Logga in

Kontaktlinser vs glasögon: vad är bäst?

Eliška Malinová, Bc.

Medicinskt granskad av Eliška Malinová, Bc., Optometrist, den 2023-07-28. Skriven av Lentiamo

Innehåll

Att välja mellan kontaktlinser och glasögon är ett beslut som många ställs inför. Båda alternativen har sina fördelar och nackdelar, och valet beror bland annat på personliga preferenser och livsstil. 

I denna guide kommer vi att jämföra kontaktlinser och glasögon för att på så sätt hjälpa dig att bestämma vilket alternativ som passar dig bäst. Vi diskuterar hur du byter från glasögon till kontaktlinser, om du skulle bestämma dig för att göra det. Har du svårt att välja ska du veta att många både kan använda glasögon och kontaktlinser!

Kontaktlinser

en person som håller upp ett vitt linsetui

Kontaktlinser är ett praktiskt alternativ till traditionella glasögon. Kontaktlinser finns med olika användningstider. Månadslinser, som kan användas varje dag i upp till 30 dagar. Endagslinser, tvåveckorslinser och dygnet runt-linser finns också.

Är kontaktlinser bättre än glasögon? Läs om några fördelar och nackdelar med kontaktlinser nedan:

Fördelar med kontaktlinser

 • Naturlig syn: Kontaktlinser ger dig ett bredare synfält jämfört med glasögon eftersom de rör sig med ögonen, vilket ger en mer naturlig synupplevelse.
 • Förbättrad estetik: Många föredrar kontaktlinser eftersom de inte förändrar utseendet.
 • Frihet under fysiska aktiviteter: Kontaktlinser är perfekta för sport och andra fysiska aktiviteter eftersom de inte hindrar dig från att röra dig eller riskerar att falla av. Endagslinser är praktiska om du använder linser sällan eller bara för vissa aktiviteter.
 • Korrigering för olika synproblem: Kontaktlinser finns med olika styrkegrader, vilket möjliggör korrigering av närsynthet (myopi), långsynthet (hyperopi), astigmatism och även multifokala behov.

Nackdelar med kontaktlinser

 • Mer underhåll: Kontaktlinser kräver regelbunden rengöring, desinfektion och förvaring för att bibehålla ögonhälsan och förebygga infektioner.
 • Eventuellt obehag: Vissa personer kan uppleva obehag eller torrhet när de bär kontaktlinser, särskilt om de har känsliga ögon eller är benägna att utveckla allergier. Du kan uppleva ett litet obehag när du börjar och anpassar dig för att använda kontaktlinser.
 • Kostnad: Kontaktlinser kan vara dyrare än glasögon, som i allmänhet har en engångskostnad, särskilt om du väljer endagslinser eller behöver specialanpassade linser.
 • Risk för ögoninfektions: Lär dig hur du tar hand om kontaktlinser. Om du inte tar hand om dina linser kan det öka risken för ögoninfektioner. Det är viktigt att följa korrekta hygienrutiner och rådgöra med en optiker.

Även om det inte nödvändigtvis är en nackdel för alla, kan vissa ögonsjukdomar eller hälsoproblem göra det svårare eller omöjligt för vissa personer att använda kontaktlinser. Framsteg inom linstekniken har dock lett till att det nu finns specialiserade kontaktlinser för presbyopi, vilket ger fler alternativ för synkorrigering. Din optiker kan hjälpa dig att avgöra om linsbärande är rätt för dig.

Glasögon

en person håller ett par svarta glasögon

Receptbelagda glasögon har länge varit ett populärt val för synkorrigering. Ett par glasögon är ett effektiv och okomplicerad sätt att hantera myopi, hyperopi och en rad andra synnedsättningar.

Med många olika stilar väljer man ofta glasögon som ett snygg accessoarer utöver en korrigerande lösning. Nedan följer några för- och nackdelarna med att bära glasögon:

Fördelar med glasögon

 • Enkelt att använda: Glasögonen är enkla att använda och kräver minimalt underhåll. Det är bara att sätta på dem när du behöver dem och ta av dem när du inte behöver dem!
 • Stort utbud av olika modeller: Glasögon finns i oändliga modeller, färger och former, så att du kan uttrycka din personliga stil och framhäva dina ansiktsdrag.
 • Skydd för dina ögon:Glasögon utgör en fysisk skydd som skyddar ögonen mot damm, skräp och vind som kan vara irriterande för ögonen. 
 • Prisvärt: I många fall är glasögon ett mer kostnadseffektivt alternativ jämfört med kontaktlinser, särskilt om du inte behöver ändra styrka på dina glasögon ofta.

Nackdelar

 • Begränsad synförmåga: Glasögonbågar kan hindra ditt periferiseende, vilket leder till att du blir mindre uppmärksam på din omgivning.
 • Förvrängd syn: Vissa glasögon med högre styrka eller glasögon för astigmatism kan förvränga synen runt linsernas kanter (kallas ibland "fishbowl"-effekten). Detta bör försvinna när du anpassar dig till nya glasögon och om du använder dina glasögon regelbundet.
 • Fysiska aktiviteter: Glasögon är inte det mest praktiska alternativet för vissa fysiska aktiviteter, eftersom de kan glida av eller vara i vägen
 • Reflektion och bländning: Utan antireflexbehandling kan glasögonen reflektera ljus, vilket kan vara distraherande och påverka synkomforten.
 • Inkompatibilitet med vissa tillbehör: Glasögon kan begränsa dina möjligheter när det gäller att bära solglasögon eller hatt.

Kontaktlinser eller glasögon?

Att välja mellan kontaktlinser eller glasögon är ett personligt beslut som beror på många olika faktorer.

Om du har en aktiv livsstil och ofta idrottar så kan kontaktlinser ge mer bekvämlighet och rörelsefrihet. Om du använder kontaktlinser ofta och byter ut dem ofta så är glasögon i allmänhet det billigare alternativet eftersom de är en engångsinvestering som vanligtvis kan användas i flera år. Glasögon anses också ofta vara ett mer lämpligt val för barn eller personer som kan ha svårt med det underhåll och den skötsel som krävs med linser.

Vänd dig till din optiker om du har funderingar kring vad som passar dig bäst. De kan ge dig expertråd och hjälpa dig att välja mellan receptbelagda glasögon eller de bästa kontaktlinserna. Att hitta ett lämpligt alternativ för dina ögon och din livsstil säkerställer optimal synkorrigering och komfort.

Våra favoriter? Lentiamos optiker Eliška Malinová rekommenderar en kombination av linser och ett extra par glasögon eftersom det finns tillfällen då du inte borde använda linser (tex under pollenallergisäsongen, när du har irriterade ögon etc), men du behöver fortfarande se klart och fungera i vardagen utan synbegränsningar. 

Hur går man från glasögon till kontaktlinser

Har du bestämt dig för att byta från glasögon till kontaktlinser så är det viktigt att du följer vissa steg för en smidig och lyckad övergång. Ha detta i åtanke när du går från glasögon till linser:

 1. Synundersökning: Först och främst är det viktigt att du besöker din optiker. De kommer att bedöma din ögonhälsa, fastställa dina linsrecept, och ge råd om vilka glasalternativ som passar dina synbehov.
 2. Lär dig hur sköter dina kontaktlinser: En ordentlig skötselrutin för dina linser är viktiga för att bibehålla friska ögon och en bekväm användning. Din optiker kommer att ge dig instruktioner om hur du hanterar, rengör, desinficerar och förvarar dina nya linser.
 3. Öva på att sätta i och ta ur linserna: Till att börja med,sätta i och ta ur dina kontakter kan kräva lite övning. Din ögonläkare kommer att vägleda dig genom processen och ge dig tips för att säkerställa korrekt teknik.
 4. Öka gradvis användningen: Din specialist kommer att föreslå ett användningsschema för att hjälpa dina ögon att anpassa sig till de nya vyerna och känslorna. Du börjar med att bära linserna under kortare perioder och ökar gradvis längden med tiden. 
 5. Följ upp med din ögonläkare: Boka in ett uppföljningsbesök för att kontrollera din ögonhälsa, bedöma linsernas passform och komfort samt göra eventuella nödvändiga justeringar för att säkerställa optimal synkorrigering.

Kom ihåg att rätt ögonvård och regelbunden synundersökning är viktigt, oavsett om du väljer kontaktlinser eller glasögon. Om du upplever obehag eller förändringar i synen bör du kontakta din ögonläkare.

Är du i behov utav ett par kontaktlinser?

Hitta högkvalitativa linser från ledande tillverkare som passar dina behov och din budget.

Köp kontaktlinser

FAQ

Är det säkert att använda kontaktlinser?

Ja, det är generellt säkert att bära kontaktlinser när de används och sköts på rätt sätt. Det är alltid viktigt att följa de riktlinjer som ges av din optiker.

Vem bör inte använda kontaktlinser?

Vissa ögonskador, obstruktion av tårkanalerna, störningar i tårfilmen eller tårproduktionen, glaukom, kroniska infektionssjukdomar eller akuta inflammationer kan innebära att vissa personer inte är lämpliga för kontaktlinser. Din optiker eller ögonläkare kommer först att undersöka dina ögon och därefter se om du kan använda linser.

Kan man duscha med kontaktlinser?

Undvik att ha kontaktlinser i ögonen när du duschar eller badar. Vatten kan föra in bakterier eller andra föroreningar i ögonen, vilket kan leda till allvarliga infektioner och till och med skada dina linser.

Kan jag sova med kontaktlinser?

Om de inte är särskilt avsedda för användning över natten, Att sova med kontaktlinser rekommenderas inte. Din ögonläkare kommer att avgöra om dygnet runt-linser är lämpliga för dig, men det är viktigt att följa det föreskrivna bärschemat och skötselanvisningarna för att undvika potentiella risker för din ögonhälsa.

Avslutande ord

Både kontaktlinser och glasögon har fördelar och nackdelar. Det bästa valet beror på dina personliga preferenser, livsstil, komfort och vägledning från din optiker. 

Vi hoppas att vi genom att väga för- och nackdelar kan hjälpa dig att välja mellan kontaktlinser eller glasögon. Kom ihåg att en kombination av de två kan vara ett bra val som ger större flexibilitet för många.

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

  Inga frågor

  *Obligatoriska fält

  Bästsäljande produkter