Logga in

Visuella nedsättningar: Vad är presbyopi? Symtom, orsaker och behandling.

Jakub Odcházel, DiS.

Medicinskt granskad av Jakub Odcházel, DiS., Chefsoptiker, den 2024-03-12. Skriven av Lentiamo

Innehåll

Föreställ dig detta: du sitter i din favoritfåtölj och läser en spännande bok. Plötsligt blir orden på sidan en suddig röra. Frustrerande, eller hur? Välkommen till presbyopins värld, där våra ögon spelar oss ett spratt i takt med att vi blir äldre.

Vad är presbyopi?

Presbyopi är ett tillstånd som påverkar våra ögon när vi blir äldre. Den försämrar gradvis vår förmåga att se föremål på nära håll, vilket gör det svårare att läsa eller använda vår telefon. I allmänhet gäller detta bilder som befinner sig cirka 30 cm bort, eller längre bort än 30 cm för äldre personer.

Den naturliga processen med suddig syn på nära håll blir vanligtvis märkbar i början eller mitten av 40-årsåldern och fortsätter att förvärras fram till cirka 65 års ålder. Runt denna ålder stabiliserar sig presbyopi i allmänhet och försämras inte ytterligare.

Vad orsakar presbyopi?

Den främsta orsaken till ålderssynthet är att våra ögon förlorar sin elasticitet, vilket gör det svårare att fokusera närobjekt. Det inträffar specifikt när den centrala delen av ögats kristallina lins hårdnar på grund av den fysiologiska minskningen av vatten i kroppen som är typisk för åldrande.

Denna förhårdning minskar linsens flexibilitet, vilket gör att den inte kan ändra form för att fokusera på närliggande objekt. Eftersom ögats ackommodationsförmåga därmed minskar blir bilderna suddiga.

bild av en fokuspunkt i ett normalt öga och i ett öga med presbyopi

Presbyopi vs myopi, vs hyperopi

Presbyopi, myopi och hyperopi är tre olika synnedsättningar som kan orsaka svårigheter att se olika föremål. Presbyopi uppstår vanligtvis i 40-årsåldern, medan långsynthet (hyperopi) och närsynthet (myopi) påverka oss i alla åldrar, ibland till och med vid födseln. Presbyopi är inte ett så kallat brytningsfel som astigmatism, myopi och hyperopi.

Det är ganska lätt att skilja på myopi och presbyopi, eftersom den förstnämnda främst berör avståndsseendet medan den sistnämnda berör närseendet. Å andra sidan påverkar hyperopi vår förmåga att se föremål tydligt även på nära håll, och därför blir människor ibland förvirrade mellan de två. Långsynthet försämrar den visuella funktionen på flera avstånd men tillåter ganska bra fjärrsyn, medan presbyopi gradvis försämrar endast närseendet.

Det är möjligt att vara myopisk och presbyopisk samtidigt eller hypermetropisk och presbyopisk, men du kan inte ha myopi och hyperopi samtidigt (åtminstone inte i samma öga).

Riskfaktorer

Eftersom presbyopi är ett fysiologiskt tillstånd är det mycket troligt att det drabbar oss oavsett vår livsstil. Faktorer som genetiska anlag och vanor kan dock göra att det inträffar tidigare snarare än senare, eller i mer omfattande former.

Här är en lista med faktorer som kan bidra till att den uppstår eller påskynda den.

 • Ålder
 • Medicinska tillstånd som diabetes, multipel skleros, kardiovaskulära sjukdomar, autoimmuna sjukdomar
 • Högt blodtryck
 • Svår ansträngning av ögonen
 • Antidepressiva medel, antihistaminer, kortikosteroider, diuretika
 • Alkoholmissbruk

Symptom av presbyopi

 • Svårigheter att läsa små bokstäver, sy och utföra andra aktiviteter på nära håll
 • Dubbelseende när du läser
 • Du måste kisa för att se bättre
 • Behöver hålla objektet du försöker fokusera på längre bort
 • Yrsel och trötthet efter läsning
 • Obehag eller smärta i ögat
 • Huvudvärk och nacksmärta
 • Ansträngda ögon
 • Behov av ljusare belysning

Hur diagnostiseras presbyopi?

Presbyopi diagnostiseras under en synundersökning som utförs av en optiker. Synundersökningen omfattar olika tester för att bedöma din syn och din allmänna ögonhälsa.

Under synundersökningen kommer optikern sannolikt att fråga dig om eventuella symtom, så som svårigheter att läsa små bokstäver eller ansträngda ögon. De kommer också att fråga om din sjukdomshistoria och utföra ett synskärpetest för att mäta din förmåga att se tydligt på olika avstånd. Detta test innebär vanligtvis att man läser bokstäver eller siffror från ett diagram som är placerat på ett visst avstånd.

Andra tester som din optiker kan utföra är

 • Ett refraktionstest, som innebär att man tittar genom olika linser för att fastställa exakt vilket recept som ger dig den klaraste synen.
 • En undersökning med spaltlampa för att undersöka ögonstrukturen i detalj. Undersökningen görs med hjälp av ett speciellt mikroskopliknande instrument som ger en förstorad bild av ögonen.
 • En utvidgad synundersökning med hjälp av speciella ögondroppar som utvidgar pupillen för att ge en bättre bild av de inre strukturerna i dina ögon. Detta gör det möjligt att kontrollera om det finns några tecken på ögonsjukdomar eller tillstånd, t.ex. glaukom, som kan bidra till din presbyopi.

Vår första rekommendation är att genomföra en synundersökning så snart du börjar uppleva förändringar i din syn. Det är viktigt att söka rådgivning från en optiker för att fastställa bästa tillvägagångssätt och hitta lämpliga lösningar för att hantera dessa synutmaningar.

Hur kan presbyopi korrigeras eller behandlas?

Det finns olika alternativ för att hjälpa dig att se bra, även med presbyopi. Från eleganta läsglasögon till moderna kontaktlinser.

Expertens råd: Om du märker att du tar på och av dig glasögonen under dagen på grund av att du ser suddigt på olika avstånd ska du inte tveka att besöka en optiker för att se över möjligheten till multifokala glasögon eller kontaktlinser

Glasögon

För närseende är bifokala eller multifokala glasögon fortfarande det vanligaste synhjälpmedel för personer med presbyopi. Dessa glasögon är särskilt utformade för att förbättra närseendet, så att människor bekvämt kan ägna sig åt aktiviteter som att läsa, skriva och använda digitala enheter. De är skräddarsydda efter bärarens recept för att ge optimal klarhet och fokus, vilket säkerställer en sömlös visuell upplevelse.

hur personer med presbyopi ser med och utan glasögon

Vi har läsglasögon i vårt sortiment. Läsglasögon tillverkas vanligtvis med +1,00 dioptri som passar för lindriga synavvikelser, en +2,00 dioptri som passar för äldre personer och en +3,00 dioptri som rekommenderas för personer med långt framskriden presbyopi.

Kontaktlinser

Kontaktlinser som är utformade för presbyopi finns nu tillgängliga i många olika linsmaterial och typer. Toriska linser är en bekvämt och effektivt alternativ som ger dig en god syn på olika avstånd. Tack vare avancerad teknik och exakt design ger dessa kontaktlinser optimal synskärpa och komfort och är därmed ett praktiskt alternativ till traditionella glasögon.

Operation

Det finns två olika typer av kirurgi för att motverka presbyopi:

Refraktiv laserkirurgi, såsom PRK (Photorefractive Keratectomy) er LASIK (laser in-situ keratomileusis), har används i stor utsträckning för korrigering av brytningsfel genom att ändra hornhinnans krökning genom avlägsnande av vävnadsfragment.

Intraokulär kirurgi innebär implantation av en permanent konstgjord lins, särskilt en multifokal ackommodativ lins. Återhämtningsperioden efter dessa ingrepp varierar från person till person, och behandligens lämplighet beror på faktorer som patientens ålder och historik.

Letar du efter multifokala kontaktlinser?

Nu behöver du inte leta längre! På Lentiamo har vi ett stort modernt urval!

Köp toriska kontaktlinser

Hur man kan bromsa presbyopi

Det är viktigt att notera att det egentligen inte är möjligt att förhindra presbyopi, eftersom det är något naturligt som uppstår med åldrandet. Det kan dock bromsas genom att anta vissa vanor som främjar ögonhälsan.

Träning

En hälsosam livsstil med regelbunden fysisk aktivitet, intag av viktiga vitaminer och avhållsamhet från droger, rökning och alkohol kan bidra till den allmänna ögonhälsan. Motion främjar vaskularisering och syresättning av kroppen.

Använd solglasögon

Att skydda ögonen från skadliga UV-strålar är avgörande. Använd solglasögon som ger tillräckligt UV-skydd kan hjälpa till att förebygga skador på ögonen.

Regelbunden synundersökning

Det är viktigt att genomföra regelbundna synundersökningar för att upptäcka eventuella förändringar i ett tidigt skede. Personer med kroniska sjukdomar som kan påverka synen, t.ex. diabetes eller högt blodtryck, bör också noga sköta sin hälsa för att minimera risken för synproblem.

Hälsosam kost

Vitamin A, C, D och E främjar ögonhälsan. Vitamin A är bra för hornhinnan och näthinnan. Vitamin C minskar risken för grå starr och bromsar utvecklingen av åldersrelaterad makuladegeneration, liksom E-vitamin. D-vitamin minskar risken för makuladegeneration, grå starr och glaukom och förbättrar även tårfunktionen. Det finns dessutom andra kosttillskott som magnesium och zink som fungerar som en skyddande sköld och skyddar ögonen mot potentiella synproblem.

Med andra ord: en kost rik på fisk, frukt, grönsaker och mycket vatten är bra för din ögonhälsa.

Genom dessa goda vanor i vår dagliga rutin kan vi främja välbefinnandet och potentiellt fördröja uppkomsten av presbyopi.

Avslutande ord från Lentiamo

Presbyopi kan vara en frustrerande synnedsättning som påverkar oss i våra dagliga aktiviteter, men det är också en påminnelse om den otroliga resa våra ögon har gjort och hur mycket de fortfarande är kapabla att visa oss. Tack vare modern ögonvård är det relativt enkelt att hantera presbyopi. Så låt oss vara rädda om våra ögon. Kom ihåg att genomföra regelbundna synundersökningar och ta dig an åldrandets utmaningar med värdighet.

Källor:

1.Progress in Retinal and Eye Research, Presbyopia: Effectiveness of correction strategies

2.Ophthalmic & Physiological Optics, Developments in the correction of presbyopia I: spectacle and contact lenses

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

  Inga frågor

  *Obligatoriska fält

  Bästsäljande produkter