Logga in

Ryckningar i ögat: Orsak och hur man stoppar det

Eliška Malinová, Bc.

Medicinskt granskad av Eliška Malinová, Bc., Optometrist, den 2024-02-09. Skriven av Lentiamo

Innehåll

Vad är ögonryckningar?

Ögonryckning är en ofrivillig muskelsammandragning av ögonlocksmusklerna i höger eller vänster öga. Vanligtvis drabbas bara ett öga åt gången. Det kan drabba både övre och nedre ögonlocken. Det är mycket sällsynt att ryckningarna drabbar båda ögonen samtidigt.

Detta tillstånd kallas även för myokymi, blefarospasm, falska fibrillationer eller myoklonier i ögonlocken.

Läs vidare om du vill lära dig om de olika typerna av ögonryckningar, de vanligaste orsakerna samt få tips från oss på Lentiamo.

Hur vanligt är det med ryckningar i ögat?

Ryckningar i ögonlocken är oftast helt ofarliga. Det är vanligtvis inte ett tecken på något allvarligt eller ett medicinskt problem. Ryckningar i ögonen eller milda spasmer i ögonlocken är mycket vanliga och händer de flesta människor någon gång.

I allmänhet är det ett tillfälligt obehag som inte kräver någon medicinsk behandling. I vissa fall kan det dock vara kopplat med ögonsjukdomar som konjunktivit, blefarit, glaukom eller hornhinneavskrapningar. I sällsynta fall kan det tyda på allvarligare sjukdomar som multipel skleros, epilepsi, Parkinsons sjukdom, Alzheimers sjukdom, viral encefalit eller exponering för giftiga ämnen. Lyckligtvis är sådana händelser sällsynta.

Olika typer av ögonryckningar

Myokymia — ihållande och subtila spasmer som främst påverkar det nedre ögonlocket. Det är den vanligaste typen av ryckningar i ögonen. Det är vanligtvis tillfälligt och försvinner utan behandling.

Godartad essentiell blefarospasm — kännetecknas av onormal blinkning eller spasmer i ögonlocken. Vanligtvis uppträder detta tillstånd bilateralt. Det är en sällsynt neurologisk sjukdom.

Hemifacial spasm — en neuromuskulär sjukdom som yttrar sig som återkommande och ofrivilliga sammandragningar av ansiktsmusklerna på ena sidan av ansiktet. Detta är ett allvarligare tillstånd som kan kräva läkarvård.

Symtom i samband med ögonryckningar

Vanliga symptom är upprepade blinkningar, en känsla av en pulserande pupill, ryckningar eller fladdrande ögonlock i vänster eller höger öga. Ibland åtföljs besvären också av dimsyn, en känsla av främmande föremål i ögat, ljuskänslighet och ögonirritation.

person med ansträngda ögon

Vanliga symptom på ögonryckningar:

 • Känsla av ett föremål i ögat
 • Trötthet i ögonen
 • Lacrimation
 • Torra ögon
 • Röda ögon
 • Suddig syn
 • Nedsatt synskärpa
 • Fotofobi
 • Spänning eller smärta i ögat.

Varför rycker det i mitt öga?

Ryckningar i ögonen och ögonlocken är vanligtvis idiopatiska, vilket innebär att de är tillfälliga störningar av okänt ursprung. Det finns emellertid några vanliga utlösande faktorer som ofta förknippas med ryckningar i ögonen. Stress är den vanligaste orsaken, när kroppen försöker hantera nervspänningar. Vitamin B12, kalium och magnesium brist förknippas också ofta med ryckningar i ögonen. När vi saknar dessa ämnen är det mer sannolikt att vi drabbas av muskelspasmer, kramper i olika delar av kroppen och trötthet.

 

Vanliga orsaker till ryckningar i ögonen:

 • Psykofysisk stress
 • Synnedsättningar som inte korrigeras på ett korrekt sätt
 • Överdriven trötthet i ögonen eller ansträngda ögon
 • Brist på sömn eller långa perioder av sömnlöshet
 • Långvarig användning av vissa mediciner
 • Föroreningar, vind
 • Dålig kost och näringsbrister
 • Torra ögon, ibland relaterat till kontaktlinser
 • Konsumtion av koffein, rökning, alkohol och andra stimulantia
 • Irritation av hornhinnan, ny konjunktivit, allergier

Hur stoppar man ryckningar i ögonen?

Generellt, identifiera och eliminera orsakerna till ögonryckningar, eller att bli av med några dåliga vanor, räcker för att bli av med detta irriterande obehag.

Vila ögat

Ögonansträngning är en viktig orsak till darrande ögonlock. Undvik att tillbringa för mycket tid framför digitala skärmar och ta pauser var 20:e minut till vila din syn. Använd glasögon med blåljusfilter kan också bidra till att minska ansträngningen för ögonen. Om det tar för lång tid att läsa kan det bero på att ditt recept behöver uppdateras. Sist men inte minst, kom ihåg att bära solglasögon när du vistas utomhus, eftersom UV-strålar också kan orsaka ansträngda ögon.

Stresshantering och bättre sömn

Stress och trötthet är ofta orsaken till ryckningar i ögonen. Förbättra sömnen kvalitet och kvantitet, sakta ner tempot i din dagliga rutin eller engagera dig i metoder som meditation, yoga och andra avslappningstekniker har visat sig vara effektiva.

Hälsosammare kost

Konsumera mindre koffein, alkohol och andra stimulantia kan hjälpa mot ryckningar i ögonen. Dessa ämnen kan överexcitera nervsystemet och därmed utlösa ögonlocksspasmer. Frukt, nötter och grönsaker är utmärkta källor till vitaminer och mineraler. Ett större intag av vitamin B12, magnesium, kalium och omega-3 kan bidra till att minska inflammation och muskelspänningar. Om det inte räcker att äta hälsosammare livsmedel kan din läkare ordinera lämpliga kosttillskott som hjälper till att motverka eventuella brister.

Ögonövningar och massage

Eftersom ögonryckningar ofta orsakas av muskelspänningar är en bra metod att ägna några minuter om dagen åt att göra ögonövningar och massage. Du kan prova följande rutin i sin helhet, eller bara några av de steg som beskrivs nedan.

 1. Uppvärmning: Börja med att gnugga handflatorna mot varandra tills de känns varma. Placera sedan försiktigt de varma handflatorna över dina slutna ögon och låt värmen tränga in. Denna uppvärmningsteknik hjälper till att slappna av ögonmusklerna och förbereder dem för de efterföljande övningarna.
 2. Blinka: Detta hjälper till att smörja ögonen och minska torrhet. Sitt bekvämt och blinka snabbt i 20 sekunder, se till att ögonen sluter sig helt för varje blinkning. Håll sedan ögonen stängda i 20 sekunder så att de får vila.
 3. Ögonrullning: Förbättrar ögonmusklernas flexibilitet och ökar blodcirkulationen. Börja med att titta rakt fram och rulla långsamt med ögonen i medurs riktning. Gör ett helt varv runt ögonen, vänd sedan på steken och rulla ögonen moturs.
 4. Fokus skiftar:Hjälper till att förbättra ögonkoordinationen och flexibiliteten. Välj ett föremål på armlängds avstånd och fokusera på det i några sekunder. Flytta sedan blicken till ett objekt på avstånd och låt ögonen anpassa sig. Växla mellan de nära och avlägsna föremålen och fokusera på vart och ett av dem i några sekunder.
 5. Massage: Används för att lösa upp muskelspänningar, förbättra blodcirkulationen och främja avslappning. Massera tinningarna med cirkulära rörelser, eller använd fingertopparna för att försiktigt massera från sidorna av näsan mot tinningarna.

Återfuktning för ögon och kropp

Att hålla sig väl återfuktad kan också lindra ryckningar i ögonen. Smörjande ögondroppar kan användas för att lindra torra ögon. Det finns också särskilda ögondroppar som du kan använda med kontaktlinser. Och glöm inte att dricka mer vatten under dagen hjälper både mot torra ögon och ryckningar i ögonen.

När ska man besöka en läkare?

Ögonryckningar leder sällan t ill något allvarligt problem. Om du undrar när du ska oroa dig för dina ögonryckningar finns det inget definitivt svar. Läkare är överens om att det kan vara värt att gå på en kontroll om obehaget kvarstår med riklig frekvens i mer än en månad eller om det involverar båda ögonen samtidigt.

Andra symptom att vara uppmärksam på är: om de regelbundna lätta spasmerna ofta åtföljs av andra tecken, t.ex. skakningar i andra delar av ansiktet eller kroppen. Hängande ögonlock eller helt stängt ögonlock, samt ihållande svullnad eller onormala flytningar.

Att uppleva dessa symptom behöver inte betyda att det är ett allvarligt problem, men det är tillrådligt att konsultera en ögonläkare för lämplig testning och diagnos. En specialist kan ställa en diagnos under ögonundersökningen.

Avslutande ord från Lentiamos optiker

Lentiamos optiker Eliška Malinová, Bc. delar med sig av sina reflektioner:

I mitt arbete som optiker har jag förstått att ögonmyokymi, eller ögonryckningar, är en gemensam upplevelse som sträcker sig över alla bakgrunder och åldrar. Det är en påminnelse om att våra ögon kan spegla den stress och de påfrestningar som vi utsätts för i livet. Mitt råd till patienter med detta problem är: se till att du får tillräckligt med god sömn, drick regelbundet, tillför kroppen viktiga vitaminer och mineraler och försök att minska dina stressnivåer. Om du arbetar hela dagen med en dator eller mobila enheter bör du skaffa glasögon med blåljusfilter. Vanligtvis försvinner detta problem av sig självt efter några dagar till veckor. Om problemet kvarstår i mer än 1 månad bör du kontakta din optiker.

Källor

1. Brigham and Women’s Hospital, Eye Twitching
2. National Library of Medicine, Eyelid Myokymia

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

  Inga frågor

  *Obligatoriska fält

  Bästsäljande produkter