Logga in

Har du någon gång tänkt på att göra en synundersökning? Gör ett test här!

Världshälsoorganisationen (WHO) avslöjade de nya siffrorna för synnedsättning i oktober 2018. Globalt, uppskattas det att omkring 1.3 miljarder människor lever med någon form av försämrad syn. Vad gäller långsynthet, har 188 miljoner människor ett mindre synfel, 217 miljoner har ett måttligt till allvarligt synfel och 36 miljoner människor är blinda.1

Vision impairment worldwide

Denna stora mängd av människor är beroende av kontaktlinser eller glasögon för att förbättra sin synskärpa. Men hur tar man reda på om man behöver något hjälpmedel för sin syn? Hur mäter man sin syn?

Monoyerskalan

Monoyer Eye Chart För att mäta din syn, kan du ta hjälp av ett syntest. Den första uppfinnaren av decimalskalan var Ferdinand Monoyer. Den franska oftalmologen skapade sin berömda Monoyerskala 1872 och utsåg en måttenhet för den optiska styrkan hos en lins, kallad en diopter. Varje rad av bokstäver i olika storlekar motsvarar en ny diopter – samma måttenhet som fortfarande används idag.

En diopter är måttenheten för den optiska styrkan i en lins eller en bågformad spegel, vilken är likvärdig med inversen av brännvidden mätt i meter (det vill säga 1/x meter). Det är alltså en enhet som beskriver omvänd längd. Ett exempel: en lins med 3 dioptrier, får parallella ljusstrålar att fokusera vid 1⁄3 meter. Den optiska styrkan i det mänskliga ögat är 58 D.

Kul fakta: Monoyer satte också in sitt eget namn i skalan. Läser man nerifrån och upp och bortser från den nedersta raden, så bildar bokstäverna längst till vänster namnet „Monoyer“, och bokstäverna längst till höger „Ferdinand“. Ser du det?2

Var Snellenskalan kommer in i bilden

Inte långt efter att Monoyer hade publicerat sitt syntest, utvecklade den holländska ögonläkaren Herman Snellen en liknande skala, Snellenskalan. Den första versionen bestod av abstrakta symboler, men dessa byttes senare ut mot bokstäver. Till skillnad från den första modellen, är de största bokstäverna istället placerade längst upp.3

Skalan består av 10 linjer med fetstilta, stora bokstäver, och börjar med de största bokstäverna längst upp. Storleken på bokstäverna minskar gradvis, vilket gör att fler och fler bokstäver får rum på varje efterföljande rad.4

Snellenskalan används ännu idag för att mäta människors syn. Under en synundersökning kommer ögonläkaren att be dig berätta vilken rad som har de minsta bokstäverna som du kan urskilja, och sedan be dig att läsa dem. Om du kan läsa bokstäverna på raden längst ner, är din synskärpa väldigt bra.

Har du inte hittat det du letar efter?

Många fler glasögon väntar på dig på Lentiamo!

Handla glasögon

Gör ett test här

Om du vill veta om du behöver något hjälpmedel för din syn, bör du besöka din ögonläkare eller optiker och be om att få din syn undersökt. Om du vill ta reda på hur bra din syn är hemma, kan du enkelt göra Snellentestet själv innan du besöker din oftalmolog.

Testet som vi delar med oss av här kan användas för att testa närsynthet, som orsakar en otydlig syn på långt håll. Detta test är speciellt till nytta för att kartlägga barn som är närsynta.

Långsynthet, astigmatism och andra synfel kan inte mätas med denna skala. Endast en omfattande synundersökning utförd av en licensierad ögonspecialist eller oftalmolog kan avgöra om dina ögon är hälsosamma och om du kan se så tydligt och så obehindrat som möjligt.

Föreskrifterna för Snellenskalan

För att få ett så exakt resultat som möjligt, be någon att assistera dig när du testar din syn med Snellenskalan.

 1. Sätt skalan på en vägg cirka tre meter ifrån dig.
 2. Täck över ett öga och läs högt de bokstäver du ser på skalan.
 3. Börja uppifrån och fortsätt nedåt.
 4. Upprepa med det andra ögat, och sedan med båda ögonen tillsammans.
 5. Den rad med minst bokstäver som du kan utläsa korrekt avslöjar synskärpan för det ögat som inte är täckt.

Hur du ska tolka dina resultat

Resultatet du får från skalan beskriver kvalitén på din syn. Ditt resultat uttrycks som ett bråktal. Bråktalen visas till vänster på varje rad och identifierar hur bra du kan se. Om du till exempel kan se klart och tydligt till den femte raden, beskrivs din syn som en syn på 20/40. Om du kan se klart och tydligt till den sjunde raden, har du en syn på 20/25. Siffrorna ges i fot, en amerikansk måttenhet. En fot är omkring 30 cm. I Sverige används däremot ofta decimaltal istället, så 20/200 motsvaras då av av 0,1 och 20/20 av 1,0.

20/20: En 20/20 syn betyder att du kan se samma rad med bokstäver från 20 fots eller 6.09 meters avstånd, som personer med normal syn ser från 20 fots / 6.09 meters avstånd – vilket alltså innebär att din syn är perfekt.

20/40: En 20/40 syn innebär att du ser samma rad med bokstäver från ett avstånd på 20 fot / 6.09 meter, som personer med en normal syn ser från 40 fot / 12.2 meter.

Monoyer Eye Chart

1World Health Organization 2Independent 3Express 4Very Well Health

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

 • Jonas P.

  jag är i grekland och jag har 10>40 och 10 >80 vad menas med detta ,,,ja det stämmer jag ser inte så bra pga efter en tids sjukdom

  Svara
  • Viktoria
   Lentiamo.se

   Hej Jonas!

   Tack för din fråga. Om dina värden inte stämmer överens med vad vi visar i ovan blogg kan det vara så att du inte är närsynt. Men för att verkligen förstå dina värden rekommenderar vi att du går till en optiker för att kolla. Det finns nog bra optiker även i Grekland :) Lycka till!

   Svara
 • Sanna

  Hej jag ser lite suddigt ibland, behöver jag glasögon?

  Svara
  • Klára
   Lentiamo.se

   Hej Sanna!

   Tack för din fråga. Om du inte ser klart rekommenderar vi att du besöker en optiker för att göra en synundersökning för att vara söker på vad är det som händer.


   Mvh, Klara

   Svara
 • Calle

  Jag ser till 20/25 med ett öga men jag ser alla rader med båda ögon betyder det att jag har en normal syn

  Svara
  • Klára
   Lentiamo.se

   Hej Calle!

   Om du sätter denna skalla 3m lång bort från dig och ser rad 20/25 med ett öga och alla rader med båda ögon betyder det att du har ett normal syn. Kom ihåg att långsynthet, astigmatism och andra synfel kan inte mätas med denna skala. Om du upptäcker att din syn ändras, vänligen, kontakta din optiker eller ögonläkare för att göra flera test.

   Mvh, Klara

   Svara

*Obligatoriska fält

Bästsäljande produkter