Logga in

Bestäm ditt dominerande öga i 4 enkla steg

Ögondominans – eller vad som tekniskt kallas okular dominans – påverkar oss alla. Det beror på att var och en av oss har ett dominerande öga och ett icke-dominerande öga. Bara mycket sällan dominerar båda ögonen samtidigt.

Cirka två tredjedelar av människorna är högerhänta, så för majoriteten av människorna kan man anta att inte bara högra handen utan också högra ögat är dominerande. Om det dominerande ögat och handen är på olika sidor av kroppen är det känt som korsdominans .

Men varför är bestämningen av det dominerande ögat så viktigt? optikerna hos Lentiamo har svaret.

Varför är det relevant att känna till det dominerande ögat?

Ögat dominans är viktigt för alla glasögonbärare and kontaktlinsbärare. Speciellt om de lider av prebyopia och bär multifokala linser. Med multifokala linser eller glasögon korrigeras det dominerande ögat perfekt för avstånd, medan det icke-dominerande ögat korrigeras för närsyn. Eftersom multifokala linser består av koncentriska cirklar av olika dioptrar, får hjärnan många olika bilder, vilket resulterar i en tydlig bild som skapas från alla dessa bilder i en blixt. Ett litet mirakel, eller hur?

Men att veta det dominerande ögat är inte bara viktigt för kontaktlinser och glasögonbärare. Det dominerande ögat är också en viktig faktor i fotografering och naturligtvis inom sport (t.ex. bågskytte, paintball, baseball, golf, etc.), där du fokuserar på objektet med bara ett öga öppet.

Vilket öga är ditt dominerande öga?

Om du har regelbundna möten med din ögonläkare eller optiker kan de snabbt svara på din fråga. Annars måste du ta reda på ditt dominerande öga på ett annat sätt.

glasögonrecept informationen om det dominerande ögat är tyvärr inte tillgänglig, eftersom den inte är nödvändig för tillverkningen av glasögonen.

Men om du använder kontaktlinser kan du hitta informationen i ditt kontaktlinsrecept – det dominerande ögat kallas „D“ och det icke-dominerande ögat kallas „N“. Men även linsrecept säger inte alltid vilken som är ditt dominerande öga. Ögondominansen är ibland „dold“ i brytningen.

Gör ett test – bestäm ditt dominerande öga

Min dominerande öga test

Hittar du inte ditt dominerande öga i ditt lins- eller glasögonrecept? Då ta bara vårt test för att bestämma ditt dominerande öga.

  1. Lägg händerna ovanpå varandra med baksidan av handen uppåt så att tummarna och pekfingrarna bildar en triangel.
  2. Sträck nu armarna rakt framåt.
  3. Välj ett litet föremål (max 4 tum i storlek) som ligger cirka 10 meter från dig.
  4. Blunda sedan med varje öga omväxlande.
Resultat: När du blundar med ett öga händer då ingenting alls? Föremålet förblir synligt och igenkännbart genom triangeln? Då är detta öga förmodligen ditt dominerande öga. Men när du blundar med det andra ögat försvinner objektet plötsligt från triangeln eller förskjuts på ett sådant sätt att du inte längre kan se det genom dina händer? Då kan detta öga inte vara ditt dominerande öga och det andra ögat dominerar.

Detta test är utformat för att hjälpa dig att bestämma ditt dominerande öga. Men om du vill ha ett 100% korrekt resultat, prata med din optiker eller ögonläkare.

Vår kundtjänst hjälper dig gärna. Kontakta oss på info@lentiamo.se eller lämna en kommentar!

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

    Inga frågor

    *Obligatoriska fält

    Bästsäljande produkter