Flash sale: Sportglasögon 🔥

Logga in

Dubbelseende (diplopi): Orsak och behandling

Lucie Macháčková

Medicinskt granskad av Lucie Macháčková, Butikschef Brno, den 2023-08-22. Skriven av Lentiamo

Innehåll

Har du någon gång sett dubbelt av något när du vet att det bara borde vara en? Diplopi eller dubbelseende, får hjärnan att uppfatta en dubbel bild av ett enskilt objekt. Det kan vara något tillfälligt eller en indikation på ett allvarligt hälsotillstånd. Att veta vad det är och när du ska söka vård kan hålla dig säker och frisk.

Lentiamos optiker definierar detta tillstånd, förklarar dess variationer och tar upp möjliga orsaker här. Låt oss ta en titt!

Vad är dubbelseende?

Dubbelseende är ett tillstånd där en person ser två bilder av ett och samma objekt. Dessa objekt kan visas sida vid sida, ovanpå varandra eller i en vinkel. Det kan bero på tillfälliga faktorer eller olika underliggande orsaker, t.ex. problem med de muskler som styr ögonrörelserna, nervskador eller problem med hornhinnan, linsen eller näthinnan.

Det kan orsaka obehag, förvirring och svårigheter med dagliga aktiviteter som att läsa, köra bil och gå. Det är viktigt att söka vård om du upplever att du ser dubbelt, eftersom det kan vara ett tecken på ett allvarligt hälsoproblem som stroke eller sjukdom.

Hur ser dubbelseende ut?

Dubbelseende innebär att ett enskilt föremål framstår som två bilder som sitter sida vid sida, ovanför eller under, eller diagonalt till varandra. Objekten överlappar i allmänhet varandra och är sällan helt åtskilda. Den sekundära bilden är vanligtvis suddig eller svagare än "huvudbilden".

Olika typer av dubbelseende

Det finns två huvudtyper av dubbelseende: monokulärt och binokulärt. Monokulär diplopi innebär att en bild dubbleras sida vid sida. Binokulär diplopi uppträder vanligtvis på tre sätt: horisontellt, vertikalt eller snett. 

Diplopia dubbelseende

Diplopia dubbelseende är när två bilder visas i bara ett öga. Det orsakas av ett problem i själva ögat, som vid till exempel grå starr, astigmatism eller torra ögon-syndromet. Felaktiga glasögonordinationer kan också leda till denna typ.

monocular double vision

Diplopia dubbelseende

 

Vid binokulärt diplopi kan du märka att huvudbilden verkar klarare än den suddigare, sekundära bilden. Detta kallas ibland för en "spökbild"."

Symtomen på oskärpa är vanligtvis begränsat till ett öga.

Binokulär syn

Mer vanligt är att människor upplever binokulärseende och se två bilder när båda ögonen är öppna. Eftersom det drabbar båda ögonen betyder det vanligtvis att ögonen inte fungerar tillsammans på rätt sätt. Denna typ går över av sig själv när något av ögonen är stängt. Det kan uppstå på grund av en rad olika tillstånd som skelning (när ögonen inte ligger i linje i samma riktning) eller nervskada.

Binokulär dubbelseende yttrar sig vanligtvis visuellt på tre olika sätt: horisontellt, vertikalt eller snett enligt bilden nedan.

horizontal double vision

Horisontell dubbelseende

 

Horisontell diplopi är när en person ser två bilder sida vid sida, med en bild som visas till vänster eller höger om den andra.

Båda bilderna kan se suddiga ut med den horisontella binokulära typen.

vertical double vision

Vertikalt dubbelseende

 

Vertikal diplopi är när en person ser två bilder staplade ovanpå varandra. Den ena bilden visas ovanför eller under den andra.

oblique double vision

Sned (oblique) dubbelseende

 

Oblique diplopia är när en andra bild visas diagonalt, eller i vinkel, från den andra. Denna typ är mindre vanlig än horisontell och vertikal men förekommer.

Temporärt dubbelseende

Temporärt dubbelseende är när en person upplever att se dubbelt under en kort tidsperiod, varar vanligtvis bara några minuter. Det kan orsakas av en rad olika faktorer, som till exempel stress, trötthet eller hög alkoholkonsumtion.

Dubbelseende som kommer och går kan orsakas av ett pågående problem. Problem med hornhinnan eller linsen, migrän, biverkningar av mediciner, sjukdomar och felställda ögon kan alla leda till denna typ av synproblem som dyker upp då och då.

Även om det i allmänhet inte finns anledning till oro, kan tillfälliga dubblerade bilder vara ett symptom på ett allvarligare medicinskt tillstånd eller händelse. Plötsliga synproblem ska aldrig ignoreras. Sök omedelbart vård för plötsliga synförändringar för att kunna utesluta potentiellt livshotande hälsoproblem.

Vad orsakar dubbelseende?

Enligt Stanford Health Care, är det en rad olika tillstånd som kan orsaka dubbelseende. Problem med hornhinnan eller linsen, muskel- eller nervproblem som styr ögats funktion och rörelser, eller problem i hjärnan kan leda till diplopi. Vissa orsaker kan vara mindre allvarliga, t.ex. astigmatism, eller livshotande, t.ex. en stroke.1

Problemet kan vara tillfälligt, behandlingsbart eller orsakas av ett allvarligare, underliggande problem. Miljöfaktorer kan också orsaka dubbelseende av bilder vid olika tidpunkter. Olika delar av ögat och omgivande strukturer kan också vara orsaken. Dessutom kan pågående hälsoproblem eller sjukdomar orsaka tillfälliga eller ihållande problem.

Tillfälliga orsaker

Tillfälliga orsaker till dubbelseende är ofta relaterade till livsstilsfaktorer, såsom alkohol- eller droganvändning, trötthet eller digital ansträngning. Dessa orsaker försvinner vanligtvis av sig själva när den orsakande faktorn åtgärdas. Lågt blodtryck eller att resa sig för snabbt kan kortvarigt påverka synen hos vissa personer.

Underliggande orsaker

Underliggande problem relaterade till muskler, nerver eller hjärnan kan påverka ögats funktion och rörelse, vilket resulterar i dubbelseende. Orsakerna kan vara allvarliga och kan vara relaterade till diabetes, högt blodtryck, sköldkörtelrubbningar, infektioner, autoimmuna sjukdomar eller neurologiska tillstånd som multipel skleros, stroke eller hjärntumör.

Några andra sjukdomar som är kända för att orsaka dubbelseende Graves sjukdom, myasthenia gravis och Guillain-Barrés syndrom.2

Symtom på dubbelseende

  • Du ser dubbelt
  • Huvudvärk
  • Hängande ögonlock
  • Felriktade, "vandrande" eller korsade ögon
  • Illamående eller yrsel
  • Ögonsmärta

När ska du söka vård?

Sök omedelbar läkarvård om du upplever plötsligt dubbelseende eller om it åtföljs av förvirring, sluddrigt tal, smärta, yrsel eller svaghet. Att se dubbelt kan vara ett tecken på ett akut medicinskt problem som en aneurysm eller stroke.

Kontakta din optiker om du har återkommande synproblem som leder till dubbelseende. Observera hur länge problemen kvarstår så att din specialist kan fastställa orsaken.

Diagnos av dubbelseende

En ögonspecialist kommer vanligtvis att genomföra en grundlig undersökning för att diagnostisera orsaken till dubbelseende. Undersökningen kan omfatta ett synskärpetest, mätningar av ögoninriktningen, en spaltlampsundersökning för att utvärdera framsidan av ögat och en utvidgad ögonundersökning för att kontrollera baksidan av ögat.

De kan också utföra ytterligare tester, t.ex. ett täckprov eller ett prismatest, för att bedöma graden och orsaken. De kan remittera dig till en annan läkare beroende på den bakomliggande orsaken eller om de misstänker att en akut medicinsk utvärdering behövs.

Även om diplopi påverkar synen är det inte säkert att en ögonläkare är rätt specialist för att behandla det. Om du misstänker att t.ex. ett receptbelagt läkemedel har lett till dina synproblem är den bästa kontaktpunkten sannolikt den specialist inom hälso- och sjukvården som skrev ut läkemedlet.

Kolla om du har dubbelseende

Diplopi kan leda till att du gör visuella justeringar för att försöka anpassa bilderna i ditt synfält.

Om någon har dubbelseende kan det hända att du:

  • Stänger eller täcker för ena ögat.
  • lutar eller vridar huvudet i olika riktningar.
  • kontinuerligt kisar.
standard vision

Normal syn

 

En person som inte har problem med synen ser en tydlig bild som den som visas här.

Hur behandlas dubbelseende?

Beroende på orsak kan det behandlas med kontaktlinser eller glasögon. Enkla ögonövningar eller en ögonlapp kan också användas som behandling.

I vissa fall kan det krävas operation för att korrigera synfelet. Din ögonspecialist kommer att avgöra vilken åtgärd som är bäst beroende på orsaken.

Är dubbelseende allvarligt?

Dubbelseende är vanligtvis inte farligt och kan behandlas. Men det kan också vara ett tecken på ett mer akut problem. Det är viktigt att du kontaktar en ögonspecialist om du upplever dubbelseende, även om det bara är bara då och då.

Förebyggande av dubbelseende

Förmågan att förhindra dubbelseende beror på orsaken. I många fall kan det förebyggas effektivt med icke-invasiva metoder som ögongymnastik eller korrigerande glasögon. Med rätt vård och hantering kan det ofta åtgärdas framgångsrikt.

Regelbunden synundersökning är en viktig förebyggande åtgärd för att se till att även dina ögon håller sig friska.

Avslutande ord från Lentiamo

Denna typ av synförändring kan vara alarmerande. Tänk på att det inte alltid är en allvarlig sak. Endast en specialistbedömning kan dock exakt fastställa orsaken.

Kom ihåg att kontakta läkare omedelbart vid plötslig dubbelseende eller andra plötsliga förändringar i din syn. Vi hoppas att denna information är användbar för att hjälpa dig att förstå olika typer av diplopi och deras orsaker.

Läs mer

Utforska andra ämnen relaterade till diplopi.


Sources

1. Stanford Health Care, Causes of Double Vision
2. Review of Optometry, Top Causes of Double Vision

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

    Inga frågor

    *Obligatoriska fält

    Bästsäljande produkter