Logga in

De bästa solglasögonen för löpning 2023

Eliška Malinová, Bc.

Medicinskt granskad av Eliška Malinová, Bc., Optometrist, den 2023-11-04. Skriven av Lentiamo

Innehåll

För en löpare kan det vara lika viktigt att ha rätt solglasögon som att ha ett par bekväma löparskor! Ett par solglasögon för löpning ska skydda dina ögon mot skadlig UV-strålning, minska bländning och förbättra den allmänna sikten.

För dem som använder kontaktlinser kan solglasögon vara särskilt fördelaktiga eftersom de ger ett extra skydd mot vind, damm och annat som finns utomhus.

Oavsett om du springer i ett skogen eller bland folk, gör det med ett av Lentiamos sju toppval för de bästa solglasögonen för löpning. I den här artikeln utforskar våra optiker de bästa solglasögonen för olika miljöer och undersöker för- och nackdelar med var och en av dem. Du hittar de viktigaste funktionerna hos ett par bra löparglasögon och du får svar på några vanliga frågor.

Hur vi valde de bästa löparglasögonen...

 • Research – Vi har undersökt de bästa av de bästa solglasögonen för att se vilka fördelar och nackdelar de har, från ramens design till linsegenskaper och mycket mer. Vi har tittat på populära märken och modeller för att se vilka egenskaper som gör solglasögon för löpning helt rätt.
 • Kundomdömen – Vi har tittat på våra bästsäljande modeller för att se vilka märken och modeller som våra kunder faktiskt bär och gillar.
 • Godkänd av optiker – Lentiamos optiker gav sina expertutlåtanden om de bästa glaset, materialet och desigen för sportglasögon.

De bästa solglasögonen för löpning

person med röda löparglasögon

7. Esprit ET19673 538 57

Behöver du löparglasögon för din dagliga joggingtur? Dessa solglasögon från Esprit ger mycket för pengarna och har en okomplicerad och snygg design.

Den mattsvarta bågen är lätt för ökad komfort och stabilitet. Tack vare sin kvalitet och mångsidiga stil är dessa Esprit-solglasögon de bästa löparglasögonen.

Fördelar

 • Bruna linser för korrekt färgåtergivning och filtrering av reflexer
 • Snygg design för både träning och fritid
 • Högt UV 400-skydd för soliga dagar

Nackdelar

 • Inga justerbara funktioner

6. Polaroid PLD 2125/S 3U5 5Z 66

Dessa Polaroid solglasögon erbjuder fantastisk optisk kvalitet för långa dagar på resande fot. De gröna speglade glaset blockerar effektivt starkt solljus så att ögonen inte blir trötta. De har ett par högkvalitativa plastbågar som är tåliga mot smuts, fall och en och annan hängande trägren.

På grund av de speglade glaset och den tjocka bågen tycker vi att dessa polaroid glasögon är de bästa solglasögonen för löpning i starkt solsken.

Fördelar

 • Lätta plastbågar för hög löpkomfort
 • Polariserade linser för att minska bländning och reflexer
 • UV-filter i kategori 3 är lämpligt för intensivt solljus

Nackdelar

 • Inga justerbara funktioner

5. Cébé CINETIK 2.0 CBS090

Cébé solglasögon är den perfekta accessoaren för löpare som vill skydda sina ögon och förbättra sin prestation på löpbanan eller i skogsspåret. Solglasögonen är utformade för att passa perfekt på ansiktet. De justerbara näskuddarna och skalmarna ger en bekväm och säker passform även under de mest intensiva träningspassen.

Vi på Lentimo anser att CINETIK 2.0 är de bästa solglasögonen för löpning för kvinnor, män och alla med smalare ansikte.

Fördelar

 • Gummibelagda tinningspetsar för ökad stabilitet
 • Lätta plastglas för bekväm användning
 • Utbytbara linser för intensivt solljus, mörkare dagar och dimmiga förhållanden

Nackdelar

 • Smal passform kan vara obekväm för vissa

4. Oakley Flak 2.0 XL

Alla löpare har förmodligen funderat på att investera i ett par solglasögon från Oakley. Med år av forskning bakom sina lins- och materialteknologier kan du vara lugn och veta att de erbjuder en fantastisk produkt för olika typer av sporter. Den toppmoderna Prizm-tekniken förbättrar färgkontrasten och klarheten i olika förhållanden, vilket ger förbättrad syn och djupuppfattning.

Oakley Flak 2.0 XL har en halvbåge för fri sikt ända ner till marken. De spegelblanka linserna minskar ljusinsläppet även på de ljusaste dagarna. Dessa är vårt bästa val för bästa solglasögonen för långdistanslöpning eftersom de ger solskydd av hög kvalitet och är mycket bekväma.

Fördelar

 • Oakley Prizm-linsteknik förstärker färger, kontrast och detaljer
 • Justerbara nässkydd av Unobtainium-gummi ger en bekväm och halkfri passform
 • Lättviktig O Matter-ramkonstruktion för komfort

Nackdelar

 • Högt pris

Köp Oakley Flak 2.0 XL

Visste du? Oakleys toppmoderna Prizm-teknik förbättrar färgkontrasten och klarheten i olika förhållanden, vilket ger förbättrad syn och djupuppfattning.


3. Fila SF9326 7FZX 99

När det är viktigt att se exakt var fötterna landar kan du ta på dig dessa moderiktiga solglasögon. De eleganta monolensglasögonen ger ett brett synfält och ger bra skydd mot sol och regn, smuts, damm och annat skräp.

De gradientfärgade linserna filtrerar direkt solljus samtidigt som de ger bättre sikt genom den nedre halvan av linserna. Det är därför dessa Fila-glasögon är de bästa solglasögonen för löpning på dagtid på ljusa eller soliga dagar.

Fördelar

 • Justerbara nässkydd för bekvämare och säkrare passform
 • Grå glas bevarar naturliga färger samtidigt som ljuset reduceras
 • Lätt och tålig plastram

Nackdelar

 • Spegelglas är mer känsliga för repor

2. Esprit ET19669 507 72

Dessa moderna monokroma solglasögon från Esprit är en snygg och funktionell accessoar. Den blå linsfärgen är perfekt för starkt solljus. Ta med dem på löprundan längs floder, hav och sjöar och du kommer inte bara se utan även känna skillnaden!

Med lätta bågar, hållbara plastlinser och justerbara näskuddar är dessa löparglasögon vårt budget alternativ .

Fördelar

 • Justerbara näskuddar för bättre passform
 • Blå glas för att öka kontrasten och minimera ljusreflexer.
 • Ventilerade glas för att förhindra imma

Nackdelar

 • Inga polariserande glasögon

1. Oakley Radar EV Path

För solglasögon som inte saknar optisk kvalitet, stil eller komfort är Oakley Radar EV Path ett fantastiskt alternativ. De röda linserna förstärker kontrasten så att du får en tydlig bild av vad som händer runt omkring dig. Se konturerna på en ojämn stig och lägg märke till gröna träd i större detalj med dessa glasögon.

Med HDO (High Definition Optics) eliminerar linserna bildförstoring och färgförvrängning. Oakley Radar EV Path är vårt förstahandsval för Bästa solglasögonen för terränglöpning eller något annat äventyr du har planerat.

Fördelar

 • Oakley Prizm-linsteknik förstärker färger, kontrast och detaljer
 • Justerbara nässkydd av Unobtainium-gummi ger en bekväm och halkfri passform
 • Lättviktig O Matter-ramkonstruktion för komfort

Nackdelar

 • Högt pris

Köp Oakley Radar EV Path

Visste du? Oakleys O Matter är en patenterad nylonkomposit som används i vissa av deras solglasögon- och glasögonbågar. Det är slitstarkt, flexibelt och svettbeständigt!

Vad ska ett par bra solglasögon för löpning erbjuda?

en person som springer i ett par spegelglasögon

Komfort

Det är såklart ingen överraskning att löparglasögon ska vara bekväma. Oavsett hur långt du springer är det sista du vill att glasögonen ska sitta perfekt. Obekväma solglasögon kan vara distraherande och påverka din prestation.

UV-skydd

När du springer utomhus är det viktigt att bära solglasögon som skyddar ögonen mot stark sol och reflekterande ljus. Vägar och andra ytor kan ge bländning, vilket kan orsaka obehag och till och med försämra din syn. Välj solglasögon för löpning som ger högt UV-skydd för att skydda ögonen mot skador och minska mängden ljus som kommer in i ögonen.

Färg på glasögonglasen

Förutom att välja rätt färg på glasen (linserna) för optisk kvalitet och hållbarhet kan glasfärger påverka vad du ser och hur bra du ser det. Olika färger på glaset kan vara användbara i olika situationer.

 • Gråa linser i sportglasögon – ett neutralt val som ger bra ljusreducering i starkt ljus och håller färgerna naturliga.
 • Röda linser i sportglasögon – filtrerar bort blått ljus och kan öka färgkontrasten mot gula vägskyltar, trafiklinjer och gröna träd.
 • Bruna linser i sportglasögon – förstärker kontrasten i ljusa eller varierande ljusförhållanden.
 • Gula linser i sportglasögon – perfekta för svagt ljus och ökar kontrasten och förbättrar sikten under dimmiga eller mörka dagar.

En annan funktion att ta hänsyn till är polariserade solglasögon. Polariserade linser minskar bländning, vilket kan vara bra när du springer i ljusa, soliga förhållanden eller nära vatten. Vissa löpare kan dock tycka att polarisering gör omgivningen betydligt mörkare eller förändrar djupuppfattningen. Beroende på dina preferenser och löpförhållanden behöver solglasögon för löpning inte vara polariserade, men de kan förbättra din helhetsupplevelse!

Lätt båge

När det gäller solglasögon för löpning är lätta alternativ idealiska eftersom de kan förhindra obehag på ansikte och näsa. Ett par tunga eller dåligt sittande solglasögon kan skapa tryckpunkter som orsakar huvudvärk och lämnar märken på huden. Lätta solglasögon är också mindre benägna att glida ner på näsan eller studsa runt under löprundan, vilket kan vara distraherande och obehagligt.

Tips: Lentiamos optiker Eliška påminner oss om att sportglasögon ska vara lätta och bekväma. Dessutom måste de vara tillverkade av hållbara material av hög kvalitet för att tåla dåliga väderförhållanden, starkt solljus, svett, skräp och mycket mer.

Passform

Rätt storlek på glasögonen innebär att de ska sitta tätt utan att skava eller klämma. Löparglasögon ska sitta stadigt på ansiktet och inte falla av när du springer snabbt eller tittar ner. De ska väljas med tanke på både funktionalitet och estetik. Glasögon som passar din ansiktsform kommer att vara bekvämare och dessutom se bättre ut.

Hållbarhet

Solglasögon måste vara hållbara för att klara de fysiska krav som ställs vid utomhusbruk. Svett, fukt, enstaka stötar och solljus kan ta hårt på glasögon av låg kvalitet. Leta efter linser och bågar som är tillverkade av material som lätt och tåligt polykarbonat.

Avslutande ord från Lentiamo

Om du har letat efter de bästa solglasögonen för löpning hoppas vi att den här guiden hjälper dig att hitta det perfekta paret som kan hålla jämna steg med dig. Våra experter har valt ut en mängd olika modeller för olika tillfällen. Oavsett om du är redo för ett marathon eller en avslappnande löparrunda i naturen, håll dessa viktiga funktioner och produkter i åtanke!

Vanliga frågor

Vilka är de bästa budget löparglasögonen?

Som med alla solglasögon bör budgetglasögon för löpning erbjuda högt UV-skydd, ge bra sikt, vara hållbara och sitta bekvämt. Våra toppval för de bästa budget-solglasögonen från Esprit och Polaroid. De erbjuder utmärkt optisk klarhet och en mängd olika sportiga designer. Du kan också hitta billigare Oakley solglasögon som är lämpliga för löpning.

Är Ray Bans glasögon bra för löpning?

Många löpare tycker om Ray-Ban solglasögon för den optiska klarheten och hållbarheten. Många modeller är lätta och har extra funktioner som polariserade linser. Ray-Ban har många snygga och pålitliga nyanser för trailrunning eller snabba joggingturer genom staden.

Vilka är de bästa Oakley-solglasögonen för löpning?

Oakley erbjuder en mängd olika högkvalitativa sportsolglasögon. Många av deras modeller är idealiska för löpning. Med optimerade bågformer, lättviktsmaterial och suveräna linstekniker kan det inte bli fel. Oakley Radar EV Path, Oakley Flak 2.0 XL och Oakley Sutro Lite modeller för sin optik och bekväma kvalitetsdesign.


Read more

Intresserad av andra sporter? Kolla in fler guider för MTB-glasögonen och cykling.

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

  Inga frågor

  *Obligatoriska fält

  Bästsäljande produkter