglasögon, se hur de fungerar och läs om fördelarna hos de olika typerna.

Vad är polariserade solglasögon?

Polariserade solglasögon är skapade för att minska bländning och förbättra synskärpan. Från utsidan ser de ut som ett par vanliga solglasögon. Skillnaden ligger i det kemiska filtret som tillsätts i linserna.

Hur fungerar polariserande linser?

Polariserade glasögon filtrerar bort horisontella ljusvågor som reflekteras från plana ytor som vatten, snö eller glas. För att uppnå detta appliceras ett speciellt polarisationsfilter i en vertikal riktning. Detta ändrar det horisontella ljusets bana, vilket effektivt minskar ljus och besvärande bländning som orsakas av de horisontella vågorna.

Vad är skillnaden mellan polariserade och vanliga solglasögon?

Nivån av bländningsreducering är en av de största skillnaderna mellan polariserade och vanliga solglasögon. Eftersom de inte har ett specialfilter, så ger inte vanliga solglasögon i allmänhet inte samma nivå av klarhet eller bländningsreducering

Det filter som finns på polariserade glasögon kan göra det svårt att läsa av LCD-skärmar. Detta kan vara ett problem när du använder till exempel använder en mobiltelefoner, tittar på displayen på bilen eller använder andra skärmar.

Vilka är de främsta fördelarna med polariserade glasögon?

De främsta fördelarna med polarisering är minskad bländning, bättre kontrast och färguppfattning samt ökad visuell klarhet. Polariserade glasögon kan minska ansträngningen för ögonen och ge en bekvämare och klarare syn, speciellt under mycket soliga dagar eller runt reflekterande ytor.

Fördelar med polariserade solglasögon

Polariserade glasögon är användbara vid vattenaktiviteter. Bland de bästa fiskeglasögonen har polariserade linser som minskar bländning och hjälper dig att se ner i vattnet. Du kan få en bättre förståelse för några av fördelarna med polariserade glasögon i bilden ovan.

Hur vet man om glasögonen är polariserade?

Du kan avgöra om dina solglasögon är polariserade genom tre enkla steg:

 • Ta på solglasögonen – sätt på dig glasögonen som du normalt skulle bära dem.
 • Titta på en skärm – observera att du kanske inte märker några förändringar på skärmen vid denna tidpunkt.
 • Luta huvudet – 60 grader. Blir skärmen svart i ena eller andra riktningen är dina solglasögon polariserade.
rörlig bild av polariserade solglasögon roterande och mörkare bakgrund

 

För bästa resultat, använd en vit skärm. Ljusstyrkan gör att effekten av testet blir mer framträdande. Om dina solglasögon är polariserade kan din vy förändras och se ut ungefär som bilden ovan.

Vill du effektivt minska bländningen och se klart?

Kolla in ett brett urval av polariserade solglasögon redan idag.

Köp polariserade glasögon

Vad är solglasögon med spegelglas?

Solglasögon med spegelglas är behandlade med en tunn, metallisk beläggning. Detta extra lager reflekterar ljuset bort från ögonen och ger linserna deras distinkta spegelutseende.

Hur fungerar speglade linser?

Spegelglas har både traditionell färgtoning och ett reflekterande optiskt skikt som kallas spegel- eller flashbeläggning. Denna speciella beläggning reflekterar solljuset och minskar mängden ljus som passerar genom glasen med 10-60%.

Dessa reflekterande solglasögon använder vanligtvis flera olika beläggningar. När metallfilmen har deponerats läggs plastbeläggningar till för skydd och bländningsreducering. Det är detta som i slutändan resulterar i den blanka, spegelblanka ytan som många väljer enbart av stilskäl.

Vilka är då fördelarna med solglasögon med spegelglas?

Spegelglas har flera fördelar, bland annat minskar de ljusreflektioner, förbättrar synkomforten och ger hög UV-skydd jämfört med standardglas.

Fördelar med solglasögon med spegelglas

Detta gör dem särskilt fördelaktiga för aktiviteter i mycket ljusa förhållanden som skidåkning en solig dag, cykling i öppna landskap, klättring och vandring. Du kan se några av fördelarna med solglasögon med spegelglas i bilden ovan.

Funderar du på solglasögon med spegelglas?

Snygga alternativ väntar på dig

Köp solglasögon med spegelglas

Är polariserade eller spegelglas linser bättre?

Båda typerna av linser förbättrar synen i starkt ljus, men ingen är bättre eller sämre än den andra. Spegelglas är ofta att föredra för aktiviteter som cykling, skidåkning och klättring i öppna områden. Å andra sidan är polariserade linser särskilt användbara för vattenaktiviteter som fiske och båtliv på grund av deras förmåga att selektivt filtrera bort horisontellt ljus.

Kolla in de främsta fördelarna med spegelglas kontra polariserade solglasögon:

Polariserade glasögon

 • Effektiv bländningsreducering
 • Förbättrad visuell tydlighet
 • Hög ögonkomfort
 • Minimal färgförvrängning

Solglasögon med spegelglas

 • Hög nivå av ljusreduktion
 • Högt UV-skydd 
 • Snygga färger och unikt utseende
 • Slitstarka glas

Kan solglasögon vara polariserade och innehålla spegelglas?

Ja, solglasögon kan både vara polariserade och eller innehålla spegelglas. Spegelglas har en starkt reflekterande beläggning på utsidan, medan polariserade glasögon har ett kemiskt filter som minskar bländning.

Polariserade glasögon med spegelglas ger minskad bländning, förbättrad visuell klarhet och minskad ljustransmission.

Polariserade eller spegelglas kan läggas till många bågar, så att du kan hålla jämna steg med de största solglasögontrenderna samtidigt som du håller dig skyddad.

Kan du fortfarande inte bestämma dig?

Upptäck hela utbudet av solglasögon för att hitta dina favoriter.

Köp solglasögon

Slutsatser

När det kommer till solglasögon behöver det inte vara ett svårt beslut att välja mellan polariserade eller spegelglas. Det viktiga är att hitta den stil som du älskar och glasögon som passar dig! Så oavsett om du vill minska på bländningen, reducera ljus eller en kombination av båda finns det något som passar dig.

Är du fortfarande inte säker? Testasolglasögon online för att hitta de bågar som passar dig bäst.

Läs mer

Stiltips för att välja rätt solglasögon

Ta reda på vilken ansiktsform du har

Ta reda på vilken ansiktsform du har

Klassiska, tidlösa former för solglasögonbågar

Klassiska, tidlösa former för solglasögonbågar

Varför barn behöver solglasögon

Varför barn behöver solglasögon