Flash sale: Sportglasögon 🔥

Logga in

Hur ska glasögon sitta?

Ing. Barbora Keřková

Medicinskt granskad av Ing. Barbora Keřková, Biträdande butikschef , den 2024-01-15. Skriven av Lentiamo

Innehåll

Behöver du hela tiden rätta till dina glasögon efter att de glidit ner på din näsa? Eller kanske har du utvecklat en vana att ta av dina glasögon för att lindra obehag under dagen, bara för att upptäcka fula röda märken.

För bästa möjliga synkorrigering och nöjda kunder så ska glasögonen ska sitta säkert men ändå bekvämt. Målet är att du nästan ska glömma bort att du har dem på dig!

Från näsryggen till bakom öronen - Lentiamos optiker förklarar hur glasögonen ska passa varje del av ditt ansikte för en optimal komfort. Följ med för att se om dina glasögon sitter rätt.

Hur ska glasögonen sitta på ditt ansikte?

foto av en leende person som provar ut glasögon hos optikern

Glasögon ska alltid sitta bekvämt på näsryggen. Det ska inte skava mot kinderna, ögonbrynen eller pannan. När du skakar på huvudet, rynkar på näsan eller kisar ska bågarna sitta kvar.

Så här ska de passa varje del av ditt ansikte:

Hur ska glasögon passa dina ögon?

Dina glasögon ska passa så att dina pupiller sitter nästan i mitten på glaslinsen. Det gör att du kan se klart utan onödiga hinder i synfältet.

Hur ska glasögon passa dina ögonbryn?

Dina bågar bör ligga strax under pannan. Helst ska dina ögonbryn synas ovanför bågarnas överkant. Om dina ögonbryn är helt dolda eller om glasen sträcker sig över dem kommer det att se lite onaturligt ut.

Var ska glasögonen sitta på näsan?

Korrekt anpassade glasögon ska sitta på näsryggen (överst på näsan). De kommer inte att nypa, åka runt eller glida ner när du höjer ögonbrynen, kisar eller vickar på näsan.

De ska inte heller sitta på nästippen. Det gör det svårt att se klart när man tittar rakt fram.

Hur ska glasögonen sitta bakom öronen?

Ändarna på benen ska böjas ned försiktigt i 45 graders vinkel, strax över öronen. Cirka 30 till 45 mm av armen ska sträcka sig bortom denna böjning och försiktigt anpassa sig till huvudets konturer.

Skalmen ska inte börja böjas innan de möter örat. Detta kommer att orsaka gnidningar och obehag.

Hur ska glasögon passa dina kinder?

Glasögonen ska inte vila på kinderna men sitta bekvämt ovanför eller framför av dem. Om dina bågar lyfts upp när du pratar, ler eller tuggar kan det bero på att de vilar på dina kinder.

Hur ska glasögon passa ditt huvud?

Glasögonen ska passa säkert men ändå bekvämt. Gnugga bakom öronen, spänningar eller tryckpunkter eller någon form av glidning innebär att du bör justera din glasögon.  

För hårt åtdragna ramar är obekväma och för löst sittande ramar kan vara direkt irriterande.

Vad påverkar glasögonens passform?

foto av en leende person med långt hår och svarta glasögonbågar

Bågens storlek och vikt

Storleken och vikten på dina bågar kan påverka hur väl de sitter på plats och känns på ditt ansikte. För små bågar kan klämma eller orsaka obehag. Glasögonbågar som är för stora eller tillverkade av tyngre material kommer hela tiden att glida ner.

Dessutom, tyngre glasögon kan orsaka onödigt tryck på näsa och öron, vilket leder till obehag vid långvarig användning. Hitta rätt storlek på glasögonen och vikt är avgörande för en åtsittande och bekväm passform.

Tips: Materialet på skalmen som titan eller aluminium är lätta och hållbara. Linser med högt index (tunna linser) och moderna glasmaterial som polykarbonat är utmärkta för att uppnå en lätt och bekväm passform.

Näsbrygga

Den övre delen av näsan och den mellersta delen av glasögonen kallas för näsbrygga. Glasögonens näsbrygga är den primära kontaktpunkten mellan bågarna och ansiktet. En väl utformad näsbrygga för glasögon anpassar sig till näsans konturer och fördelar glasögonens vikt jämnt. Detta förhindrar att de glider ner eller orsakar obehag.

En dåligt passande eller dåligt justerad näsbrygga kan leda till tryckpunkter, röda märken och ständiga justeringar under hela dagen.

Visste du? Näsryggens bredd varierar mellan 14 och 24 millimeter. En lägre siffra innebär att din näsrygg är smalare. Vissa personer kan ha högre eller plattare näsbryggor än andra. Glasögon med justerbara näskuddar är ett bra alternativ för en anpassad passform.

Skalmar

Skalmarna avgör hur glasögonen sitter på öronen. De påverkar också övergripande balans av bågarna. För korta och de kommer att klämma bakom öronen. För långa och glasögonen glider ner.

Det är också viktigt med rätt kurvatur i ändarna av tinningsarmarna. Det är detta som ger en bekväm och stabil passform.

Ramjustering och ögonposition

Korrekt ramuppriktning säkerställer linserna är korrekt placerade framför dina ögon, optimising vision. 

Dessutom påverkar bågjusteringen glasögonens estetik, genom att förbättra eller försämra ditt helhetsintryck.

Tips: När du funderar på om dina glasögon är sneda eller inte kan du också vara uppmärksam på hur de ligger i linje med ögonbotten. Ögonbryn och öron är ibland ojämna, vilket kan vara vilseledande när du försöker avgöra om dina bågar sitter ordentligt.

Pupillavstånd (PD)

Ditt pupillavstånd (PD) är avståndet mellan dina pupiller. Detta mått avgör var det optiska centrumet på dina glas ska vara. Rätt PD är en viktig del av den övergripande passformen och känslan hos dina glasögon.

Ansiktsform

Alla har olika ansiktsform, med ögon, näsa och öron i olika positioner på varje ansikte. Det som fungerar för ett ansikte kanske inte fungerar för ett annat.

Använda virtuella provningsverktyg och ta reda på vilken ansiktsform du har kan säkerställa bästa möjliga utseende och känsla.

Tips: Kolla in bästa glasögonen för ovala ansikten eller de bästa glasögon för ett rund ansiktsform. Detta kan ge dig en uppfattning om hur olika stilar fungerar på olika ansiktsformer.

Annat att tänka på

Ålder

Glasögon som skaver, nyper eller helt enkelt inte passar kan orsaka allvarliga skador på huden hos äldre personer. När vi åldras förlorar vi sensoriska receptorer som gör att kroppen kan känna tryck, smärta och temperatur, vilket gör att äldre vuxna får svårare att upptäcka förändringar i miljön och därför är mer benägna att skada sig.1

Lätta, flexibla material som titan eller minnesmetaller bör prioriteras.

Material

Vi vet att tyngre material som metall och glas väger mer och kan dra ner glasögon. Hudöverkänslighet eller allergier mot material som nickel kan också vara irriterande. Lätt och allergivänlig ramarna är viktiga för både passform och komfort.

Olika behov

För vissa kan det vara ett sensoriskt problem att bära glasögon. Andra kan ha olika ansiktsproportioner som gör det obekvämt att bära vissa traditionella bågar.

Lättviktsmaterial, modeller utan kanter, huvudremmar eller glasögonkedjor, näskuddar av silikon, och mycket mer kan göra det bekvämare att bära glasögon. Dessutom kan justerbara näskuddar ge en anpassad passform som minimerar tryckpunkter. Din ögonspecialist kan även rekommendera andra lösningar som är specifika för dina synbehov, t.ex. kontaktlinser.

Hjälpmedel

Kompatibilitet med hjälpmedel som hörapparater bakom örat kan innebära utmaningar. För att uppnå en bekväm passform och samtidigt säkerställa att både glasögon och hörapparater fungerar korrekt, tänk på följande flexibla eller tunna metallbågar. Lättviktsmaterial kan också lindra obehag och tryck och samtidigt säkerställa korrekt ljudkvalitet. 

Se vad som fungerar bäst för dig, till exempel att anpassa glasögonen innan du tar på dig hörapparaterna. Prata med din vårdpersonal så kan de hjälpa dig att hitta lösningar som är specifika för dina behov. 

Letar du efter rätt receptbelagda glasögon?

Kolla in ett brett utbud av eleganta alternativ idag.

Köp glasögon

Vad kan hända vid felsatta glasögon?

Förutom allmänt obehag får du här en snabb sammanfattning av vad som kan hända om dina glasögon inte sitter som de ska:

  • Glider ner löst åtsittande bågar eller tunga material
  • Sneda glasögon från dåligt justerade ramar
  • Klämning bakom öronen eller på näsan som leder till obehag
  • Utslag eller rodnad på grund av irriterande material eller gnidning
  • Märken på näsan från trånghet och klämning
  • Ansträngda ögon från ett felaktigt glasögonrecept eller anpassning
  • Huvudvärk vid klämning på näsryggen eller tinningarna

Vanliga frågor

Ska glasögonen sitta tajt eller löst? 

Glasögon ska varken sitta för hårt eller för löst. Den perfekta passformen är åtsittande men bekväm, så att glasögonen sitter på plats utan att orsaka obehag eller tryckpunkter. De ska inte röra sig när du rör på huvudet eller böjer dig framåt.

Är det okej att ha överdimensionerade glasögon?

Det är okej att bära stora glasögon så länge linserna är rätt anpassade till dina ögon, bågarna inte glider eller känns obekväma och bågarna kan anpassas till ditt recept. Tänk på att bågar som blir större också kan bli tyngre.

Hur vet jag om mina glasögon är för små?

Om dina glasögon är för små kan du känna att de sitter åt eller trycker på öronen, tinningarna, kinderna eller näsan. När du tittar dig i spegeln kanske du märker att dina ögon inte är centrerade i glasen utan snarare placerade närmare bågarnas sidor.

Hur ska solglasögon passa?

Solglasögonen ska sitta bekvämt och näsbryggan ska vila stadigt på näsan så att glasögonen sitter åt ordentligt (men inte för hårt). Bågarna ska sitta jämnt på öronen så att de inte glider ner eller känns för lösa. Se till att linserna täcker ögonen helt för ett effektivt solskydd.

Slutord från Lentiamo

Glasögon med dålig passform är inte bara irriterande, de kan också påverka din syn och ditt dagliga liv. Om du ser till att dina glasögon sitter rätt blir de bekväma och din syn klar.

Vi hoppas att denna artikel från Lentiamo Optiker hjälper dig att få ut det mesta av dina bågar!


Läs mer

Läs hur du köper glasögon online och kom ett steg närmare den perfekta passformen.

 

Källor

1. Nursing Times, Anatomy and physiology of ageing 11: the skin

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

    Inga frågor

    *Obligatoriska fält

    Bästsäljande produkter