Sommar solglasögon försäljning!

Logga in

Syntest online – gör ett ögontest utan att lämna hemmet

Jakub Odcházel, DiS.

Medicinskt granskad av Jakub Odcházel, DiS., Chefsoptiker, den 2019-01-29. Skriven av Lentiamo

Världshälsoorganisationen (WHO) avslöjade de nya siffrorna för synnedsättning i oktober 2018. Globalt, uppskattas det att omkring 1.3 miljarder människor lever med någon form av försämrad syn. Vad gäller långsynthet, har 188 miljoner människor ett mindre synfel, 217 miljoner har ett måttligt till allvarligt synfel och 36 miljoner människor är blinda.1

Vision impairment worldwide
 

Denna stora mängd av människor är beroende av kontaktlinser eller glasögon för att förbättra sin synskärpa. Men hur tar man reda på om man behöver något hjälpmedel för sin syn? Hur mäter man sin syn?

Monoyerskalan

Monoyer Eye Chart För att mäta din syn, kan du ta hjälp av ett syntest. Den första uppfinnaren av decimalskalan var Ferdinand Monoyer. Den franska oftalmologen skapade sin berömda Monoyerskala 1872 och utsåg en måttenhet för den optiska styrkan hos en lins, kallad en diopter. Varje rad av bokstäver i olika storlekar motsvarar en ny diopter – samma måttenhet som fortfarande används idag.

En diopter är måttenheten för den optiska styrkan i en lins eller en bågformad spegel, vilken är likvärdig med inversen av brännvidden mätt i meter (det vill säga 1/x meter). Det är alltså en enhet som beskriver omvänd längd. Ett exempel: en lins med 3 dioptrier, får parallella ljusstrålar att fokusera vid 1⁄3 meter. Den optiska styrkan i det mänskliga ögat är 58 D.

Kul fakta: Monoyer satte också in sitt eget namn i skalan. Läser man nerifrån och upp och bortser från den nedersta raden, så bildar bokstäverna längst till vänster namnet „Monoyer“, och bokstäverna längst till höger „Ferdinand“. Ser du det?2

Var Snellenskalan kommer in i bilden

Inte långt efter att Monoyer hade publicerat sitt syntest, utvecklade den holländska ögonläkaren Herman Snellen en liknande skala, Snellenskalan. Den första versionen bestod av abstrakta symboler, men dessa byttes senare ut mot bokstäver. Till skillnad från den första modellen, är de största bokstäverna istället placerade längst upp.3

Skalan består av 10 linjer med fetstilta, stora bokstäver, och börjar med de största bokstäverna längst upp. Storleken på bokstäverna minskar gradvis, vilket gör att fler och fler bokstäver får rum på varje efterföljande rad.4

Snellenskalan används ännu idag för att mäta människors syn. Under en synundersökning kommer ögonläkaren att be dig berätta vilken rad som har de minsta bokstäverna som du kan urskilja, och sedan be dig att läsa dem. Om du kan läsa bokstäverna på raden längst ner, är din synskärpa väldigt bra.

Har du inte hittat det du letar efter?

Många fler glasögon väntar på dig på Lentiamo!

Handla glasögon

Gör ett test här

Om du vill veta om du behöver något hjälpmedel för din syn, bör du besöka din ögonläkare eller optiker och be om att få din syn undersökt. Om du vill ta reda på hur bra din syn är hemma, kan du enkelt göra Snellentestet själv innan du besöker din oftalmolog.

Testet som vi delar med oss av här kan användas för att testa närsynthet, som orsakar en otydlig syn på långt håll. Detta test är speciellt till nytta för att kartlägga barn som är närsynta.

Långsynthet, astigmatism och andra synfel kan inte mätas med denna skala. Endast en omfattande synundersökning utförd av en licensierad ögonspecialist eller oftalmolog kan avgöra om dina ögon är hälsosamma och om du kan se så tydligt och så obehindrat som möjligt.
 

Föreskrifterna för Snellenskalan

För att få ett så exakt resultat som möjligt, be någon att assistera dig när du testar din syn med Snellenskalan.

 1. Sätt skalan på en vägg cirka sex meter ifrån dig.
 2. Täck över ett öga och läs högt de bokstäver du ser på skalan.
 3. Börja uppifrån och fortsätt nedåt.
 4. Upprepa med det andra ögat, och sedan med båda ögonen tillsammans.
 5. Den rad med minst bokstäver som du kan utläsa korrekt avslöjar synskärpan för det ögat som inte är täckt.

Hur du ska tolka dina resultat

Resultatet du får från skalan beskriver kvalitén på din syn. Ditt resultat uttrycks som ett bråktal. Bråktalen visas till vänster på varje rad och identifierar hur bra du kan se. Om du till exempel kan se klart och tydligt till den femte raden, beskrivs din syn som en syn på 20/40. Om du kan se klart och tydligt till den sjunde raden, har du en syn på 20/25. Siffrorna ges i fot, en amerikansk måttenhet. En fot är omkring 30 cm. I Sverige används däremot ofta decimaltal istället, så 20/200 motsvaras då av av 0,1 och 20/20 av 1,0.

20/20: En 20/20 syn betyder att du kan se samma rad med bokstäver från 20 fots eller 6.09 meters avstånd, som personer med normal syn ser från 20 fots / 6.09 meters avstånd – vilket alltså innebär att din syn är perfekt.

20/40: En 20/40 syn innebär att du ser samma rad med bokstäver från ett avstånd på 20 fot / 6.09 meter, som personer med en normal syn ser från 40 fot / 12.2 meter.

Monoyer Eye Chart
 

Läs mer

1World Health Organization 2Independent 3Express 4Very Well Health

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

 • Caroline C.

  Hej!
  Jag ska beställa glasögon på internet och undrar om jag behöver progressiva glas eller extra läsglasögon när jag sitter framför datorn? Eller räcker det med enkelslipade?
  Mina recept:
  Höger: sfär: -2,50, cylinder: -0,50, axel: 63, add: +0,75
  Vänster: sfär: -2,75, cylinder: -0,50, axel: 110, add: +0,75.
  Jag har vanliga linser utan add.

  Det är add jag funderar på o receptet. Om det ska läggas till i min glasögonbeställning eller om jag ska utesluta det?
  Tack på förhand!

  Mvh Caroline

  Svara
  • Jessica Lentiamo.se

   Hej Caroline, stort tack för din fråga. Detta är progressiva glasögon och dessvärre kan du inte beställa det online hos oss.

   Svara
 • Janne

  Hej!
  Vilken rad på snellenskalan måste jag kunna se med ett öga och båda ögonen för att få köra lastbil som kräver C körkort utan att behöva glasögon eller linser?

  Svara
  • Jessica Lentiamo.se

   Hej Janne, tack för din fråga. Jag rekommenderar dig att undersöka din syn hos en optiker. Det är alltid det bästa. Vi hjälper dig gärna därefter om du skulle ha ett behov av antingen glasögon eller kontaktlinser.

   Svara
  • Janne

   Hej!
   Vilken rad på skalan som jag skrivit ut på ett A 4 papper från er hemsida, ser man när man har 0,1 på ena ögat respektive 0,8 på andra ögat? Givet att man står på det avstånd från syntavlan som ni angett.

   Svara
 • Lars P.

  Det står att jag skall sätta upp skalan på 3m håll men det står inte i vilken storlek jag skall printa ut det på. Hur stor (hur hög) skall exempelvis E:et på översta raden va?

  Svara
  • Jessica Lentiamo.se

   Hej Lars, tack för din fråga. Använd ett A4 när du skriver ut detta syntest. Vill du ha någon hjälp vid en senare beställning så är du varmt välkommen att höra av dig direkt till mig på info@lentiamo.se

   Svara
 • Jonas P.

  jag är i grekland och jag har 10>40 och 10 >80 vad menas med detta ,,,ja det stämmer jag ser inte så bra pga efter en tids sjukdom

  Svara
  • Viktoria Lentiamo.se

   Hej Jonas!

   Tack för din fråga. Om dina värden inte stämmer överens med vad vi visar i ovan blogg kan det vara så att du inte är närsynt. Men för att verkligen förstå dina värden rekommenderar vi att du går till en optiker för att kolla. Det finns nog bra optiker även i Grekland :) Lycka till!

   Svara
 • Sanna

  Hej jag ser lite suddigt ibland, behöver jag glasögon?

  Svara
  • Klára Lentiamo.se

   Hej Sanna!

   Tack för din fråga. Om du inte ser klart rekommenderar vi att du besöker en optiker för att göra en synundersökning för att vara söker på vad är det som händer.


   Mvh, Klara

   Svara
   • Levina P.

    Hej jag såg bra men dom 4-3 raderna så var de lite suddigt
    Jag kollade sen å jag hade sakt fel bokstäver lite

    Svara
    • Jessica Lentiamo.se

     Hej Levina, okej. Detta är endast ett digitalt syntest så det är alltid bra att gå på en synundersökning hos en optiker.

     Svara
 • Calle

  Jag ser till 20/25 med ett öga men jag ser alla rader med båda ögon betyder det att jag har en normal syn

  Svara
  • Klára Lentiamo.se

   Hej Calle!

   Om du sätter denna skalla 3m lång bort från dig och ser rad 20/25 med ett öga och alla rader med båda ögon betyder det att du har ett normal syn. Kom ihåg att långsynthet, astigmatism och andra synfel kan inte mätas med denna skala. Om du upptäcker att din syn ändras, vänligen, kontakta din optiker eller ögonläkare för att göra flera test.

   Mvh, Klara

   Svara

Nästa 4 kommentarer

*Obligatoriska fält

Bästsäljande produkter