Sommar solglasögon försäljning!

Logga in

De bästa solglasögonen för bilkörning

Jakub Odcházel, DiS.

Medicinskt granskad av Jakub Odcházel, DiS., Chefsoptiker, den 2021-06-29. Skriven av Maria Chiara Tarsia

Är det farligt att köra i starkt soligt väder utan solglasögon? Det är en fråga som vi ofta får höra, särskilt när sommaren närmar sig. Sanningen är att solglasögon är en välkommen följeslagare under hela året - och här är varför.

Faktum är att de inte bara skyddar dina ögon från de farliga UV-strålarna, utan även din egen säkerhet genom att minimera oönskad bländning och skydda dina ögon från damm och vind..

Så: att bära solglasögon vid körning i dagsljus är en sund vana som kan bidra till att förebygga både risken för ögonskador och risken för bilolyckor..

Av alla dessa skäl är det mycket viktigt att veta hur man väljer rätt solglasögon att använda bakom ratten.

Vad behöver jag veta om att köra solglasögon?

Det finns några viktiga funktioner som du bör leta efter när du letar efter de perfekta körsolglasögonen.

Låt oss utforska dessa funktioner på djupet för att lära oss hur du väljer rätt..

Vilken är den bästa filtertypen för körsolglasögon?

Låt oss först och främst tala om UV-skydd. För att uppnå maximalt skydd bör linserna på dina solglasögon ha ett UV400-filter, vilket ger en fullständig sköld mot skadlig strålning. Alla solglasögon som finns på Lentiamo är utrustade med ett högkvalitativt UV400-filter.

Det finns fyra filtertyper för solglasögon:

Filtertyp Glasnyans Användning
0 3 – 20% Ger minst skydd. Vanligtvis inte tillräckligt för att förhindra bländning under körning.
1 20 – 57% För delvis molniga dagar. Lämplig för bilkörning.
2 57 – 82% För vanliga sommardagar. Lämplig för bilkörning.
3 82 – 92% Erbjuder avancerat skydd. Lämplig för bilkörning.
4 92 – 97% Särskilt starkt skydd, lämpligt för höga berg. Förbjudet i vägtrafik. Dessa är märkta med symbolen för en överkryssad bil.

Kom ihåg: Filterkategorinummer är alltid tryckt på glasögonbågen, men endast de som har en äkta CE-märkning kan garantera dessa minimistandarder.

Vilken färgton ska solglasögon för bilkörning ha?

Och nu ska vi tala om färgen. Solglasögon med vissa linsfärger är bäst lämpade för bilkörning eftersom de ger en utmärkt prestanda i alla väderförhållanden och förbättrar kontrast och synskärpa utan att äventyra vår färguppfattning. Leta efter linser med följande färgtoner:

  • Brun
  • Mörkgrön
  • Grå

Fotokromatiska linser rekommenderas inte (även om många använder dem regelbundet vid bilkörning) eftersom de kanske inte mörknar tillräckligt i fordonet. Spegelglas rekommenderas inte heller eftersom de kan minimera kontrasterna alltför mycket, vilket kan leda till felbedömningar på vägen.

Är du redo att börja leta efter ditt nästa par solglasögon?

Hundratals solglasögon av högsta kvalitet väntar på dig på Lentiamo.

Utforska sektionen för solglasögon

Vilken är den bästa formen för bilsolglasögon?

Detta kan förvåna dig: Solglasögonens design spelar roll när det gäller bilkörning - Och inte bara av modeskäl (även om vi också vill se bra ut på vägen, inget ont i det!).

Det är dock en fråga om säkerhet snarare än estetik. Upp till 60 % av UV-strålarna kan nå ögonen från solglasögonens sidor eller uppifrån. Under körning kan detta också utgöra ett distraktionsmoment eller ett obehag. Välj därför större linser eller en bredare ram som kan "omsluta" det känsliga området runt ögonen.

Goda nyheter: Överdimensionerade solglasögon och mask solglasögon är återigen en trend och de är här för att stanna! Det betyder att du kommer att få många modeller att välja mellan.

Kör säkert och bekvämt med solglasögon som verkligen passar

De perfekta solglasögonen för bilkörning ska alltså handla om skydd, men också om komfort. Det är därför våra optiker på Lentiamo rekommenderar - efter att hitta rätt glasögonstorlek för ditt ansikte - att föredra lätta bågar, särskilt om du är ute på vägarna i flera timmar. Om dina solglasögon har näsdubbar, justera dem i enlighet med detta så att de varken glider eller klämmer.

Lentiamos egna solglasögon har antireflekterande linser med ett kategori 3 UV-filter för att ge ett bra ögonskydd för vardagligt bruk och vid bilkörning. Det ultralätta materialet är bekvämt och perfekt för att manövrera på vägarna.   

Sist men inte minst bör dina körsolglasögon ha tunna bågar för att undvika att din perifera syn hindras.

 

Är polariserade solglasögon bra för bilkörning?

Polariserande (eller polariserade) linser bakom ratten har sina för- och nackdelar. De är ett bra val för förare eftersom de minskar bländning och ljusreflektion (vilket kan vara en viktig egenskap om det finns våta ytor eller snö ute).

Å andra sidan kan de även försämra digitala och LCD-skärmar dramatiskt. Om du ska använda din GPS-navigator under en resa eller om din bil har en modern digital instrumentpanel, bör du därför använda opolariserade solglasögon.

Valet är upp till dig, beroende på din rutt, din bil och dina körvanor.

 

Är det olagligt att köra med solglasögon?

I Sverige är det lagligt att bära de flesta solglasögon när man kör bil. Det är ganska enkelt att ta reda på vilka solglasögon som är lämpliga: Det är bara att ta en titt på den filterkategori som anges på din båge eller i beskrivningsrutan i vår e-butik. Filterkategorierna 1, 2 och 3 kan användas vid körning under dagsljus, men de bör inte användas i dåliga ljusförhållanden.

Filterkategori 4 är inte lämplig för körning och därmed olaglig bakom ratten. Solglasögon med filterkategori 2 eller 3 gör också att du kan ta dig in och ut ur en tunnel utan problem, eftersom de "dämpar" den abrupta övergången från ljus till halvmörker och vice versa, genom att minska risken för att bli bländad när du lämnar tunneln.

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

    Inga frågor

    *Obligatoriska fält

    Bästsäljande produkter