Bli stjärnan på sommarens festivaler med färgade kontaktlinser. Rabatter inuti 👉

Logga in

Kan man bada med kontaktlinser?

Skriven av Lentiamo on 2023-05-15

Innehåll

Det kan dessvärre vara väldigt riskabelt att använda kontaktlinser när man simmar och det rekommenderas inte. I det vatten som finns i bland annat simbassänger, sjöar och hav finns bakterier, virus och andra mikroorganismer som kan orsaka allvarliga infektioner.

Enkelt så passar inte vatten och kontaktlinser så bra ihop när du simmar eller ens duschar. Kolla in vad Lentiamos optiker har att säga om de risker som finns med att simma med kontaktlinser och tips att följa om du har tagit ett dopp med dina linser.

Kan man ha kontaktlinser i havet?

Det är inte rekommenderat att använda kontaktlinser när man simmar i havet. Obehag, irritation och till och med infektion kan uppstå när linserna absorberar saltvatten. Saltet i havsvattnet kan fastna på dina kontaktlinser och leda till torrhet och repor på linsytan.

Kan man dyka med kontaktlinser?

Att dyka med kontaktlinser är ingen bra idé. Det finns en stor risk att vatten kommer i kontakt med dina ögon och det är därmed säkrast att ta ut kontaktlinserna innan du dyker.

Om du måste använda kontaktlinser ska du se till att det är mjuka kontaktlinser. Hårda linser är gasgenomsläppliga, vilket innebär att de tillåter gas att passera genom linsen till ögat. Detta kan leda till att kvävebubblor fastnar mellan ögat och linsen under ett dyk, vilket kan leda till suddig syn, obehag och till och med smärta.

Risker med att simma med kontaktlinser

person i svart baddräkt dyker ner i swimmingpool

Det bästa sättet att undvika komplikationer är att ta ut kontaktlinserna innan du badar. Exponering för klor, saltvatten eller bakterier i vattnet kan leda till irritation eller ögoninfektioner. På en praktisk nivå kan linserna lätt tvättas ur ögonen innan du hoppar i vattnet.

Symtom vid ögoninfektion

Som vi har lärt oss kan simning med kontaktlinser leda till infektioner. Det är viktigt att du kontaktar en optiker om du upplever några symtom efter att ha simmat med dina linser. Exempel på symtom på ögoninfektion:

 • Svullnad eller röda ögon
 • Irritation eller klåda
 • Smärta
 • Ljuskänslighet
 • Suddig syn
 • Vattniga eller torra ögon

Symtom på ögoninfektioner ska tas på allvar. En sällsynt men allvarlig infektion som förknippas med vatten och kontaktlinsbärande kallas akantamöbekeratit (Acanthamoeba keratitis) . Den orsakas av acanthamoeba, en mikroskopisk amöba som finns i många vattenkällor, t.ex. kranvatten, sjöar och hav. Obehandlad acanthamoeba keratitis kan leda till synnedsättning eller till och med blindhet. Acanthamoeba kan överleva höga koncentrationer av klor i pooler.

Är det bättre att simma med glasögon eller linser?

Riskerna med att använda kontaktlinser vid simning överväger i de flesta fall inte fördelarna. Kontaktlinser kan absorbera vatten och fånga upp bakterier, virus eller andra patogener. Detta kan leda till torrhet, obehag och ögoninfektioner.

Att bära glasögon när man simmar kan också vara problematiskt. Glasögon eller solglasögon kan lätt ramla av och försvinna i vattnet. Om de inte har ett effektivt hydrofobiskt skydd som stöter bort vattendroppar kan det vara svårt att se när glasen utsätts för stänk.

Tips för att bada med kontaktlinser

Ibland glömmer vi att ta ut linserna innan vi går till stranden eller poolen. Om du måste simma med kontaktlinser finns det några saker du kan göra för att skydda dina ögon och linser:

 • Använd tättslutande skyddsglasögon som täcker hela ögat för att hålla vattnet borta.
 • Ta bort kontaktlinserna omedelbart efter att du stigit upp ur vattnet.
 • Använda skyddsglasögon tillsammans med endagslinser eftersom du kan slänga dem efter användning. Endagslinser är praktiska och ett bra hygieniskt alternativ.
 • Tvätta och torka händerna noga före och efter hantering av kontaktlinser.

Vad du ska göra om du får vatten i ögonen när du bär kontaktlinser

Om du får vatten i ögonen när du har kontaktlinser ska du ta ut dem så snart som möjligt. Sätt inte tillbaka kontaktlinserna innan de har rengjorts och desinficerats med lämplig linsvätska. Om du använder engångslinser tar du bara ut dessa och sätter in ett nytt par.

Kontakta en optiker om smärta, rodnad, obehag eller suddig syn kvarstår efter att du tagit ut linserna. Detta kan tyda på en möjlig infektion.

Tips: Kontaktlinser tenderar att fastna i ögonen, vilket gör det svårare att ta ut dem. Om detta händer dig rekommenderar vi att du väntar upp till 30 minuter innan du tar ut linserna för att förhindra irritation.

Hur man tar hand om kontaktlinser efter simning

Ta hand om kontaktlinser efter simning är viktigt för att säkerställa att de är rena och säkra att använda. Tvätta och torka alltid händerna innan du hanterar dina kontaktlinser. Släng dina endagslinser omedelbart. Rengör och desinficera alla återanvändbara kontaktlinser innan du sätter tillbaka dem i ögonen.

Kan man ha kontaktlinser på stranden?

person i hängmatta med solglasögon och hatt

Du kan ha kontaktlinser på stranden, men det är viktigt att du vidtar vissa försiktighetsåtgärder för att skydda dina ögon och linser från sand, saltvatten och andra irriterande ämnen.

 • Använd ett par solglasögon eller kontaktlinser med UV-skydd för att bättre blockera skadlig ultraviolett strålning.
 • Ta alltid av linserna innan du går i vattnet.
 • Ta med kontaktlinsvätska och ett fodral för förvaring, eller packa ner ett extra par endagslinser som du kan använda efter simturen.

Sand och annat skräp kan lätt hamna i ögonen på stranden. Om det händer ska du försiktigt ta bort linsen eftersom sand kan fastna mellan linsen och ögat och orsaka repor och smärta. Ta på dig dina solglasögon för skydd och komfort på stranden. 

Vill du skydda dina ögon?

Upptäck Lentiamo breda sortiment av solglasögon för alla tillfällen.

Köp solglasögon

Avslutande ord från Lentiamo

Kan man ha kontaktlinser när man simmar? Vi rekommenderar inte det. Det är förknippat med höga risker för linsbäraren. En rolig dag på stranden eller i poolen ska inte påverkas av irriterade ögon eller förlorade linser.

Vi hoppas att den här artikeln är användbar om du har kommit på dig själv med att bära dina linser vid poolen eller stranden.

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

 • Hanna Lentiamo.se

  Hej Åsa, denna text säger inte att du garanterat kommer stöta på problem om du simmar med linser i. Texten är tänkt att vara informativ för riskerna med att simma med linser. Vad bra att det har funkat bra för dig hittills och hoppas att det fortsätter att fungera bra för dig! Allas ögon är olika och har olika lätt för att få infektioner och problem men för att minska riskerna rekommenderar vi att man vidtar försiktighetsåtgärder. Allt gott!

  Svara
 • Åsa S.

  Jag har haft hårda linser i 43 år och har aldrig hört talas om att inte duscha eller bada med linser. Jag har alltid duschat, badat, dykigt och simmat med dom. Badar i insjö från ca påsk till oktober. Har nästan aldrig haft besvär. Lite känslig när hösnuvan varit illa. Nån dag eller halv dag utan linser.
  Det längsta jag varit utan linserna på 43 år är 4 dagar i sträck en enda gång.

  Svara

*Obligatoriska fält

Bästsäljande produkter