Logga in

Antireflexbeläggning: Vad det är och vilka är dess främsta fördelar

Ing. Petra Průchová

Medicinskt granskad av Ing. Petra Průchová, Optometrist, den 2024-05-23. Skriven av Lentiamo

Som namnet antyder är antireflexbeläggning ett speciellt skikt som är utformat för att öka ljusgenomsläppet genom ett särskillt system för att att minska reflektionerna. Men hur fungerar det egentligen och varför är AR-beläggning viktigt i vår vardag?

Optikerna på Lentiamo förklarar antireflexbehandling och hur den kan hjälpa många glasögonbärare att få bästa möjliga syn. Följ med för att förstå tekniken bakom detta lilla men kraftfulla tillägg till dina glasögon.

Vad är antireflexbeläggning?

Antireflexbehandling är en specialiserad behandling som är utformad för att minimera reflexer på ytor som glasögon, kameralinser och andra optiska enheter och system. Genom att minska reflexerna från det spridda ljuset gör denna beläggning att mer ljus kan släppas igenom själva linsen, öka skärpan och förbättra den övergripande visuella upplevelsen när du tittar på eller genom glasögonen.

Oavsett om du läser i starkt ljus eller fångar ett ögonblick med din kamera, säkerställer antireflexbeläggningen att din upplevelse optimeras för maximal visuell komfort och precision.

Hur fungerar antireflexbeläggning?

Antireflexbehandling fungerar genom att flera mikroskopiska lager av metalloxider förseglas på ett objektiv. Partiklarna i varje lager interagerar med ljusvågor på olika sätt, bending och manipulera ljus för att minimera reflexer och leda mer ljus genom ett objektiv. Med AR-beläggning kan du se tydligt och skarpt.

Visste du? Tillverkarna använder olika sammansättningar i skiktningsprocessen för att skapa antireflexbehandlingar. Detta resulterar i mycket subtila färgskillnader i vissa linser. Från vissa vinklar kan antireflexbehandlingen reflektera svaga nyanser av blått, grönt eller lila.

Är antireflexbeläggning och antibländningsbeläggning samma sak?

"Antireflexbehandlade" och "antibländningsbehandlade" används ofta synonymt men har olika betydelser.

 • Antireflekterande beläggning – AR-beläggning minskar reflektioner på glasögon, kameralinser och skärmar, vilket bidrar till ökad ljusgenomsläpp och förbättrad övergripande syn .
 • Antibländnings glasögon – Dessa kan mer exakt beskrivas som polarisering i solglasögon. Polariserade solglasögon filtrera bort bländning från ljusa eller reflekterande ytor som vatten eller snö, vilket bidrar till förbättrad sikt.

Fördelar med antireflexbeläggning

person med gul tröja, glasögon och grå ryggsäck ler mot en mobilskärm utomhus

Antireflexbehandlade linser kan göra din syn klarare, förbättra ditt utseende och minska ansträngningen för ögonen, vilket gör dem till ett populärt val för glasögonbärare. Nedan följer en sammanfattning av de viktigaste fördelarna med AR-beläggning:

Förbättrad visuell skärpa

Antireflexbehandlade linser minimerar effektivt reflexer på både fram- och baksidan av linserna, vilket leder till färre synstörningar. Genom att förhindra att ljus reflekteras bort från linsen, kan mer ljus passera igenom för att nå ögat.

Detta förbättrar den övergripande klarheten för användaren, vilket resulterar i en mer bekväm upplevelse och förbättrad belysning av de ljuskänsliga cellerna på näthinnan. Följaktligen säkerställs bättre visuell perception.

Minskad ögontrötthet

Antireflexglasögon minimerar distraherande reflexer, släpper in så mycket ljus som möjligt genom linsen. Detta kan förbättra ögonkomforten och ge lindring av symtom på ögonbelastning och trötthet.

De optimerar synligheten i dåliga ljusförhållanden eller mörka miljöer, vilket gör antireflexbehandlade glasögon särskilt fördelaktiga vid aktiviteter som mörkerkörning.

Förbättrad estetik

Anti-reflective beläggning  säkerställer ett distraktionsfritt utseende i fotografier, videosamtal och i ljusa miljöer. De förhindrar blixtar och andra ljuskällor från att skapa distraherande reflektioner, bidrar till ett estetiskt tilltalande och engagerande utseende.

Letar du efter de rätta glasögonen?

Lägg till antireflexbehandling på alla glasögon utan extra kostnad.

Köp glasögon

Vad är nackdelarna med antireflexbeläggning?

Repor och slitage

Utan rätt skötsel kan de tunna lagren av antireflexbehandling på linser ha en tendens att få repor och slitage över tid. Detta slitage försämrar inte bara synskärpan utan kan också göra glasen mer mottagliga för ytterligare skador.

Krav på rengöring

Fingeravtryck, kroppsoljor och vatten kan störa de antireflexbehandlande egenskaperna genom störande ljusreflektioner. Detta kan minska effektiviteten hos själva beläggningen.

Visste du? Med antireflexbehandlade glasögon, som innebär en minskning av reflexerna, att smuts och annat skräp på linserna kan bli mer synligt. Detta beror på att ljuskällor inte orsakar reflexer som distraherar från synen av själva linsen. Regelbundet underhåll säkerställer att fördelarna med glasögonen kan utnyttjas under hela glasögonens livslängd.

Ersättning

Det är viktigt att veta att när den antireflekterande beläggningen är skadad, finns det inte något effektivt sätt att reparera den. Detta innebär att en varsam hantering för att bibehålla beläggningens effektivitet under glasögonens livslängd är avgörande.

Antireflexbehandling vs. blåljusglasögon

person med glasögon sitter i kök och tittar på dator

Antireflexbehandling och linser som blockerar blått ljus är båda lösningar som är utformade för att förbättra synkomforten, men de behandlar olika problem. Medan antireflexbehandling är fördelaktig i många ljusförhållanden, glasögon med blåljusfilter är utformade för att minska blått ljus specifikt.

 • Antireflexbeläggning minimerar reflexer, förbättrar skärpan och minskar ansträngningen för ögonen som orsakas av starka lampor och skärmar.
 • Ett filter för blått ljus riktar in sig på de potentiella negativa effekterna av långvarig exponering för blått ljus genom att filtrera bort en del av det blå ljus som utsänds från skärmar och andra ljuskällor.

Beroende på individuella behov kan en eller en kombination av båda lösningarna övervägas.

Vilka linsbeläggningar finns tillgängliga hos Lentiamo?

 • Antireflexbeläggning (levereras som standard)

 • Superhydrofobisk med antireflexbeläggning

 • Dator "Blåljusskärning" med hydrofoba och antireflexbehandlade beläggningar

 • Färgtoner för solglasögon

Skötsel av glasögon med antireflexbehandlade glas

Det är en vanlig missuppfattning att glasögon med AR-beläggning blir smutsigare snabbare än vanliga glas. Det kan verka som det eftersom antireflexbehandling minskar ljusreflektionerna, vilket gör att fett och smuts framträder tydligare på linsen. Även om AR-behandlade glas inte blir smutsigare snabbare kan du behöva tvätta dem mer.

Lär dig hur man rengör glasögon ordentligt kan se till att dina linser förblir tydliga. Rengör regelbundet dina linser med en skonsam tvål eller rengöringslösning avsedd för glasögonlinser. Använd rena mikrofiberdukar för att ta bort fläckar och fingeravtryck. Undvik alltid att använda nötande material eller starka kemikalier som kan skada den antireflekterande beläggningen. 

Pro tip: Inte alla glasögonsprayer är kompatibla med antireflexbehandling. Vissa sprayer kan till och med skada den! Dubbelkolla etiketten på dina linsrengöringsmedel innan du sprayar dina glasögon.

Vanliga frågor

Är antireflexbeläggning värt det?

"Ja, antireflexbehandling är alltid värt det för glasögon", säger Petra Průchová, optiker hos Lentiamo, Ing. "AR-beläggning minskar reflektioner och förbättrar klarheten, vilket förbättrar den övergripande visuella komforten och hjälper dig att se bättre."

Eftersom glas med högt index (tunnare glas för högre styrka) har höga reflexer, rekommenderas vanligtvis AR-beläggningar för dessa användare.

Kan jag lägga till antireflexbehandling på mina befintliga glasögon?

Nej, tyvärr är det inte möjligt att lägga till antireflexbehandling på befintliga glasögonlinser när linserna redan sitter i bågarna. Linsleverantören kommer inte att göra det om inte linserna köps direkt från dem och ännu inte har placerats i dina valda bågar.

Behöver jag antireflexbehandling på mina glasögon?

Behovet av antireflexbehandling på dina glasögon beror på dina behov och preferenser. Beläggningen minskar bländning, ökar klarheten och ger ett naturligt utseende. Samtidigt som de ger fördelar kan de kräva mer rengöring och lägga till en extra kostnad för dina glasögon. Rådfråga din ögonspecialist för att avgöra om det passar dina behov och din budget.

Avslutande tankar från Lentiamo

Sammanfattningsvis erbjuder en antireflexbeläggning avsevärda fördelar, eftersom den förbättrar klarheten, komforten och estetiken i olika visuella miljöer.

Hos Lentiamo är AR-beläggning standard och ingår utan extra kostnad. Hitta dina favoritglasögon eller läs mer om hur du hittar ditt perfekta par idag.

Läs mer

 

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

  Inga frågor

  *Obligatoriska fält

  Bästsäljande produkter