Logga in

Visuella nedsättningar: Vad är presbyopi? Symtomen, orsakerna och behandlingen

Jakub Odcházel, DiS.

Medicinskt granskad av Jakub Odcházel, DiS., Chefsoptiker, den 2019-12-04. Skriven av Lentiamo

Alla former av synnedsättning är obehagliga och innebär en begränsning för de drabbade. Med enkla hjälpmedel som kontaktlinser och glasögon kan de synskadade dock behärska sin dagliga rutin utan problem.

Som en del av en serie om olika visuella förhållanden vill Lentiamo informera dig om funktionsnedsättningar som närsynthet (myopia) and långsynhet (hyperopi).

Idag fokuserar vi på presbyopi, även känd som åldersrelaterad synskada.


Vad är presbyopi?

Presbyopi är ett åldersrelaterat ögonsjukdom som gör det svårare att se nära föremål. Det inträffar från 40 års ålder.

Anledningen till detta är att ögat tappar sin elasticitet, vilket gör det svårt att fokusera på nära avstånd, till exempel vid läsning.

Tyvärr finns det inget botemedel mot presbyopi. Med enkla hjälpmedel som multifokala kontaktlinser, emellertid kan presbyopia kompenseras utan problem.

Hitta multifokala kontaktlinser här


Vilka är symtomen på presbyopi?

Det allra första symptom som uppstår är behovet av att förstora läsmaterial genom att sträcka armarna och flytta dem så långt bort från ögonen som möjligt. Nära arbete, som sömnad, läsning av små tryck eller skräddarsydd, kan leda till ögonbelastning som, om den fortsätter under en lång tid, kan leda till huvudvärk.

Andra vanliga symtom är yrsel och trötthet efter att ha läst eller efter någon aktivitet där du behöver koncentrera dig.

Presbyopia

Vad orsakar presbyopi?

Presbyopia förknippas vanligtvis med ökande ålder och är ofta en gradvis utveckling vars svårighetsgrad förvärras med tiden.

Presbyopia orsakas inte av formen på ögongloben, vilket är orsaken till andra försämringar, såsom närsynthet och långsynthet.

Det orsakas av förtjockning och minskad flexibilitet i linsen, så att den inte längre kan koncentrera sig tydligt på närbilder. Ljuset som tas emot från hornhinna avleds inte till näthinnan utan bakom det, vilket resulterar i suddiga bilder och en känsla av ögonbelastning när linsen försöker fokusera mer effektivt. Förändringar i musklerna som omger linsen kan också bidra till detta tillstånd.

Hur kan du behandla presbyopi?

Besök din ögonläkare eller optiker för att ta ett ögonprov. När du har fått diagnosen presbyopia, kommer de att erbjuda dig olika behandlingsalternativ.

Multifokala kontaktlinser är det bästa valet att kompensera för åldersrelaterad synfel.

Note:

Presbyopia kan följa med andra synfel, såsom närsynthet (myopi), långsynthet (hyperopia) eller astigmatism.

Tveka inte att besöka din ögonläkare!

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

    Inga frågor

    *Obligatoriska fält

    Bästsäljande produkter